Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η βασίλισσα Καμίλα στέφθηκαν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, σηματοδοτώντας τη συμβολική έναρξη μιας νέας βασιλικής εποχής στη Βρετανία και μια ιδιαίτερη στιγμή για έναν άνθρωπο που πέρασε περισσότερες από επτά δεκαετίες σε κατάστασης... αναμονής.
Η τελετή στέψης, παρά το τελετουργικό, δεν έχει καμία νομική ή συνταγματική σημασία, καθώς ο Κάρολος είναι βασιλιάς από τον θάνατο της μητέρας του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρ' όλα αυτά, το συμβολικό τελετουργικό έχει μεγάλη σημασία για έναν άνδρα που, στα 74 του χρόνια, είναι διάδοχος του θρόνου από την ηλικία των τριών ετών! Ο βασιλιάς Κάρολος μάλιστα έδειχνε ιδιαίτερα συγκινημένος κατά τη διάρκεια της τελετής.
Σε ένα περίτεχνο και αρχαϊκό τελετουργικό που έχει να δει η Βρετανία από το 1953, ο βασιλιάς χρίστηκε με αγιασμένο λάδι και έδωσε τον όρκο των βασιλιάδων, προτού ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, τοποθετήσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του, υπό την κραυγή «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄, μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα, έγινε ο 40ός ηγεμόνας που στέφθηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ σε αυτή την τελετή που προβλήθηκε σήμερα δημόσια και ακολουθήθηκε τελετουργικό αιώνων.
Μια τελετή που όπως επισημαίνει ο Guardian σχεδιάστηκε ουσιαστικά σε μια άλλη εποχή «που ήταν καθήκον ενός βασιλιά να οδηγεί τους ανθρώπους στη μάχη, να αντιστέκεται στο κακό, να υπερασπίζεται το καλό, να απονέμει δικαιοσύνη και να μοιράζει έλεος και προσπαθούσε να τον εξοπλίσει με τα απαραίτητα πνευματικά και συμβολικά κοσμικά εργαλεία για τη δουλειά αυτή». Οι καιροί μπορεί να έχουν αλλάξει εντελώς, ωστόσο όπως φαίνεται στη Βρετανία απολαμβάνουν όλη αυτή την παράδοση και τις λεπτομέρειες που φαίνονται βαθιά μακρινές, αλλά δίνουν ένα στιλ σόου που δεν βλέπει κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που η βρετανική βασιλική οικογένεια αντιμετωπίζεται σαν το... βρετανικό Χόλιγουντ σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Μπροστά σε 2.300 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών, ο βασιλιάς ορκίστηκε επίσης να διατηρήσει την προτεσταντική θρησκεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και να διαφυλάξει τα δικαιώματα της Εκκλησίας της Αγγλίας.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν στο Mall και κατά μήκος της διαδρομής της πομπής από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προς το αββαείο, ενώ πολλοί κατέσκηνωσαν τη νύχτα για να εξασφαλίσουν καλή θέα της παρέλασης. Συμμετείχαν 4.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και 19 στρατιωτικές μπάντες, οι περισσότερες που έχουν συμμετάσχει ποτέ οποιαδήποτε κρατική εκδήλωση από τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' το 1953.
Στον όρκο του, ο βασιλιάς υποσχέθηκε να κυβερνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τις 15 χώρες της Κοινοπολιτείας όπου είναι επίσης αρχηγός κράτους σύμφωνα με τον νόμο.
Το τελετουργικό της στέψης του βασιλιά Καρόλου
Παρουσία 2.200 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, (την Ελλάδα εκπροσώπησε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου) υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ καθώς και πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείο, ο Κάρολος στέφθηκε σήμερα βασιλιάς σε μια ιστορική τελετή με παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων και την οποία παρακολούθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 300.000.000 τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.
Το τελετουργικό ξεκίνησε στις 12:20 ώρα Ελλάδος με τη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά». Το βασιλικό ζεύγος με την Πολιτειακή 'Αμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου που την έσερναν έξι άλογα ράτσας Windsor Grey ξεκίνησε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με προορισμό το Αβαείο του Γουέστμινστερ.
Η Πολιτειακή 'Αμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου κατασκευάστηκε στην Αυστραλία για τη βασίλισσα Ελισάβετ, για την 60ή επέτειο από την άνοδό της στο θρόνο, και πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 2014 για τα εγκαίνια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Είναι θερμαινόμενη, έχει κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα αλλά και υδραυλικές αναρτήσεις. Εσωτερικά είναι επενδυμένη με κίτρινο μετάξι. Ζυγίζει τρεις τόνους και έχει μήκος 5,5 μέτρα. Παρά το βάρος της, προσφέρει την άνεση ενός αυτοκινήτου.
Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα έφθασαν στην ώρα τους στο Αββαείο, ενδεδυμένοι με λευκούς χιτώνες. Στο σημείο εκείνο, όταν εστίασε η κάμερα στον Κάρολο φανερώθηκε ένας μικρός εκνευρισμός καθώς το βασιλικό ζεύγος ανέμενε μέσα στην άμαξα για μερικά λεπτά για λόγο απροσδιόριστο. Λεπτά αργότερα έφθασαν και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον και τα δύο μικρότερα παιδιά τους Σαρλότ και Λούις.
Η Καμίλα μπήκε πρώτη στο Αββαείο και ακολούθησε ο Κάρολος με τον πρίγκιπα Τζορτζ, δεύτερο διάδοχο του θρόνου να τον ακολουθεί κρατώντας την κάπα του.
Πίσω του περπατούσαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον και τη Σαρλότ με τον Λούις. Ο μικρός πρίγκπας που έγινε ξανά viral με τις εκφράσεις του τόσο μέσα στην εκκλησία όπου χασμουριόταν όσο και στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ στη συνέχεια που... κατά τη συνήθη πρακτική του φώναζε! Η Σαρλότ πάλι και πάλι φαίνεται ότι είχε πάρει εξαιρετικά σοβαρά το ρόλο της.
Kατά τη διάρκεια της τελετής στέψης έγιναν πολυάριθμες αλλαγές ενδυμασίας, με τον βασιλιά Κάροολο να ντύνεται με βασιλικά χειροποίητα ρούχα για την ενθρόνισή του και τη στέψη του- πλούσια λαμπερά μπροκάρ ηλικίας 200 ετών που σε κάθε στέψη ανανεώνονται.
Στη 1.00 η ώρα ξεκίνησε η θρησκευτική τελετή, χοροστατούντος του προκαθημένου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου του Καντερμπέρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η τελετή γεμάτη συμβολισμούς και παραδόσεις διήρκησε δύο ώρες.
Σε αυτήν αρχικά ο νέος βασιλιάς παρουσιάστηκε στο εκκλησίασμα και στη συνέχεια έδωσε όρκο σεβασμού του νόμου και προστασίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
Στη συνέχεια έλαβε το χρίσμα. Η τελετή της στέψης, μια τελετή μετάβασης, είχε τη θρησκεία στον πυρήνα της. Και έτσι για τον βασιλιά Κάρολο το Χρίσμα σηματοδοτούσε την πιο ιερή και προσωπική πράξη. Για το λόγο αυτό μάλιστα, το Χρίσμα ήταν το μόνο μέρος της τελετής που δεν έγινε δημόσια αλλά πίσω από ένα παραβάν.
Ακολούθως φόρεσε τα χρυσοποίκιλτα ρούχα του έδωσαν το σπαθί, παρουσιάστηκαν η βασιλική σφαίρα, η ράβδος και στο τέλος έγινε η στέψη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από το 1661 και ζυγίζει 2,21 κιλά.
Με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου να τοποθετείται επιτυχώς στο κεφάλι του Καρόλου, στο Αββαείο ακούστηκαν οι σάλπιγγες, χτύπησαν οι καμπάνες και έπεσαν οι απαραίτητοι κανονιοβολισμοί.
Τη στιγμή της στέψης, υπήρξε μια μικρή στιγμή... δισταγμού καθώς ο Ουέλμπι τοποθέτησε το στέμμα στο κεφάλι του βασιλιά, με τον αρχιεπίσκοπο να ελέγχει ότι το στέμμα, το οποίο ζυγίζει 2,25 κιλά , είχε τοποθετηθεί με ασφάλεια, πριν το αφήσει από τα χέρια του.
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Γουίλιαμ, υποκλίθηκε και φίλησε τον πατέρα του, αφού απέδωσε τον «φόρο τιμής του βασιλικού αίματος», με τον οποίο δήλωσε ότι είναι. «Σε ευχαριστώ, Γουίλιαμ», φάνηκε να του απαντά ο βασιλιάς Κάρολος.
Η στέψη της βασίλισσας Καμίλα
Στη στέψη, επίσης, επισφραγίστηκε η διαδρομή της γυναίκας που παντρεύτηκε το 2005, αφού οι πρώτοι γάμοι και των δύο κατέληξαν σε διαζύγιο. Από νεανική βασιλική φιλενάδα, ερωμένη, δούκισσα της Κορνουάλης και βασιλική σύζυγος - μετά τη στέψη της, θα είναι γνωστή ως βασίλισσα Καμίλα, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Για πρώτη φορά σε τελετή στέψης, τον νεο-εστεμμένο βασιλιά υποδέχθηκαν κατά την έξοδό του από το αββαείο εκπρόσωποι των εβραϊκών, ινδουιστικών, σιχ, μουσουλμανικών και βουδιστικών κοινοτήτων, οι οποίοι δήλωσαν ότι «[ενωμένοι] ... και σε υπηρεσία μαζί σας για το κοινό καλό".
H πομπή της Στέψης και η επιστροφή στο Μπάκιγχαμ
Την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε η λεγόμενη «Πομπή της Στέψης» όπου το βασιλικό ζεύγος με τη συνοδεία 4.000 στρατιωτικών μετέβη από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στα Ανάκτορα, αυτή τη φορά με τη Χρυσή Πολιτειακή 'Αμαξα. Πρόκειται για μια άμαξα που κατασκευάστηκε το 1762.
Η εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ
To τελετουργικό ολοκληρώθηκε όταν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για να χαιρετίσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα ανάκτορα. Μαζί τους βρίσκονταν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ και των παιδιών τους.
Απουσίαζε ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος αν και παρακολούθησε τη στέψη, δεν προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο μπαλκόνι καθώς πλέον δεν αποτελεί εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας και έφυγε αμέσως για τις ΗΠΑ όπου διαμένει πλέον.
Ο πρίγκιπας Χάρι που έλαμψε... τρεις σειρές πίσω
Ο μικρότερος γιος του βασιλιά, ο πρίγκιπας Χάρι, παρακολούθησε την τελετή της στέψης μόνος του, χωρίς τη σύζυγό του, Μέγκαν, και τα παιδιά του, τον πρίγκιπα Άρτσι και την πριγκίπισσα Λίλιμπετ. Είναι η πρώτη φορά που ο πρίγκιπας Χάρι εμφανίζεται με τη βασιλική οικογένεια μετά τη δημοσίευση της αυτοβιογραφίας του Spare νωρίτερα φέτος, στην οποία ασκεί έντονη κριτική στον πατέρα του, τη μητριά του και τον αδελφό του.
Καθόταν δύο σειρές πίσω από τον αδελφό του, ανάμεσα στον Τζακ Μπρούκσμπανκ, τον σύζυγο της εξαδέλφης του πριγκίπισσας Ευγενίας, και την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, πρώτη εξαδέλφη της Ελισάβετ Β'.
Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη στέψη του βασιλιά Καρόλου
Το βρετανικό παλάτι και η Εκκλησία της Αγγλίας αναγνωρίζονας προφανώς ότι είχαν εκτιμήσει λανθασμένα τη διάθεση του κοινού, προχώρησαν σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη διατύπωση του αμφιλεγόμενου χαιρετισμού του λαού, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στην τελετή κάτι που κάποιοι χαρακτήρισαν ως «αποτρόπαια πράξη».
Αντί να καλέσει, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, ο αρχιεπίσκοπος Ουέλμπι «όλα τα άτομα με καλή θέληση» στο αββαείο και όσους από το σπίτι τους παρακολουθούσαν την τελετή να ορκιστούν και να «αποδώσουν αληθινή τιμή ... στον αδιαμφισβήτητο βασιλιά τους», άλλαξε τη διατύπωση για να τονίσει ότι επρόκειτο για μια εθελοντική και προσωπική πράξη.
«Καλώ τώρα όσους επιθυμούν να προσφέρουν την υποστήριξή τους να το πράξουν, με μια στιγμή ιδιωτικής περισυλλογής, με το να συμμετάσχουν στο τέλος λέγοντας "Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά Κάρολο" ή, για όσους έχουν τα λόγια μπροστά τους, να τα απαγγείλουν ολόκληρα», είπε.
Ο αρχιεπίσκοπος είπε στο κήρυγμά του ότι η τελετή ήταν για να «στεφανωθεί ένας βασιλιάς για να υπηρετήσει» και απέτισε φόρο τιμής τόσο στον ίδιο τον βασιλιά όσο και σε πολλούς από τους παρευρισκόμενους στην τελετή, μεταξύ των οποίων μέλη κοινοτικών οργανώσεων, των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Βρετανίας.
Οι συλλήψεις πριν τη στέψη του βασιλιά Καρόλου
Ωστόσο, υπήρξαν κατηγορίες για σκληρή αστυνομική δράση μετά τη σύλληψη ορισμένων αντιβασιλικών διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της κορυφαίας ομάδας εκστρατείας κατά της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, της Republic, πριν από την έναρξη της πομπής. Ο Γκράχαμ Σμιθ μάζευε ποτά και πλακάτ για τους διαδηλωτές στον κύριο χώρο της διαμαρτυρίας, όταν συνελήφθη από την αστυνομία.
Εντωμεταξύ έως και 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ κάτω από το άγαλμα του Καρόλου Α΄, ο οποίος εκτελέστηκε το 1649, καθώς φώναζαν και κρατούσαν κίτρινα πλακάτ που έγραφαν "όχι ο βασιλιάς μου". Μια πινακίδα έγραφε: "Ο βασιλιάς μου είναι ο βασιλιάς μου": "Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι λίγο ανόητο;"
Ο Peter Tatchell, ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει ένα μεγάλο φράγμα που στήθηκε μπροστά από τους διαδηλωτές για να τους προστατεύσει από το βασιλικό ζεύγος κατά τη διάρκεια της πομπής. «Δεν είναι ελεύθερη χώρα όταν δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε ελεύθερα», ανέφερε.