Με τα σγουρά μαλλιά, τη νεανική ομορφιά του και το ταλέντο του, που κάνει τα βρετανικά πιάτα να φαίνονται εύκολα και ελκυστικά, δεν είναι περίεργο που ο Τζούλιους Ρόμπερτς έχει χαρακτηριστεί ο πιο σέξι νέος σεφ της Βρετανίας.
Ο Τζούλιους Ρόμπερτς έχει συγκεντρώσει χιλιάδες οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει κάνει πολλούς να τον αποκαλούν νέο Τζέιμι Όλιβερ και έχει γράψει ένα βιβλίο μαγειρικής που έχει γίνει best seller.
Από γλύπτης, μάγειρας σε εστιατόριο
Ο Τζούλιους Ρόμπερτς σπούδασε Γλυπτική στο Μπράιτον και, όπως τόσοι πολλοί καλλιτέχνες πριν από αυτόν, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου δυσκολεύτηκε να βγάλει τα προς το ζην.
Η γιαγιά του είχε καταφέρει να του μεταφέρει την αγάπη της για τη μαγειρική, καθώς διατηρούσε λεπτομερές αρχείο με συνταγές, προϊόντα του κήπου, αλλά και συλλογές από τα τοπικά δάση και τα χωράφια.
Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον του για το φαγητό, η μητέρα του τον ενθάρρυνε να βρει δουλειά σε μια τοπική παμπ, η οποία τον οδήγησε σε μια δουλειά ως σεφ στο τότε νέο εστιατόριο Noble Rot.
«Ήταν το μεγαλύτερο άλμα που είχα κάνει ποτέ στη ζωή μου» δήλωσε στο Tatler το 2022. «Χωρίς καμία επίσημη εκπαίδευση, πέρασα από το πλύσιμο των πιάτων σε ένα απλό γαλλικό μπιστρό στο σεφ ενός πολυσύχναστου εστιατορίου. Αλλά έμαθα τόσα πολλά, περισσότερα από όσα θα μπορούσα ποτέ να μάθω πηγαίνοντας σε μια σχολή μαγειρικής».
Γιατί αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του
Ο Τζούλιους έφυγε από το εστιατόριο το 2016, σε ηλικία 23 ετών. «Όσο διασκεδαστική κι αν είναι αυτή η δουλειά, είναι απίστευτα εξαντλητική» δήλωσε πρόσφατα στην «Telegraph».
Όπως παραδέχτηκε, μπορεί να αποκόμισε πολλά από αυτή την εμπειρία, ωστόσο δεν απολάμβανε τους φρενήρεις ρυθμούς που επικρατούσαν στην κουζίνα του εστιατορίου, με τα εξαντλητικά ωράρια.
Ζηλεύοντας τους καλλιεργητές και τους προμηθευτές που έφταναν στην πόρτα του εστιατορίου και επέστρεφαν στην υπαίθρια ζωή τους, χαλαροί και χαρούμενοι, μάζεψε τα πράγματά του και έφυγε.
Μετά την αποχώρηση από το Noble Rot, μια τυχαία συζήτηση σε ένα οικογενειακό εστιατόριο στη Φλωρεντία για τη σημασία της προέλευσης των τροφίμων, της γεωργίας και της ποιότητας και της ευημερίας στην τροφική αλυσίδα, οδήγησαν τον Τζούλιους να συνειδητοποιήσει την ανάγκη του να συνδεθεί με τη γη.
Αγρότης στα πάτρια εδάφη
Ο Τζούλιους Ρόμπερτς πέρασε ένα χρόνο με ελάχιστο προϋπολογισμό, περπατώντας με τον σκύλο του, συλλέγοντας τροφή και απολαμβάνοντας την απόλυτη ελευθερία μιας ζωής που ζούσε με τους δικούς του όρους.
Τότε ήταν που πήγε στο εξοχικό της οικογένειάς του, στο Σάφολκ, και το μετέτρεψε σε φάρμα. Το πρώτο του βήμα για να γίνει αγρότης ήταν η αυθόρμητη αγορά τεσσάρων γουρουνιών. «Ήταν στη μέση του χειμώνα και δεν μπορούσα να καλλιεργήσω λαχανικά» είπε. «Οι κότες μού φαίνονταν πολύ εύκολες… έτσι αγόρασα μερικά γουρούνια».
Οι φίλοι του τον πίεσαν να καταγράψει στο Instagram τη ζωή ενός Λονδρέζου που έγινε αγρότης και γρήγορα άρχισε να αποκτά οπαδούς... Τα γουρουνάκια του -της σπάνιας ράτσας mangalitza- άρχισαν να εμφανίζονται στη σελίδα του μαζί με την καλλιέργεια λαχανικών, ενώ σύντομα ακολούθησαν 17 κατσίκες.
«Δεν είχα ιδέα τι έκανα. Έκανα πολλά λάθη. Είναι σαν να είσαι γονιός 30 ζώων. Κάνει κρύο και χιονίζει και είσαι υπεύθυνος για ένα μωρό που μόλις γεννήθηκε», λέει ο Τζούλιους Ρόμπερτς.
Τώρα, πλέον, σεφ με βιβλίο συνταγών και φανατικούς ακόλουθους
Όταν οι γονείς του μετακόμισαν από το Σάφολκ σε μια αγροικία στο Ντόρσετ με 50 στρέμματα, το 2022, πήγε κι αυτός μαζί με τα ζώα του. Τώρα, έχει περίπου 80 πρόβατα, τις κατσίκες του, ένα μεγάλο χωράφι με λαχανικά και πάνω από 760.000 ακολούθους.
Το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, έχει γίνει best seller στους «Sunday Times» και συγκεντρώνει 100 από τις «νόστιμες και ξεκούραστες» συνταγές του.
Ο ίδιος περιγράφει το φαγητό του ως «γιορτή για τη γενναιοδωρία της φύσης, από τα τραγανά μήλα το φθινόπωρο, το ροζ ραβέντι το χειμώνα, τα σπαράγγια την άνοιξη και τις πρώτες φράουλες του καλοκαιριού».
Τι απαντά στο ερώτημα: Αφού αγαπάς τα ζώα σου, γιατί τα τρως;
«Είμαι, απλώς, ένας οικιακός μάγειρας» λέει. «Είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι με βλέπουν να μαγειρεύω στο θερμοκήπιό μου μια ηλιόλουστη μέρα και σκέφτονται ότι έχω μια γοητευτική ζωή. Αλλά δεν διαφέρω από οποιονδήποτε αγρότη. Ο χειμώνας είναι σκοτεινός και δύσκολος, οι μέρες είναι μεγάλες, ο καιρός δεν είναι υπό τον έλεγχό μου και όλα αυτά έχουν το τίμημά τους».
Μερικές φορές δέχεται επιθέσεις στο διαδίκτυο από εκείνους που πιστεύουν ότι δεν μπορεί να αγαπάει τα ζώα του αν τα τρώει, με τον νεαρό σεφ και αγρότη να απαντά: «Πρέπει να τα αγαπάς περισσότερο. Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που επιλέγεις να τρως κρέας - λίγο και σπάνια, για μένα. Είναι πολυτέλεια. Δεν θέλω ένα κιλό στήθος κοτόπουλου για 4 λίρες. Θέλω ένα ολόκληρο κοτόπουλο που θα θρέψει την οικογένειά μου για 3 μέρες, αν το χρησιμοποιήσω σωστά».