Την υπογραφή ενός ειδικού στα οπτικά εφέ από το Βέλγιο φέρουν τρία μυστηριώδη deepfake βίντεο του Τομ Κρουζ που έχουν γίνει viral στο TikTok.
Tα βίντεο αυτά, που αναρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο λογαριασμό @deeptomcruise στο ΤikTok χωρίς να δίνονται εξηγήσεις ή να αναφέρεται ο δημιουργός τους και στα οποία φαίνεται να πρωταγωνιστεί ο Τομ Κρουζ, χωρίς αυτό να ισχύει, τράβηξαν την προσοχή ειδικών και μη, που τα συγκαταλέγουν στα πιο πειστικά δείγματα του είδους των deepfake videos, που έχουν δημιουργηθεί ως τώρα. Ο όρος αναφέρεται σε βίντεο τα οποία με τη συνδρομή ενός ηθοποιού και της τεχνητής νοημοσύνης αντικαθιστούν το πρόσωπο του ηθοποιού με αυτό ενός άλλου ανθρώπου, με απόλυτη ακρίβεια στην αποτύπωση της εικόνας και της φωνής, για να εξαπατούν και να χειραγωγούν το κοινό, αφήνοντάς το να πιστεύει ότι πρόκειται για μία αληθινή παρουσίαση του εικονιζόμενου, συνήθως διάσημου προσώπου.
Ο Βέλγος ειδικός στα οπτικά εφέ βίντεο, Chris Ume ανέφερε σε ανάρτησή του στο LinkedIn και σε ανταλλαγή μηνυμάτων με το περιοδικό Fortune ότι αυτός είναι ο δημιουργός των επίμαχων βίντεο με τον «Τομ Κρουζ», αν και αρνήθηκε να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήματα, τονίζοντας ότι ο ίδιος κι οι συνεργάτες του δεν είναι ακόμη έτοιμοι να μιλήσουν στα ΜΜΕ. «Αναζητούμε τον σωστό τρόπο να μιλήσουμε γι’ αυτό», ανέφερε.
Λόγω των εξειδικευμένων ειδικών εφέ και της άκρως ρεαλιστικής απεικόνισης του Τομ Κρουζ, το αντίγραφο του οποίου μιλά για τη συνάντησή του με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, παίζει γκολφ και κάνει ταχυδακτυλουργίες, τα εν λόγω βίντεο συγκέντρωσαν πάνω από 11 εκατομμύρια views στο TikTok, αλλά έγιναν viral και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι απίστευτα καλοφτιαγμένα» δήλωσε ο Χάνι Φαρίντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Μπέρκλεϊ, που ειδικεύεται στην εξιχνίαση των ψηφιακού αποτυπώματος των βίντεο.
Aν και τα συγκεκριμένα βίντεο με τον «Τομ Κρουζ» δημιουργήθηκαν για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιστράτευση της τεχνολογίας deepfake και τα άκρως ρεαλιστικά αποτελέσματα που παράγει «πρέπει να μας ανησυχεί», αφού μπορεί να ενθαρρύνει «σκοτεινές» χρήσεις. «Γυναίκες ήδη στοχοποιούνται από τα deepfakes», επισημαίνει στη Daily Mail ο Σαμ Γκρέγκορι, διευθυντής προγράμματος στο witness.org. «Το να βλέπουμε και να μην πιστεύουμε υπονομεύει τα πραγματικά βίντεο», προσθέτει. «Η τεχνολογία αυτή δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Ήδη υπάρχει ένας πραγματικά τεράστιος αριθμός πραγματικά αρνητικών και κακόβουλων περιστατικών χρήσης της», συμπληρώνει ο κορυφαίος στον τομέα του ειδικός Χένρι Ατζντέρ μιλώντας στους Τάιμς του Λονδίνου.