Στο σφυρί πίνακας του Τσόρτσιλ, που είχε χαρίσει στον Ωνάση για τη θαλαμηγό «Χριστίνα» - iefimerida.gr

Στο σφυρί πίνακας του Τσόρτσιλ, που είχε χαρίσει στον Ωνάση για τη θαλαμηγό «Χριστίνα»

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ζωγραφίζει πίνακα στο Μαϊάμι το 1946
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ζωγραφίζει πίνακα στο Μαϊάμι το 1946 / Φωτογραφία αρχείου: ΑP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο σφυρί βγαίνει στη Νέα Υόρκη από τον οίκο δημοπρασιών Philipps ένας πίνακας που είχε φιλοτεχνήσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον οποίο είχε δωρίσει στον Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο πίνακας “The Moat Breccles”, που είχε ζωγραφίσει ο Τσόρτσιλ το 1921, παρέμενε επί τέσσερις δεκαετίες στη συλλογή του. «Δεν του άρεσε να χαρίζει πίνακες ή να τους πουλάει», λέει ο Ζαν Πωλ Ενγκελέν του αμερικανικού οίκου Δημοπρασιών. Αλλά μετά τη φιλία που ανέπτυξε τον Ωνάση στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο Τσόρτσιλ αποφάσισε να κάνει στον Έλληνα εφοπλιστή ένα δώρο που είχε κάνει μόνον σε ελάχιστα άλλα άτομα, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: να του χαρίσει έναν πίνακα. «Αν είναι φίλος σου ο Ωνάσης, ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους επιχειρηματίες του πλανήτη, τότε προφανώς θα του χαρίσεις κάτι αγαπημένο σου, κάτι για το οποίο είσαι περήφανος», σχολιάζει ο Ενγκελέν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δώρο άρεσε τόσο στον Ωνάση, που το κρέμασε στο σαλόνι της θρυλικής θαλαμηγού «Χριστίνα», ανάμεσα σε έργα του Ελ Γκρέκο, του Πισάρο, του Γκογκέν και του Βερμέερ. Ο πίνακας απεικονίζει ένα βουκολικό καλοκαιρινό τοπίο στο κτήμα της ξαδέλφης του Τσόρτσιλ, το Breccles Hall στο Νόρφολκ. Η τελευταία φορά που εθεάθη ήταν στο ντοκιμαντέρ “The Other World of Winston Churchill” του 1964, όταν η κάμερα εστίασε πάνω στο σαλόνι της «Χριστίνας».

Η ιστορία της φιλίας του Τσόρτσιλ με τον Ωνάση

Ο Τσόρτσιλ έγινε φίλος με τον Ωνάση, όταν ο γιος του Ράντολφ, του τον σύστησε το 1956. Από το 1958 μέχρι το 1963 ο Τσόρτσιλ έκανε οκτώ κρουαζιέρες με την «Χριστίνα», μιας από τις διασημότερες θαλαμηγούς στον κόσμο την εποχή εκείνη. Ο Ωνάσης είχε αγοράσει την καναδέζικη φρεγάτα στα τέλη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου έναντι 34.000 δολαρίων, όπως λέγεται και ξόδεψε άλλα τέσσερα εκατ. δολάρια για την ανακαίνισή της.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αποβιβάζονται από την «Χριστίνα» στην Ιτέα στις 28 Ιουλίου του 1959
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αποβιβάζονται από την «Χριστίνα» στην Ιτέα στις 28 Ιουλίου του 1959 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια επιστολή του προς τη σύζυγό του ο Τσόρτσιλ χαρακτήρισε τη θαλαμηγό ως «το ομορφότερο κατασκεύασμα που έχω δει στο νερό». Ο Ωνάσσης φιλοξένησε στη «Χριστίνα» διασημότητες όπως η Μέριλιν Μονρόε, δισεκατομμυριούχους όπως ο Ζαν Πολ Γκετί, καλλιτέχνες όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, αλλά και τον Τζον Φ. Κένεντι και τη γυναίκα του Τζάκι. Οι διάσημοι επισκέπτες του απολάμβαναν στιγμές χαλάρωσης μεταξύ άλλων στο «μπαρ του Άρη», τα σκαμπό του οποίου ήταν επενδεδυμένα με δέρμα φάλαινας. Όταν πέθανε ο Ωνάσης, η κόρη του Χριστίνα, χάρισε τη θαλαμηγό στο ελληνικό κράτησε, αλλά τα περιεχόμενά της, ανάμεσά τους και ο πίνακας του Τσόρτσιλ παρέμειναν στην κατοχή της οικογένειας, που τα αποθήκη. «Γνώριζαν ότι είχαν τον πίνακα και αντί να μένει σε αποθήκη, αποφάσισαν μετά από συζητήσεις να περάσει στην επόμενη γενιά συλλεκτών», λέει ο Ενγκελέν.

Η δημοπρασία

Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί στις 23 Ιουνίου στη νέα έδρα του οίκου Philips στην Park Avenue της Νέας Υόρκης. Τον περασμένο Μάρτιο ένα άλλο έργο του Τσόρτσιλ, ο πίνακας Tower of the Koutoubia Mosque («Πύργος του Τεμένους Κουτούμπια»), που απεικονίζει ένα τοπίο στο Μαρόκο και ανήκε στη συλλογή έργων Τέχνης της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ, έσπασε όλα τα ρεκόρ για έργο του εκλιπόντος Βρετανού πρωθυπουργού, πιάνοντας σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο ένα ποσό κοντά στα 11,6 εκατ. δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ