Εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα και φυσικά τη Μεγάλη Παρασκευή.
Στη Βρετανία το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η παράδοση θέλει στο τραπέζι να σερβίρεται ψάρι, σε αντίθεση με τη νηστεία όπως την γνωρίζουν και την τηρούν οι ορθόδοξοι.
Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας δεν αποτελεί εξαίρεση στην βρετανική παράδοση αυτή.
Η βασίλισσα Ελισάβετ λέγεται ότι απολάμβανε ένα πιάτο στο πλαίσιο της παράδοσης αυτής, αλλά με κάποιες ιδιαιτερότητες. Ισως και... παραξενιές.
Σύμφωνα με τον Ντάρεν ΜακΓκράντι, προσωπικό σεφ της βασίλισσας Ελισάβετ από το 1982 έως το 1993, και εκείνη έτρωγε ψάρι τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά αντί για μπακαλιάρο ή γάδο, προτιμούσε το ψάρι hake.
Παρόμοιο με τον μπακαλιάρο αλλά με πιο απαλή υφή και πιο ήπια γεύση, το χάκε (hake) χρησιμοποιείται συνήθως σε σούπες, παρά σε πιάτα όπως το fish and chips, όπως αυτό που έτρωγε η Ελισάβετ.
Ο Ντάρεν είχε αποκαλύψει σε ένα βίντεο στο YouTube πώς άρεσε στη βασίλισσα να της σερβίρουν το hake τηγανητό με πατάτες αλλά με ιδιαίτερο τρόπο.

Ο Ντάρεν είπε: «Η βασίλισσα δεν έτρωγε πραγματικά το ψάρι τηγανισμένο μέσα σε εκείνο το τραγανό, πλούσιο κουρκούτι — της φαινόταν λίγο υπερβολικό. Προτιμούσε μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του fish and chips. Οι πατάτες έπρεπε να είναι όλες κομμένες στο ίδιο μήκος — καθεμία ίδια με την άλλη, τέλεια ορθογώνια».
«Έτσι, αντί να τηγανίζεται το ψάρι σε απλό κουρκούτι, πρώτα τον βουτούσαμε σε αλεύρι, κρόκο αυγού και βούτυρο, μετά καλυπτόταν με κρούστα από ψίχουλα και ψηνόταν στον φούρνο στους 200°C για δέκα λεπτά».
Ενώ οι περισσότεροι Βρετανοί συνοδεύουν τα fish and chips με μια γενναία δόση σάλτσας ταρτάρ και πουρέ αρακά, η βασίλισσα προτιμούσε ένα πιο ασυνήθιστο συνοδευτικό.
Απολάμβανε χειροποίητη σάλτσα ολαντέζ με εστραγκόν, φτιαγμένη από κρόκους αυγού, λεμόνι, εστραγκόν, βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
Η παρουσίαση του πιάτου ήταν επίσης ζωτικής σημασίας. Οι απόλυτα συμμετρικές πατάτες έπρεπε να στοιβάζονται σε τετράγωνο σχήμα.

Στη συνέχεια, η σάλτσα ολαντέζ τοποθετούνταν περιμετρικά στο πιάτο, ενώ ένα λουλούδι τοποθετούνταν πάνω από το ψάρι για διακόσμηση.
«Λατρεύω τον συνδυασμό των γεύσεων σε αυτό το πιάτο, και το σερβίραμε συχνά όταν η βασίλισσα είχε καλεσμένους για μεσημεριανό», ανέφερε ο Ντάρεν.
Εκτός από το ψάρι στο δείπνο, η βασιλική οικογένεια απολάμβανε και χειροποίητα hot cross buns (παραδοσιακά πασχαλινά ψωμάκια με σταυρό), τη Μεγάλη Παρασκευή, τα οποία σερβίρονταν με το απογευματινό τσάι.
Την Κυριακή του Πάσχα, αφού παρακολουθούσαν τη λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, η βασιλική οικογένεια απολάμβανε ψητό αρνίσιο μπούτι, συνοδευόμενο από μαρμελάδα κόκκινων φραγκοστάφυλων.
Η γλυκιά αδυναμία της βασίλισσας Ελισάβετ
Ο Ντάρεν αποκάλυψε επίσης ότι, όπως όλοι το Πάσχα, έτσι και η βασίλισσα απολάμβανε ένα σοκολατένιο πασχαλινό αυγό.
Μιλώντας στο περιοδικό Time, την περιέγραψε ως «chocoholic» (εθισμένη στη σοκολάτα), με ιδιαίτερη προτίμηση στη μαύρη σοκολάτα.
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, σταματούσε να τρώει γλυκά, ώστε όταν έφτανε η Κυριακή του Πάσχα να είναι απόλυτα πρόθυμη να απολαύσει ένα ή και δύο πασχαλινά αυγά.
Το απογευματινό τσάι συνοδευόταν από μια τεράστια ποικιλία χειροποίητων σοκολατένιων αυγών, ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας να απολαμβάνουν το εορταστικό σνακ.
Φέτος, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσε ότι ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα ηγηθούν της βασιλικής οικογένειας στη φετινή Πασχαλινή λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.
Οι περσινοί εορτασμοί του Πάσχα ήταν πιο διακριτικοί για τη βασιλική οικογένεια, μετά τις διαγνώσεις καρκίνου του βασιλιά Καρόλου και της Κέιτ Μίντλετον.