Ανοικτά της Αντίμπ, στη Γαλλική Ριβιέρα, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη θάλασσα το ολοκαίνουριο σούπερ γιοτ του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Το μήκους 140 μέτρων και κόστους περίπου μισού δισ. ευρώ Solaris είναι το πιο ακριβό σούπερ γιοτ που ναυπηγήθηκε ποτέ κατά παραγγελία. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 15 μεγαλύτερα γιο του κόσμου, διαθέτοντας 60μελές πλήρωμα, ενώ στις 48 καμπίνες του που απλώνονται σε οκτώ καταστρώματα μπορεί να φιλοξενήσει 36 επισκέπτες.
Το σούπερ γιοτ του Αμπράμοβιτς, που κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Lloyd Werft στο Μπρεμερχάβεν, βόρεια της Βρέμης, ολοκλήρωσε πρόσφατα τις θαλάσσιες δοκιμές του και αγκυροβόλησε για σύντομο διάστημα στη Βαρκελώνη, προτού βάλει πλώρη αρχικά για το ακρωτήριο Cape D’ Ail κοντά στο Μονακό και στη συνέχεια για το ακρωτήριο της Αντίμπ, στην Κυανή Ακτή, όπου ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της Chelsea FC, έχει αγοράσει το πολυτελές Σατό ντε λα Κροέ.
Ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς φέρεται να κάνει αυτή την περίοδο τις διακοπές του με το άλλο του σούπερ γιοτ, το κατά τι μακρύτερο, κόστους 585 εκατ. ευρώ Eclipse ανοικτά της Κροατίας, αλλά πιστεύεται ότι πολύ σύντομα θα θελήσει να δοκιμάσει το νέο απόκτημά του, καθώς είναι το πλέον προηγμένο ιδιωτικό σκάφος. Όλοι οι φιλοξενούμενοί του θα «βολεύονται» σε πολυτελέστατα δωμάτια μετακινούμενοι με ασανσέρ μεταξύ των οκτώ καταστρωμάτων του. Το Solaris, πέρα από γυμναστήριο, σάουνα, Jazucczi και πισίνα, διαθέτει και σαλόνι αισθητικής! To Εclipse καυχάται για το νάιτ κλαμπ του, αλλά το Solaris έχει ένα υπαίθριο beach club στο πίσω μέρος του επάνω καταστρώματος. Το Solaris διαθέτει στόλο 20 τζετ σκι και τουλάχιστον ένα ελικόπτερο για να μεταφέρει τους επισκέπτες από το σούπερ γιοτ στην ακτή.
Και αναμένεται ότι ο Αμπράμοβιτς θα επενδύσει και σε ένα προσωπικό υποβρύχιο. Τα μίνι υποβρύχια των σούπερ γιοτ βρίσκονται στο κύριο κύτος και οι επιβάτες έχουν πρόσβαση σ’ αυτά μέσω ενός συστήματος μυστικών διαδρόμων. Τα βασικά μοντέλα στοιχίζουν περί τα δύο εκατ. δολάρια και τα κορυφαία, εξοπλισμένα με διάφορα συστήματα, μπορεί να φθάσουν έως και τα έξι εκατ. δολάρια. Το Solaris πιστεύεται ότι ίσως ανήκει στην κατηγορία των νέων σούπερ σκαφών Explorer που –όπως υποδηλώνει και το όνομά τους– είναι φτιαγμένα για πολύ πιο τολμηρές κρουαζιέρες, παρά απλώς για βόλτες στη Γαλλική Ριβιέρα. Τέτοια σούπερ γιοτ είναι φτιαγμένα για να διασχίζουν ωκεανούς, ώστε οι ζάπλουτοι να τα επιδεικνύουν το καλοκαίρι στους φίλους τους το καλοκαίρι ή ταξιδεύοντας στην Καραϊβική το χειμώνα.
Ο Αμπράμοβιτς δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το σούπερ γιοτ του για ακόμη πιο μακρινά ταξίδια, ακόμη και στον Αρκτικό Κύκλο καθώς το Solaris διαθέτει και ικανότητα θραύσης του πάγου, κρυμμένη στην πλώρη του. Ειδικοί, όπως ο Στιούαρτ Κάμπελ, αρχισυντάκτης της Boat International, εκτιμούν ότι πολλοί πολλοί ολιγάρχες όπως ο Αμπράμοβιτς επενδύουν σε υπερσκάφη που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για επιστημονική έρευνα. «Τώρα, πιθανότατα με το Solaris, ο ιδιοκτήτης να σκέφτεται: “Θέλω να μπορώ να σπάω τον πάγο στην Ανταρκτική και να δω τη χερσόνησο Καμτσάτκα [στην ανατολική Ρωσία] ή την Παταγονία”. Όλα αυτά τα είδη ταξιδιών, που είναι φτιαγμένα περισσότερο στα μέτρα του Solaris παρά του Eclipse».
Το σούπερ γιοτ Solaris θα προστατεύεται επίσης από συσκευές ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας. Στο Eclipse ο Αμπράμοβιτς εγκατέστησε ένα ειδικό σύστημα ασπίδας, που έχει την ικανότητα να στοχεύει τα φωτοευαίσθητα στοιχεία σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και να τα απενεργοποιεί με λέιζερ. Πειρατές, απαγωγείς ή ακόμη και μέλη ειδικών δυνάμεων εχθρικών κρατών χαρακτηρίζονται ως πραγματικοί κίνδυνοι για τους ζάπλουτους εξ’ ου και τα συστήματα ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί γι’ αυτούς. Το Solaris πιστεύεται ότι διαθέτει ελεγχόμενο από ραντάρ σύστημα ανίχνευσης πυραύλων, αλεξίσφαιρα παράθυρα και θωρακισμένη προστασία γύρω από το τιμονιέρα και την κύρια καμπίνα.