Για τις 6 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η στέψη του βασιλιά Καρόλου και οι προετοιμασίες από τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ είναι πυρετώδεις, με τη μουσική που θα πλαισιώσει την τελετή να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Αλέξανδρο Λίγκα, καθηγητή λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Ν. Υόρκη και ιδρυτή της χορωδίας «Cappella Romana», ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να υπάρχε ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική, ως φόρος τιμής στον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο.
Ο κ. Λίγκας θα είναι εκείνος που θα ψάλλει, ως δημιουργός του Συνόλου Βυζαντινών Ψαλμών (Byzantine Chant Ensemble) που επιλέχθηκε να εκτελέσει ελληνική ορθόδοξη μουσική κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης. Ο ίδιος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τη μεγάλη βραδιά.
«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία», ανέφερε ο κ. Λίγκας.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, «στο Αββαείο του Ουέστμινστερ είχαν αυτή την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητή της ορθόδοξης μουσικής. Δηλαδή να βρούμε κάποιο τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα».
Πώς επιλέχθηκε ο ψαλμός που θα ακουστεί στη στέψη του βασιλιά Καρόλου
Όσο για το πώς επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος ψαλμός που θα ακουστεί στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, ο καθηγητής τόνισε: «Βρήκαμε έναν ψαλμό που ταιριάζει με την ακολουθία της στέψης. Είναι μια πολύ παλιά ακολουθία που γράφτηκε στα λατινικά πριν από 8-9 αιώνες, μεταφράστηκε στα αγγλικά με τη μεταρρύθμιση τον 16ο αιώνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια παράδοση παράλληλη με την ορθόδοξη. Έτσι, βρήκαμε έναν τρόπο να μπει και ένας ορθόδοξος ψαλμός μέσα σε αυτή την ακολουθία».
Σύμφωνα με τον κ. Λίγκα, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα ανακοινώσουν όλα τα μουσικά κομμάτια μία εβδομάδα πριν από τη στέψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Τον ορθόδοξο ψαλμό θα ψάλει ένα μικρό σύνολο εκλεκτών ιεροψαλτών που ψάλλουν σε καθεδρικούς ναούς και ενορίες, δάσκαλοι της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, επτά συνολικά συνάδελφοι που έχουν συνεργαστεί και σε άλλες ακολουθίες.