Ξεχάστε το μότο «Είμαστε αυτό που τρώμε». Καμιά φορά οι άλλοι σχηματίζουν εντύπωση για εμάς όχι μόνο από αυτό που τρώμε, αλλά και από τον τρόπο που τρώμε το φαγητό μας. Savoir Vivre λοιπόν!
Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς άλλωστε στο τραπέζι είναι ένα δείγμα ευγένειας και στην κανονική ζωή. Πέρα, λοιπόν από τα κλασικά, του να μη μιλάμε με το στόμα γεμάτο φαγητό, να μην ακουμπάμε το τραπέζι με τους αγκώνες ή να μη διακόπτουμε τους άλλους όταν μιλάνε, είναι σημαντικό να ακολουθούμε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές τόσο σε επίσημα δείπνα, όσο και σε ένα απλό δείπνο με φίλους, με συναδέλφους, με το έτερον ήμισυ.
Savoir Vivre: Πριν από το δείπνο
Εάν είστε καλεσμένος/καλεσμένη σε γεύμα με κάποιον, είναι πάντα καλή ιδέα να απαντήσετε στην πρόσκληση, ακόμα και αν δεν έχει ζητηθεί ένα RSVP. Την απάντησή σας οφείλετε να τη δώσετε ακόμα κι αν η πρόκληση έχει γίνει σε ένα ομαδικό chat στο facebook. Επίσης μη ρωτάτε αν μπορείτε να φέρετε επιπλέον επισκέπτες, αν η πρόσκληση δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αν η οικογένειά σας είναι προσκεκλημένη στο σπίτι κάποιου για δείπνο, είναι λογικό να ρωτήσετε αν συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά.
Savoir Vivre: Δώρο
Αν είστε καλεσμένος για φαγητό σε σπίτι ενός φίλου, είναι πολύ ευγενικό να φέρετε ένα δώρο στον οικοδεσπότη. Αυτό μπορεί να είναι ένα γλυκό ή ποτό. Μπορείτε όμως επίσης να επενδύσετε σε κάτι που θα μείνει και θα αντέξει στον χρόνο, όπως είναι τα αρωματικά κεριά ή κάτι διακοσμητικό για το σπίτι.
Savoir Vivre: Ξεκινώντας το φαγητό
Ακόμα κι αν σας σερβίρουν πριν από τους άλλους, δεν πρέπει να ξεκινήσετε να τρώτε μέχρι να έχουν καθίσει όλοι στο τραπέζι και να έχουν όλοι ένα γεμάτο πιάτο μπροστά τους. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τον ίδιο ρυθμό στο φαγητό με τους υπόλοιπους. Δηλαδή, μην τρώτε βιαστικά ή υπερβολικά αργά.
Savoir Vivre: Πετσέτα
Μόλις καθίσετε στο τραπέζι μην παραλείψετε να βάλετε την πετσέτα στα πόδια σας και όχι στον λαιμό σας και φροντίστε να σκουπίζετε τα χείλη σας διακριτικά. Την πετσέτα μην την ακουμπήσετε ξανά στο τραπέζι, παρά μόνο όταν έχετε τελειώσει εντελώς με το γεύμα σας.
Savoir Vivre: Μαχαιροπίρουνα
Όταν κρατάτε μαχαίρι και πιρούνι, το μαχαίρι πάει στο δεξί χέρι και το πιρούνι στο αριστερό. Μόνο όταν έχετε τελειώσει με το φαγητό σας, ακουμπήστε και τα δύο μαχαιροπίρουνα παράλληλα.
Savoir Vivre: Κινητό τηλέφωνο
Στις μέρες μας το κινητό έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας. Όταν όμως τρώμε δεν το τοποθετούμε ποτέ δίπλα στο πιάτο μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν περιμένουμε κάποιο έκτακτο τηλεφώνημα. Σε κάθε περίπτωση αν πρέπει να κάνουμε μια επείγουσα κλήση, δεν το κάνουμε ποτέ ενώ καθόμαστε στο τραπέζι - πόσο μάλλον αν η παρέα μας είναι μεγάλη. Πάντα ζητάμε συγγνώμη και απομακρυνόμαστε.
Savoir Vivre: Refill
Όταν θέλετε να σας γεμίσει κάποιος το ποτήρι με το κρασί δεν το κρατάτε ποτέ στον αέρα, αλλά το ακουμπάτε στο τραπέζι, φέρνοντάς το προς το μέρος τους. Επιπλέον, όταν δεν θέλετε να σας βάλουν πολύ, κάνετε μία διακριτική κίνηση με το χέρι σας και δεν βάζετε το χέρι σας πάνω από το ποτήρι σαν να προσπαθείτε να το σκεπάσετε, ούτε φυσικά το απομακρύνετε απότομα.
Savoir Vivre: Τα μακρινά πιάτα
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι από το τραπέζι που βρίσκεται μακριά σας, μην σηκωθείτε και απλώσετε τα χέρια σας μπροστά από κάποιον που κάθεται δίπλα σας. Απλά ζητήστε ευγενικά να σας το δώσουν.
Savoir Vivre: Στάση σώματος
Ο κανόνας του savoir vivre θέλει την πλάτη μας ίσια. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι κανόνας του υγιεινού vivre γενικότερα. Πάντα να προσέχετε την στάση του σώματός σας και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.
Savoir Vivre: Δεν βγάζουμε φωτογραφίες
Αυτός βέβαια είναι ένας κανόνας που σίγουρα γράφτηκε πριν μπει το Instagram στις ζωές μας. Αν λοιπόν είστε influencer, τότε ένα γρήγορο κλικ επιτρέπεται. Διαφορετικά ζητήστε την άδεια του οικοδεσπότη, και ύστερα όσων ατόμων μπορεί να εμφανίζονται στην φωτογραφία.
Savoir Vivre: Τελειώνοντας το φαγητό
Όταν κάποιος τελειώσει με το φαγητό του δεν χρειάζεται να σπρώξει το πιάτο του ούτε να ζητήσει να το απομακρύνουν από το τραπέζι πριν τελειώσουν και οι υπόλοιποι. Αρκεί να βάλει το μαχαίρι και το πιρούνι μέσα στο πιάτο με τις λαβές μπροστά του και τις μύτες του πιρουνιού προς τα πάνω, όπως προαναφέραμε.
Τέλος, αυτό που χαρακτηρίζει τον πραγματικά ευγενικό άνθρωπο είναι η συμπεριφορά του απέναντι σε όσους φροντίζουν για το δείπνο του. Οι οικοδεσπότες όταν βρισκόμαστε σε σπίτι και οι σερβιτόροι όταν είμαστε έξω, είναι εκεί για να περνάμε όμορφα. Επιβάλλεται να σεβόμαστε το χρόνο και τον κόπο τους και η συμπεριφορά μας να μην τους επιβαρύνει.
Φωτογραφίες: Shutterstock