Για την Gen Z, η τελευταία τάση αντίδρασης, στον εργασιακό χώρο, είναι το «task masking», δηλαδή το να προσποιούνται ότι εργάζονται, εκτελώντας δραστηριότητες που δίνουν την ψευδαίσθηση της απασχόλησης.
Και τι κάνουν όσοι επιλέγουν να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο; Πληκτρολογούν δυνατά, φορούν AirPods και περπατούν γρήγορα, προσπαθώντας να δείχνουν παραγωγικοί, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
Η νεότερη γενιά είχε ήδη υιοθετήσει προηγουμένως την τάση του «quiet quitting», δηλαδή να κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα στη δουλειά, ενώ άλλοι έχουν δηλώσει ότι επιλέγουν τη «μικρο-σύνταξη» (micro-retiring), παίρνοντας μήνες άδειας κάθε φορά.
Αυτή η τάση έρχεται καθώς οι εργοδότες αυστηροποιούν τους κανόνες για την υβριδική εργασία, με την Amazon να ανακοινώνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Τον περασμένο μήνα, αναφέρθηκε ότι εννέα στους δέκα εργαζόμενους έχουν υποχρεωθεί να επιστρέψουν στο γραφείο, καθώς η εποχή της τηλεργασίας φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.
Πολλά μέλη της Gen Z εργάζονται πλέον για πρώτη φορά με πλήρη φυσική παρουσία στο γραφείο, αφού ξεκίνησαν την εταιρική τους καριέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.
Για κάποιους, όμως, αυτή η μετάβαση φαίνεται πως είναι υπερβολικά δύσκολη – με αποτέλεσμα οι νέοι να καταφεύγουν σε ακραίες μεθόδους για να αποφύγουν μια ολόκληρη ημέρα καθισμένοι στο γραφείο.
Στο TikTok, μάλιστα, χρήστες μοιράζονται συμβουλές για το πώς να αποφεύγουν τη δουλειά στο γραφείο, ενώ άλλοι καταγράφουν τις καθημερινές τους εμπειρίες με ελάχιστη ή μηδενική εργασία.
«Πώς να προσποιηθείτε ότι είστε απασχολημένοι στη δουλειά; Απλά περπατήστε γρήγορα», πρότεινε ένας χρήστης.
Ένας άλλος χρήστης ανέβασε βίντεο με τίτλο «Πώς να δείχνετε απασχολημένοι στη δουλειά». Οι συμβουλές της περιλάμβαναν:
- Κρατήστε σημειώσεις – ιδανικό όταν περνάει το αφεντικό
- Κοιτάξτε την οθόνη σας και προσποιηθείτε ότι διαβάζετε. Βάλτε το χέρι στο πηγούνι για έξτρα αληθοφάνεια
- Μετακινήστε χαρτιά και γραφική ύλη – έτσι φαίνεται ότι έχετε ένα σωρό δουλειές να κάνετε
Επιπλέον, προέτρεψε τους Gen Z εργαζόμενους να συνεχίζουν να «ελέγχουν την ώρα, καθώς μόνο οι πολυάσχολοι άνθρωποι το κάνουν», και να έχουν άπειρες καρτέλες ανοιχτές στον υπολογιστή τους.
Η Grace (@graceaamelia) παραδέχτηκε ότι «προσποιείται πως δουλεύει σκληρά», αλλά στην πραγματικότητα, όταν πληκτρολογεί, απλώς στέλνει μηνύματα στους φίλους της στο WhatsApp.
Task Masking: Ένα παλιό κόλπο με νέο όνομα από την Gen Z
Μιλώντας στη Daily Mail, η ειδικός σε θέματα εθιμοτυπίας Jo Hayes, ιδρύτρια του Etiquetteexpert.org, τόνισε ότι το task masking δεν είναι καθόλου καινούργιο φαινόμενο.
«Είναι μια παλιά (κακή) συνήθεια, απλώς με ένα νέο όνομα από τη Gen Z. Όπως και το larping, είναι στην ουσία το παλιό καλό τεμπέλιασμα στη δουλειά, ενώ προσποιείσαι ότι εργάζεσαι σκληρά».
«Πιστεύω ότι βλέπουμε πιο έντονα φαινόμενα Taskmasking απ’ ό,τι στο παρελθόν, κυρίως λόγω της υποχρεωτικής επιστροφής στο γραφείο», δήλωσε η Jo Hayes.
«Εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν χρόνια δουλεύοντας από το σπίτι, με τον δικό τους ρυθμό. Δεν υπήρχε ανάγκη για Task masking εκεί».
«Η τηλεργασία σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι μπορούσαν να κάνουν διαλείμματα όποτε ήθελαν, να διακόψουν τη δουλειά τους για λίγη τηλεόραση ή ακόμα και να πάρουν έναν γρήγορο υπνάκο ανάμεσα στα διαδικτυακά meetings. Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να συμβούν υπό το άγρυπνο βλέμμα του αφεντικού, και τώρα οι εργαζόμενοι παλεύουν να προσαρμοστούν ξανά στο παλιό-νέο εργασιακό περιβάλλον», τόνισε.
Παρότι πολλά μέλη της Gen Z έχουν ισχυρή εργασιακή ηθική, η Jo Hayes παραδέχτηκε ότι κάποιοι προτιμούν να χρησιμοποιούν τις ώρες εργασίας για προσωπικές δραστηριότητες, όπως διαδικτυακές αγορές ή ανάπτυξη των παράλληλων επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
«Το να κοιτάς σοβαρά την οθόνη του laptop μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβει ψώνια. Τα AirPods μπορεί να φαίνονται σαν να είσαι σε meeting, αλλά στην πραγματικότητα ακούς τον χθεσινό αγώνα ποδοσφαίρου».
Ωστόσο, η Hayes τόνισε ότι η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στους εργαζομένους: «Ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον που εκτιμά το προσωπικό, βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, και παράλληλα ενθαρρύνει, επιβραβεύει και παρακινεί την παραγωγικότητα, θα έχει γενικά λιγότερα φαινόμενα Task masking».
Η Jody Findley, ειδική στην εκπαίδευση προσωπικού, ανέφερε ότι το Task masking αποτελεί συχνά έναν μηχανισμό επιβίωσης.
«Ιδιαίτερα σε εταιρικές κουλτούρες όπου οι εργαζόμενοι νιώθουν την πίεση να φαίνονται απασχολημένοι για να αποφύγουν τον έλεγχο ή την κριτική».
Η Jody υποστήριξε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενσυναίσθηση:
«Πολλοί νέοι επαγγελματίες εισέρχονται σε εργασιακά περιβάλλοντα που ακόμα προσαρμόζονται στην μετά-Covid εποχή. Η μετάβαση πίσω στην εργασία με φυσική παρουσία μπορεί να είναι εξουθενωτική για κάποιους, οδηγώντας τους στο Task masking ως τρόπο διαχείρισης του κοινωνικού άγχους, του συνδρόμου του απατεώνα (imposter syndrome) ή άλλων θεμάτων ψυχικής υγείας».
Το θέμα έχει σαφώς πυροδοτήσει συζητήσεις σε όλο το διαδίκτυο, με πολλούς να παραδέχονται ότι το εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους.