Θεσσαλονίκη, Βέροια και Δράμα «πρωταγωνιστούν» στη σειρά της Μιμής Ντενίση που προορίζεται για το Netflix - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη, Βέροια και Δράμα «πρωταγωνιστούν» στη σειρά της Μιμής Ντενίση που προορίζεται για το Netflix

Συνέντευξη Τύπου της Μιμής Ντενίσης στη Θεσσαλονίκη για νέα σειρά
Συνέντευξη Τύπου της Μιμής Ντενίσης στη Θεσσαλονίκη για νέα σειρά / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα υπαίθριο στούντιο, με φώτα, κάμερες και δεκάδες ηθοποιούς θα μετατραπεί, την άνοιξη, η Θεσσαλονίκη.

Ο Λευκός Πύργος, το Επταπύργιο, ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, αλλά και περιοχές όπως η Άνω Πόλη, η Στοά Μοδιάνο, το Καπάνι, το Τσινάρι ή το λιμάνι θα αποτελέσουν το φυσικό σκηνικό για να γυριστεί μία τηλεοπτική σειρά περίπου είκοσι τεσσάρων επεισοδίων, που θα προβληθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ προορίζεται και για διεθνή προβολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τη σειρά με τίτλο «Madre - Μάνα» που φέρει την υπογραφή της Μιμής Ντενίση και είναι στην ουσία η συνέχεια των έργων «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη». «Μετά την τεράστια επιτυχία της Σμύρνης, αναρωτιέσαι ποια μπορεί να είναι η συνέχεια. Λες καλύτερα να μην παίξω, καλύτερα να μη γράψω, γιατί ποιο θα είναι το μετά; Το "μετά" το έδωσε ο κόσμος και όχι εγώ», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη η Μιμή Ντενίση και αναφέρθηκε στα επανειλημμένα ερωτήματα θεατών που δέχτηκε, για το τι έγιναν οι ήρωες των ιστοριών αυτών. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να τους τοποθετήσει στη Θεσσαλονίκη, που ήταν ανέκαθεν «μάνα» για τους πρόσφυγες -Μικρασιάτες, Πόντιους, Θρακιώτες, Αρμένηδες, αλλά και για τους διωγμένους από την Ισπανία Εβραίους για πέντε αιώνες. Για τον λόγο αυτό, η σειρά φέρει αυτόν τον τίτλο, ενώ μία άλλη μάνα, η Φιλιώ, αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο, που υποδύεται η ίδια η ηθοποιός.

«Το έργο ξεκινάει το 1943, με μία γυναίκα που κοιτάει από το παράθυρό της έξω και βλέπει τους Εβραίους που φεύγουνε με βία. Ακούει τη λέξη "madre", που λέει ένα κοριτσάκι στη μάνα του που έχει πέσει κάτω και ταυτόχρονα "ακούει" το "μαμά, μαμά, μάνα", που της έλεγε η κόρη της το '22. Κι εκεί το έργο πάει πίσω στο 1923, όταν έρχονται οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη», αποκαλύπτει η κ. Ντενίση, μιλώντας για την πρώτη σκηνή με τις θύμισες της μάνας - Φιλιώς.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται από το 1923 έως το 1943, χρόνια που ήταν κομβικά για την ελληνική κοινωνία. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η …Salonique των Ευρωπαίων, η Salonico των Εβραίων, η Selanik των Τούρκων, είναι καζάνι που βράζει. Πολυπολιτισμική, ενδιαφέρουσα και ταλαιπωρημένη, αποτελεί τον ιδεώδη καμβά για την ιστορία της, όπως εξήγησε. «Ο τόπος που ξεκίνησαν όλα τα μεγάλα κινήματα των Νεότουρκων, η Σοσιαλιστική Federation του Μπεναρόγια, που έγινε το Κ.Κ.Ε, αλλά και ο φασισμός με την 3Ε», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος είναι η σειρά να κεντρίσει και το τουριστικό ενδιαφέρον, αφού πρόκειται να προβάλει τη Θεσσαλονίκη, όπως και τη Μακεδονία, καθώς θα γίνουν γυρίσματα στη Βέροια, στην εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας και τη συναγωγή, τον Τριπόταμο, αλλά και στη Δράμα, στο καπνεργοστάσιο της οικογένειας Σπίρερ.

«Ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στη Μιμή Ντενίση, γιατί μπαίνει στη διαδικασία να έρθει να απογειώσει αυτό που εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε για την εξωστρέφεια της πόλης και το φτάσαμε σε ένα καλό επίπεδο. Επίσης ήθελα να της πω ένα μπράβο για την προσπάθεια να στρέψει τα φώτα προς τα εδώ, σε αυτό τον τόπο, γιατί έχει γωνιές αφώτιστες, έχει γωνιές που θα κλάψεις, αλλά έχει και γωνιές που θα αντλήσεις ελπίδες», είπε, από την πλευρά της, η περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -και πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης- Βούλα Πατουλίδου.

«Η Βέροια, όπως και η Θεσσαλονίκη, αποτελούσε το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των θρησκειών»

«Η Βέροια -όπως και η Θεσσαλονίκη- αποτελούσε το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των θρησκειών. Ζούσαν αρμονικά επί πάρα πολλά χρόνια Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι», τόνισε ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, λέγοντας πως οι ιστορίες των δύο πόλεων την περίοδο που αφορά η ταινία, διαφέρουν μόνο στο μέγεθος. «Το μέγεθος της εβραϊκής κοινότητας στη Βέροια ήταν σαφώς μικρότερο, παρότι η Βέροια φιλοξενεί την παλαιότερη εβραϊκή συναγωγή στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία διατηρείται σε άριστη κατάσταση, όπως και όλη η εβραϊκή συνοικία μέσα στην ευρύτερη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Τη στήριξη των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας δήλωσε με την παρουσία του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ (Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος) Σίμος Διαμαντίδης, λέγοντας μάλιστα ότι για τους επιχειρηματίες που θα συμβάλουν στην ταινία προβλέπονται φορολογικές εκπτώσεις. «Τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό είναι γνωστά και τα προτιμούν οι ξένοι διότι έχουν μεγάλη ιστορία. Η ταινία αυτή θα αναδείξει τη νεότερη ιστορία και θα κάνει ακόμη πιο γνωστά στο ευρύ κοινό τα προϊόντα που παράγουμε εδώ και εξάγουμε σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καστ περίπου 100 ηθοποιών

Στη σειρά θα συμμετέχει ένα πολύ μεγάλο καστ περίπου εκατό ηθοποιών, ενώ ανάμεσά τους είναι οι ίδιοι που έπαιζαν στην ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη». Την ίδια ώρα, η εταιρεία παραγωγής απευθύνει κάλεσμα σε ηθοποιούς, βοηθητικούς ηθοποιούς, τεχνικούς και εθελοντές από την περιοχή, που θέλουν να συμμετέχουν στην ταινία, να το δηλώσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Netflix Βέροια δράμα Μιμή Ντενίση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ