Ακόμα και ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων αλλά προσφέρει και προστασία από άλλες.
Αυτό προκύπτει από μια νέα έκθεση που ανέλυσε τις επιδράσεις του αλκοόλ στο σώμα με μεγάλη λεπτομέρεια, βασιζόμενη σε δεκάδες μελέτες από όλο τον κόσμο.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης περίπου 19 παθήσεων σε σύγκριση με την πλήρη αποχή από το αλκοόλ.
Αυτές περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του οισοφάγου, καθώς και για κίρρωση του ήπατος.
Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι όσοι καταναλώνουν ένα ποτό την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και όχι μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με όσους απέχουν εντελώς από το αλκοόλ.
Τα ευρήματα προέρχονται από το πρώτο προσχέδιο μιας έκθεσης της Διαϋπηρεσιακής Συντονιστικής Επιτροπής για την Πρόληψη της Κατανάλωσης Αλκοόλ από Ανήλικους (ICCPUD), που αποτελεί μέρος των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση νέων οδηγιών κατανάλωσης αλκοόλ για τους Αμερικανούς.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, δημοσιεύτηκε μια άλλη έκθεση από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής (NASEM), η οποία κατέληξε με μέτρια βεβαιότητα ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, αλλά και με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Ο Δρ. Κέβιν Σιλντ, που συμμετείχε στην έκθεση, δήλωσε στην Daily Mail: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έκθεσή μας κατέδειξε πως κανένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι εντελώς απαλλαγμένο από κινδύνους.
»Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι, μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ, όσο λιγότερη είναι η κατανάλωση, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θνησιμότητας.
»Αντίστροφα, όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος θνησιμότητας. Έτσι, όταν πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ, λιγότερο σημαίνει καλύτερο για την υγεία».
Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες στις ΗΠΑ συνιστούν στους άνδρες να καταναλώνουν το πολύ δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ενώ στις γυναίκες συνιστάται να περιορίζονται σε ένα ποτό καθημερινά.
Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες έχουν πιέσει για μείωση αυτών των ορίων, λέγοντας ότι πλέον γνωρίζουμε περισσότερα για τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ.
Η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών που καταναλώνουν περιστασιακά αλκοόλ έχει μειωθεί από 72% σε 62% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω που καταναλώνουν αλκοόλ έχει αυξηθεί κατά 10%, από 49% σε 59%.
Καρκίνος
Η έκθεση της ICCPUD αποτελεί την πιο πρόσφατη προειδοποίηση για τη δυνητική σύνδεση μεταξύ αυξημένου κινδύνου καρκίνου και κατανάλωσης αλκοόλ.
Η έκθεση ανέλυσε δεδομένα για επτά τύπους καρκίνου — καρκίνο του παχέος εντέρου, μαστού, ήπατος, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα, λάρυγγα και οισοφάγου — και τα ποσοστά τους μεταξύ όσων καταναλώνουν αλκοόλ σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.
Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών καρκίνων κατά τη διάρκεια της ζωής τους εάν κατανάλωναν αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν.
Μεταξύ των ανδρών που κατανάλωναν μόνο ένα ποτό την εβδομάδα, η έκθεση ανέφερε ότι είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και 6% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.
Ωστόσο, για άνδρες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ο κίνδυνος εκτοξεύτηκε. Οι άνδρες που κατανάλωναν τρία ποτά την ημέρα ή 21 την εβδομάδα είχαν πάνω από τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.
Μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν μόνο ένα ποτό την εβδομάδα, η έκθεση ανέφερε ότι είχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του φάρυγγα, του οισοφάγου, του λάρυγγα και μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες δεν πίνουν.
Όταν οι γυναίκες κατανάλωναν τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα ή 21 την εβδομάδα, ο κίνδυνος για αυτούς τους καρκίνους αυξήθηκε δραματικά, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του φάρυγγα, όπου ο κίνδυνος ήταν πάνω από 90% υψηλότερος σε σύγκριση με όσες δεν πίνουν.
Η έκθεση ανέφερε: «Ο αυξημένος κίνδυνος για αυτούς τους καρκίνους ξεκινά από οποιαδήποτε χρήση αλκοόλ και αυξάνεται με υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.
»Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ ανά ποτό που καταναλώνουν.»
Άλλες εκθέσεις έχουν εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο πυροδοτώντας αυξημένες μεταλλάξεις στα κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να μετατραπούν σε καρκινικά.
Στο σώμα, το αλκοόλ μεταβολίζεται σε ακεταλδεΰδη — η οποία έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνος ουσία από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC).
Καρδιακή νόσος
Πριν από περίπου 25 χρόνια, μελέτες έδειχναν ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ είχε οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει πλέον καταρριφθεί από πολλές μελέτες και δεν υποστηρίχθηκε ούτε από την έκθεση της ICCPUD, η οποία ανέφερε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν, οι καταναλωτές αλκοόλ δεν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Η έκθεση ανέλυσε δεδομένα για την ισχαιμική καρδιοπάθεια, η οποία προκαλείται όταν ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και αίμα.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα δεν έχουν «καμία διαφορά στον κίνδυνο» καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.
Ομοίως, στις γυναίκες που καταναλώνουν ένα ποτό την ημέρα, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει «καμία διαφορά στον κίνδυνο» καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με όσες δεν πίνουν.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, επηρεάζουν περισσότερο τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας από την κατανάλωση αλκοόλ.
Η έκθεση της ICCPUD επίσης πρότεινε ότι οι άνθρωποι που πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το αλκοόλ αραιώνει το αίμα, μειώνοντας την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων που μπορεί να φτάσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μεταξύ ανδρών και γυναικών που καταναλώνουν μόνο ένα ποτό την εβδομάδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν έως και 10% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.
Αν αυτό αυξανόταν σε ένα ποτό την ημέρα ή 7 την εβδομάδα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 8% χαμηλότερος.
Όμως, με δύο ποτά την ημέρα ή 14 την εβδομάδα, και τα δύο φύλα παρουσίασαν 8% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Θάνατος
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από επτά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν πιθανότητα 1 στις 1.000 να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται αποκλειστικά με το αλκοόλ.
Όσοι καταναλώνουν περισσότερα από εννέα ποτά την εβδομάδα έχουν πιθανότητα 1 στις 100 να πεθάνουν, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο Δρ Κιθ Χάμφρις, ερευνητής για τις βλάβες από το αλκοόλ και ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στο Daily Mail: «Σε ό,τι αφορά την έκταση της επίδρασης, θα έλεγα ότι το αλκοόλ δεν έχει τόσο μεγάλη επίδραση όσο το κάπνισμα ή η παχυσαρκία.
»Προφανώς, αν πίνεις 10 μπύρες, τότε αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά δεν είναι αυτό το αντικείμενο της συζήτησης. Όλοι συμφωνούν ότι 10 μπύρες την ημέρα είναι κακό».
Τραυματισμοί
Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο τόσο ακούσιων όσο και εκούσιων τραυματισμών, σύμφωνα με τη μελέτη.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέθη μειώνει τις αναστολές και κάνει πιο πιθανή την εμπλοκή σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Η έκθεση της ICCPUD διαπίστωσε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν ένα ποτό την εβδομάδα είχαν 4% υψηλότερο κίνδυνο για ακούσιους τραυματισμούς και 3% υψηλότερο κίνδυνο για τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.
Ωστόσο, για εκείνους που κατανάλωναν τρία ποτά την ημέρα ή 21 την εβδομάδα, διαπιστώθηκε τριπλάσια αύξηση στον κίνδυνο για ακούσιους τραυματισμούς.
Για τις γυναίκες, όσες κατανάλωναν μόνο ένα ποτό την εβδομάδα δεν φάνηκε να έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για τραυματισμούς ή τροχαία ατυχήματα.
Όμως, για τις γυναίκες που κατανάλωναν τρία ποτά την ημέρα ή 21 την εβδομάδα, υπήρχε 117% υψηλότερος κίνδυνος τραυματισμών.
Φωτογραφίες: Unsplash