Αν ψάχνεις για ένα τραγανό και νόστιμο σνακ που κάνει καλό στην καρδιά και στην υγεία γενικότερα, τότε έχουμε καλά νέα για σένα.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση του συνηθισμένου σνακ με μια μικρή χούφτα από αυτόν τον δημοφιλή ξηρό καρπό μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, στοιχεία που βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.
Η μελέτη, διαρκείας 12 εβδομάδων, περιλάμβανε 138 ενήλικες που είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, υψηλό σάκχαρο ή αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (BMI).
Ο ξηρός καρπός που κάνει καλό στην καρδιά
Οι μισοί από τους συμμετέχοντες συνέχισαν να τρώνε όπως συνήθιζαν, ενώ οι υπόλοιποι κλήθηκαν να καταναλώνουν κάθε μέρα περίπου 56 γραμμάρια καρύδια πεκάν ως σνακ.
Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το American Pecan Council, διαπίστωσε ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα που κατανάλωνε καρύδια πεκάν παρουσίασαν βελτιώσεις στη συνολική τους διατροφή και μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου μέχρι το τέλος της δοκιμής.
«Η αντικατάσταση των συνηθισμένων σνακ με πεκάν βελτίωσε βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και την ποιότητα της διατροφής» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kristina Petersen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστημών Διατροφής στο Penn State.

«Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα που υποστηρίζουν τα καρδιαγγειακά οφέλη των ξηρών καρπών και προσφέρουν νέες ιδέες για το πώς μπορούν οι ενήλικες να εντάξουν τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους» πρόσθεσε η Petersen.
Ωστόσο, πριν τρέξεις να αγοράσεις μια οικογενειακή συσκευασία πεκάν υπάρχουν και κάποια άσχημα νέα.
Οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση του σνακ
Η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πεκάν είχε ιδιαίτερη επίδραση στην αγγειακή υγεία -δηλαδή, στο πόσο καλά λειτουργούν τα αιμοφόρα αγγεία-, όπως ήλπιζαν οι ερευνητές.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που κατανάλωνε πεκάν πήραν επίσης κατά μέσο όρο περίπου 0,7 κιλά, πιθανώς επειδή τα πεκάν περιέχουν σχεδόν 200 θερμίδες ανά 28 γραμμάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιθανό κάποιοι συμμετέχοντες να μην απέφυγαν πλήρως τα ανθυγιεινά σνακ, όπως μπισκότα και πατατάκια, όπως τους είχε ζητηθεί.
Παρ’ όλα αυτά, εκτός από την καρδιαγγειακή υγεία, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν πεκάν παρουσίασαν αύξηση 17% στη συνολική ποιότητα της διατροφής τους, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι τα πεκάν μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή, ειδικά όταν αντικαθιστούν λιγότερο υγιεινές επιλογές.
Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης προηγούμενες έρευνες σχετικά με τα πεκάν και την υγεία της καρδιάς, όπως μια μελέτη του 2021, η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση 68 γραμμαρίων πεκάν ημερησίως για οκτώ εβδομάδες οδήγησε σε σχεδόν 5% μείωση της ολικής χοληστερόλης και 6,4% έως 9,5% μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης στους συμμετέχοντες.
Δεδομένου ότι τα πεκάν έχουν μελετηθεί λιγότερο σε σύγκριση με πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια, η συγκεκριμένη μελέτη δίνει σε αυτόν τον καρπό την προσοχή που πιθανώς αξίζει.