Ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης ETH δημιούργησαν σοκολάτα που ιριδίζει στο φως, σκιαγραφώντας στην επιφάνειά της τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να εντάξουν μια ειδική δομή στην επιφάνεια της σοκολάτας, ώστε να δημιουργήσουν το εφέ ιριδιζόντων χρωμάτων. Η σοκολάτα ιριδίζει με έναν δυναμικό τρόπο, αλλάζοντας χρώματα με τρόπο που να μοιάζει σαν να φωσφορίζει στο φως.
Οι ερευνητές στη Ζυρίχη κατέθεσαν μάλιστα άδεια ευρεσιτεχνίας για αυτή την ξεχωριστή, χρωματιστή σοκολάτα, που δεν παίρνει τα χαρακτηριστικά της από κάποιο πρόσθετο.
Η σοκολάτα «χαμαιλέοντας»
Η διαδικασία, λένε οι ειδικοί είναι παρόμοια με εκείνη που επιστρατεύει ο χαμαιλέοντας, του οποίου το δέρμα διαθλά το φως ώστε να προβάλει συγκεκριμένα χρώματα και έτσι να καμουφλάρεται.
Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης σημειώνουν πως η ιδέα για τη σοκολάτα χαμαιλέοντα ξεκίνησε κατά τη διάρκεια μιας χαλαρής κουβέντας μεταξύ του επιστήμονα υλικών Ετιέν Τζέφρι και του φυσικού Χένινγκ Γκαλίνσκι, στο διάλειμμα των δυο για καφέ. Οι δυο επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να παράγουν μια χρωματιστή σοκολάτα.
Βίντεο: Σοκολάτα που ιριδίζει στο φως
Τα πρώτα πειράματα ξεκίνησαν στην κουζίνα του ινστιτούτου στη Ζυρίχη, με τους ερευνητές να καταγράφουν τις ιδιότητες της σοκολάτας, ώστε να καταλάβουν περισσότερα για την γλυκιά απόλαυση και κυρίως για τον λόγο που έχει καφέ χρώμα.
Τελικά, κατέληξαν να ζητήσουν την βοήθεια του πανεπιστημίου FHNW του τμήματος Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών, όπου από κοινού δημιούργησαν ένα καλούπι που επιτρέπει την «αποτύπωση» περισσότερων της μίας σοκολάτας με την τεχνολογία του δομικού χρώματος.
Η τεχνολογία που δεν είναι τυχαίο πως ανακαλύφθηκε στην πατρίδα της σοκολάτας, την Ελβετία, βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου στην μαζική παραγωγή. Φαίνεται πως παραγωγοί σοκολάτας εκφράζουν ενδιαφέρον για να αποκτήσουν την ιριδίζουσα σοκολάτα, ουράνιο τόξο.
Η σοκολάτα ουράνιο τόξο στο Twitter
Πριν από δέκα ημέρες, ο Σάμι Καμκάρ, γνωστός στο παρελθόν από την επίθεση με ιό στο My Space (2005), ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, κομμάτια σοκολάτας σε σχήμα μανιταριού, τα οποία επίσης ιριδίζουν στο φως.
Όπως λέει, το μυστικό για να αποκτήσει μια σοκολάτα αυτή την ιδιότητα, είναι να αποτυπωθούν μικροσκοπικές ραβδώσεις στην επιφάνειά της, που θα διαθλούν το φως με τρόπο που να δημιουργεί τα χρώματα του ουράνιου τόξου.