Τι είναι η ανηδονία και τι την προκαλεί; - iefimerida.gr

Τι είναι η ανηδονία και τι την προκαλεί;

Mια κοπέλα χωρίς όρεξη
Mια νέα κοπέλα χωρίς όρεξη/shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανηδονία, η σταδιακή απώλεια της ευχαρίστησης και της απόλαυσης της ζωής, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία.

Από πού προέρχεται; Τι την προκαλεί; Πώς μπορεί να ξεπεραστεί; Η Johanna Rozenblum, κλινική ψυχολόγος στο Παρίσι, δίνει τις απαντήσεις.

Ορισμός: τι είναι η ανηδονία;

Η λέξη ανηδονία είναι ένας νεολογισμός που επινοήθηκε από τον Théodule Ribot το 1896 και προέρχεται από τον συνδυασμό του ιδιωτικού προθέματος «an» με την ελληνική λέξη «hédonie», που σημαίνει "ευχαρίστηση".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επομένως, αναφέρεται στην απώλεια ή τη μείωση της ικανότητας να βιώνει κανείς ευχαρίστηση - σε δραστηριότητες που προηγουμένως έδιναν ευχαρίστηση.

Είναι ένα κοινό ψυχολογικό σύμπτωμα σε πολλές ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη - της οποίας αποτελεί ένα από τα κεντρικά συμπτώματα.

Η ανηδονία μπορεί να είναι ολική, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ζωής (οικογενειακές, συγγενικές, κοινωνικές, επαγγελματικές), ή μερική. Ορισμένοι ασθενείς, για παράδειγμα, μπορούν να βρουν ικανοποίηση μόνο στην εργασία τους, ενώ άλλοι βιώνουν ευχαρίστηση μόνο με τα παιδιά ή τον/την σύζυγό τους.

Απώλεια της ευχαρίστησης, συναισθηματικό κενό, κατάθλιψη, απομόνωση: τα συμπτώματα της ανηδονίας

«Η ανηδονία είναι ήδη ένα σύμπτωμα, το οποίο είναι πολύ συχνό στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα στη διάγνωση της κατάθλιψης», λέει ο κλινικός ψυχολόγος.

Στη συνέχεια, υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ανηδονία: απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες (διάβασμα, ψυχαγωγία, σεξουαλικότητα, αθλητισμός), εξαφάνιση της στοργής για την οικογένεια και τους φίλους, αδιαφορία για κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση, αίσθημα συναισθηματικού κενού, έλλειψη - ή και απώλεια - κινήτρων, κοινωνική απομόνωση, απόσυρση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απώλεια της ευχαρίστησης στο φαγητό, στον έρωτα ή στον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρεξης και συνεπώς βάρους, σε μειωμένη λίμπιντο και σε διαταραχές του ύπνου.

Αιτία: τι προκαλεί ανηδονία;

Οι εξελίξεις στις νευροεπιστήμες έχουν οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών που ευθύνονται για την ανηδονία. Θεωρείται ότι συνδέεται στενά με μια διαταραχή στο ντοπαμινεργικό σύστημα ανταμοιβής (επίσης γνωστά ως συστήματα ανταμοιβής και επιβράβευσης), το οποίο αποτελεί τον βιολογικό πυρήνα της ευχαρίστησης και των κινήτρων.

Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τη ντοπαμίνη και τον προμετωπιαίο φλοιό, η δραστηριότητα του οποίου είναι μειωμένη στα άτομα που πάσχουν από αυτό το σύμπτωμα.

Η ανηδονία είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα των πλήρως ανεπτυγμένων καταθλιπτικών επεισοδίων - γνωστών και ως μείζονα κατάθλιψη - μαζί με την επίμονη θλίψη και την κόπωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μάλιστα το υποχρεωτικό σύμπτωμα για τη διάγνωση της μείζονος κατάθλιψης», τονίζει η Johanna Rozenblum.

Το σοβαρό άγχος (αγχώδης διαταραχή) μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευχαρίστηση, εμποδίζοντάς μας να απολαύσουμε τις ευχάριστες στιγμές της ζωής.

Η ανηδονία μπορεί επίσης να βρεθεί και σε άλλες ψυχικές παθολογίες, όπως η σχιζοφρένεια ή οι διαταραχές προσωπικότητας.

«Οι ασθενείς που πάσχουν από εξουθένωση ή μετατραυματικό στρες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ανηδονία», προσθέτει η ειδικός μας.

Η ανηδονία μπορεί επίσης να αποτελεί μια αντίδραση, ιδίως μετά από ένα έντονο συναισθηματικό σοκ, έναν χωρισμό ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Τέλος, η απότομη φάση στέρησης από ορισμένα φάρμακα (αντικαταθλιπτικά, νευροληπτικά), ναρκωτικά ή εξαρτησιογόνες ουσίες (αλκοόλ, κάνναβη κ.λπ.) μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ανηδονία.

Ανηδονία, αβουλία ή απάθεια: ποια είναι η διαφορά;

Η ανηδονία, η απάθεια και η αβουλία είναι τρεις στενά συνδεδεμένες έννοιες που συχνά συγχέονται επειδή όλες επηρεάζουν τα κίνητρα, την ευχαρίστηση και τη συναισθηματική ή συμπεριφορική δέσμευση. Ωστόσο, δεν αναφέρονται όλες στο ίδιο σύμπτωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, η ανηδονία αναφέρεται στην αδυναμία ή τη δυσκολία να βιώσει κανείς ευχαρίστηση και επομένως αποτελεί μια μεταβολή των θετικών συναισθημάτων.

«Η απάθεια είναι συναισθηματική αδιαφορία, μια μεταβολή της συναισθηματικής αντιδραστικότητας: δεν υπάρχει πλέον κανένα συναίσθημα, είτε θετικό είτε αρνητικό», περιγράφει ο ψυχολόγος. Πρόκειται για μια μορφή συναισθηματικής και συμπεριφορικής απεμπλοκής, σαν να μην φαίνεται ότι τίποτα δεν αξίζει να γίνει.

Τέλος, η αβουλία είναι μια διαταραχή της βούλησης. «Ο ασθενής δεν έχει πλέον την ικανότητα να αναλαμβάνει δράση ή να λαμβάνει αποφάσεις, ακόμη και για πολύ απλά πράγματα. Είναι σαν να είναι παγωμένος, παράλυτος», συνεχίζει ο ειδικός μας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τρία αυτά συμπτώματα συχνά συνυπάρχουν, ιδίως σε ορισμένες ψυχολογικές ή νευρολογικές διαταραχές. Αποτελούν λοιπόν ένα κλινικό τρίπτυχο.

Θεραπείες, αντικαταθλιπτικά, θεραπείες : Πώς να καταπολεμήσετε και να θεραπεύσετε την ανηδονία;

Η θεραπεία της ανηδονίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της, αλλά γενικά συνδυάζει διάφορες συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας και της γενικής ευεξίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θεραπείες ενσυνειδητότητας και ο διαλογισμός είναι επίσης αποτελεσματικές, καθώς σας βοηθούν να επανασυνδεθείτε με τα συναισθήματά σας, να επιβραδύνετε τη νοητική σας ροή και να ζείτε καλύτερα στην παρούσα στιγμή.

«Όταν η ανηδονία είναι πολύ έντονη και εξετάζεται το ενδεχόμενο διάγνωσης κατάθλιψης, είναι απαραίτητο ένα ραντεβού με ψυχίατρο. Ο τελευταίος θα είναι σε θέση να σας προτείνει μια φαρμακευτική αγωγή, όπως αντικαταθλιπτικά όπως οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης», λέει η ψυχολόγος.

Σε ορισμένες πολύ ειδικές περιπτώσεις (νευρολογικές παθήσεις ή διαταραχές του ελλείμματος), μπορούν να συνταγογραφηθούν ψυχοδιεγερτικά ή ντοπαμινεργικοί παράγοντες, αλλά μόνο υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.

Τι είναι η σεξουαλική ανηδονία;

Η ανηδονία μπορεί να είναι αμιγώς σεξουαλική - απομονωμένη σεξουαλική ανηδονία - οπότε πρόκειται για μια ειδική μορφή ανηδονίας, που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία να νιώσει κανείς ευχαρίστηση ή ικανοποίηση κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών σχέσεων, παρόλο που μπορεί να υπάρχει επιθυμία, διέγερση ή φυσιολογικός οργασμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να έχει ψυχολογική ή συναισθηματική προέλευση (αρνητικές ή ακόμη και τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, άγχος απόδοσης, εσωτερικές συγκρούσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα λόγω αυστηρής ανατροφής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων), ορμονική (πτώση της τεστοστερόνης ή ανισορροπία οιστρογόνων/προγεστερόνης), φαρμακευτική (αντικαταθλιπτικά, νευροληπτικά) ή να συνδέεται με τη χρήση ουσιών (αλκοόλ, κάνναβη, ναρκωτικά κ.λπ.).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ