Τι πρέπει να κάνετε όταν δέχεστε ένα ανεπιθύμητο δώρο -Οι συμβουλές μιας ειδικού - iefimerida.gr

Τι πρέπει να κάνετε όταν δέχεστε ένα ανεπιθύμητο δώρο -Οι συμβουλές μιας ειδικού

Δώρο Χριστουγέννων
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν αναπολείτε τις προηγούμενες περιόδους εορτών, πιθανότατα μπορείτε να θυμηθείτε μερικά από τα καλύτερα δώρα που λάβατε - και μερικά από τα χειρότερα.

Ολοι έχουμε πάρει παιχνίδια που προορίζονται για ένα πολύ μικρότερο παιδί ή μπλουζάκια από τη θεία που αγοράζει συνεχώς ρούχα πολύ μεγάλα, όπως αναφέρει το CNBC.

Ως παιδί, πιθανότατα να είπατε ένα γρήγορο «ευχαριστώ» πριν ανοίξετε το επόμενο δώρο σας. Αλλά ως ενήλικας, έχετε την ευθύνη να δέχεστε τα δώρα με ευπρέπεια, λέει η Diane Gottsman, ειδικός σε θέματα εθιμοτυπίας και ιδρύτρια του Protocol School του Τέξας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τους ευχαριστείτε για την προσπάθεια. Δεν τους ευχαριστείτε για το δώρο», επισημαίνει. «Το δώρο είναι δευτερεύον. Είναι η σκέψη και η αγάπη που μετράει», προσθέτει.

Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν σας αρέσει

Το να χαμογελάτε και να λέτε «ευχαριστώ» είναι βασικός κανόνας εθιμοτυπίας, αλλά επιτρέπεται να πείτε οτιδήποτε άλλο;

«Εξαρτάται από τη σχέση σου με αυτό το άτομο. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία τους», δηλώνει η Gottsman. Εάν πρόκειται για κάποιον που δεν γνωρίζετε πολύ καλά, αρκεί ένα ειλικρινές «ευχαριστώ». Εάν είναι κάποιος που γνωρίζετε, τότε δεν είστε εκτός γραμμής για να ρωτήσετε εάν είναι δυνατή μια ανταλλαγή.

«Αν είναι, ας πούμε, το πουκάμισο που δεν ταιριάζει, μπορείτε να πείτε, «Θεέ μου, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά θα σας πείραζε να το αλλάξω για το σωστό μέγεθος;», τονίζει.

Μερικές φορές όμως μια ανταλλαγή δεν είναι δυνατή. Έχετε λάβει κάτι που απλά δεν θέλετε. Όταν φτάνετε στο σπίτι, το πρώτο σας βήμα είναι να γράψετε μια ευχαριστήρια κάρτα, λέει η Gottsman. «Εκτιμάς που σε σκέφτονται την περίοδο των γιορτών. Δεν χρειάζεται να λέτε ψέματα, αλλά μπορείτε να τους ευχαριστήσετε για την κίνηση τους», υποστηρίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από αυτό, οι κανόνες εθιμοτυπίας υπαγορεύουν ότι το δώρο είναι δικό σας για να το κάνετε ό,τι θέλετε. Το σετ τσαγιού για παράδειγμα που σας έδωσε ένας φίλος σας μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά αν πίνετε καφέ μπορείτε να το δωρίσετε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση.

Η άλλη επιλογή είναι μια κίνηση που απαιτεί προσοχή και διακριτικότητα.
«Αν το δωρίσετε αλλού, πρέπει να είστε ειλικρινείς και να πείτε, έλαβα ένα βραστήρα και ξέρω ότι αγαπάς το τσάι. Θα ήθελα να το πάρετε αν νομίζετε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε», αναφέρει η Gottsman.

Για να αποφύγετε να πληγώσετε κάποιον, φροντίστε να μην ξαναδώσετε οτιδήποτε στην ίδια ομάδα φίλων. Δεν θέλετε να επιστρέψει το δώρο στον αρχικό δωρητή του οποίου τα συναισθήματα θα μπορούσαν να πληγωθούν.
 «Πάντα λέω, δώρο σε άλλη πόλη», διευκρινίζει η Gottsman.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δώρο συμβουλές ειδικός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ