Η Σάμος ήταν η... Μύκονος της αρχαιότητας -Εκεί πέρασαν τις ρομαντικές τους διακοπές Αντώνιος και Κλεοπάτρα - iefimerida.gr

Η Σάμος ήταν η... Μύκονος της αρχαιότητας -Εκεί πέρασαν τις ρομαντικές τους διακοπές Αντώνιος και Κλεοπάτρα

Η συνάντηση του Αντωνίου με την Κλεοπάτρα
Η συνάντηση του Αντωνίου με την Κλεοπάτρα, 1883, λάδι σε καμβά, Lawrence Alma-Tadema
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κλεοπάτρα, η Ελληνίδα βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου, και ο Μάρκος Αντώνιος, ο διάσημος Ρωμαίος στρατηγός, πέρασαν την παρακμιακή ερωτική τους σχέση στο ελληνικό νησί της Σάμου το καλοκαίρι του 32 π.Χ.

Εκείνη την εποχή, η Σάμος θεωρούνταν η σημερινή Μύκονος. Ήταν ένα κοσμοπολίτικο νησί, το οποίο οι πλούσιοι και οι διάσημοι από όλο τον γνωστό κόσμο, ιδίως αυτόν της Ρώμης, ποθούσαν να επισκεφθούν και να απολαύσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση με το τυπικό άγονο, ξηρό κλίμα που συνήθως βλέπετε στα ελληνικά νησιά, η Σάμος είχε και εξακολουθεί να έχει άφθονο πράσινο, ορεινά χωριά, πευκοδάση, ακόμα και φλαμίνγκο.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Σάμος ήταν αρκετά ευημερούσα ως μέρος της «επαρχίας της Ασίας» της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 189 π.Χ. έγινε μέρος του βασιλείου της Περγάμου με την έγκριση των Ρωμαίων. Αργότερα, ανήκε στην «Επαρχία των Νησιών» μαζί με άλλα νησιά του Αιγαίου.

Οι πειρατές επιτέθηκαν πολλές φορές στη Σάμο κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή, αλλά το νησί κατάφερε να επιβιώσει και να διατηρήσει μέρος της δόξας του.

Οι Ρωμαίοι οι πρώτοι «τουρίστες» της Σάμου

Ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα, που απαθανατίστηκαν σε μια τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είχαν μια θυελλώδη σχέση και κατευθύνθηκαν για ένα ρομαντικό ραντεβού στη Σάμο.

Στο τελευταίο της βιβλίο, που εκδόθηκε το 2022, η Αμερικανίδα ιστορικός Adrienne Mayor δίνει μια λαμπρή μυθιστορηματική περιγραφή των διακοπών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο «Flying Snakes and Griffin Claw: Classical Myths, Historical Oddities, and Scientific Curiosities» (Princeton, 2022), από τις Εκδόσεις Princeton University Press, αναφέρει ότι πριν οι σύγχρονοι τουρίστες συρρεύσουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα, τις αρχαιότητες και την περιπέτεια, οι άνθρωποι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατέβαιναν στην Ελλάδα για τους ίδιους λόγους.

Η Σάμος γίνεται το σκηνικό της ερωτικής σχέσης Κλεοπάτρας και Αντωνίου

Πλούσιοι, διάσημοι και ισχυροί περιηγητές της υφηλίου, όπως η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος, έκαναν βόλτες στο Αιγαίο από το 40 έως το 30 π.Χ.

Τον Απρίλιο του 32 π.Χ. το ζευγάρι απέπλευσε από την Έφεσο στη Σάμο, φέρνοντας μαζί του μια συνοδεία δημοφιλών ηθοποιών, κωμικών και μουσικών.

Η Adrienne Mayor συνεχίζει:

Για τρεις εβδομάδες τα γλέντια τους ήταν μεγάλο θέμα στην Ελλάδα: το νησί αντηχούσε από τους ήχους των αυλών και των λαούτων -γίνονταν πλούσια, «μεθυσμένα» συμπόσια και ολονύχτιες παραστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα «αναμνηστικά» της Κλεοπάτρας από τη Σάμο περιλαμβάνονταν χάλκινα αγάλματα του Δία, της Αθηνάς και του Ηρακλή σε φυσικό μέγεθος, που είχαν ληφθεί από το ναό της Ήρας. Πήρε επίσης στο σπίτι της δεκάδες πίνακες ζωγραφικής και χιλιάδες βιβλία.

Ο Αντώνιος αγόρασε ελληνικές φορεσιές για τον εαυτό του. Η Κλεοπάτρα ήλπιζε να πείσει τον Αντώνιο να πάρει διαζύγιο από τη σύζυγό του στη Ρώμη. Εκείνος όμως ήταν απασχολημένος με την επικείμενη αναμέτρηση με τον Οκταβιανό (μελλοντικό αυτοκράτορα Αύγουστο) στην Αδριατική.

Το ζευγάρι ταξίδεψε από τη Σάμο στην Αθήνα, ενώ στη διαδρομή πότε τσακώνονταν και πότε τα βρίσκανε.

Η θυελλώδης σχέση συνεχίστηκε στην Αθήνα, όπου η πόλη ύψωσε αγάλματα των δύο εραστών στην Ακρόπολη και χαιρέτισε την Κλεοπάτρα ως θεά του έρωτα και τον Αντώνιο ως Διόνυσο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρξαν κι άλλες κραιπάλες με ποτό, παρελάσεις με πυρσούς και εξωφρενική συμπεριφορά. Ο Αντώνιος ντύθηκε με στολή Διονύσου. Η Κλεοπάτρα αγόρασε πινακίδες από όνυχα και κρύσταλλο, τις χάραξε με ερωτικά μηνύματα και τις έστειλε στον Αντώνιο. Ο Αντώνιος προκάλεσε σκάνδαλο χαϊδεύοντας τα πόδια της δημοσίως.

Οι εραστές μετέφεραν τους εορτασμούς τους στην πόλη της Πάτρας, αλλά τον Σεπτέμβριο του 30 π.Χ. το πάρτι τελείωσε. Και οι δύο αυτοκτόνησαν μετά την ήττα του στόλου τους από τον Οκταβιανό στο Άκτιο, στον κόλπο της Πρέβεζας.

Η βασίλισσα της Αιγύπτου ήταν Ελληνίδα

Η εθνική καταγωγή της Κλεοπάτρας, της διάσημης βασίλισσας της Αρχαίας Αιγύπτου, αποτελεί επίμονο θέμα συζήτησης εδώ και χρόνια. Παρά το γεγονός ότι κυβέρνησε την Αίγυπτο, η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα.

Η Κλεοπάτρα Ζ' Φιλοπάτρια κυβέρνησε την Αρχαία Αίγυπτο από το 51 έως το 30 π.Χ. και ήταν η τελευταία κυβερνήτης του πτολεμαϊκού Βασιλείου στην Αίγυπτο. Μετά το θάνατό της, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δυναστεία των Πτολεμαίων δημιουργήθηκε από τον Πτολεμαίο Α' Σωτήρη, έναν Έλληνα στρατηγό του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 305 π.Χ. Αν και βρισκόταν στην Αίγυπτο, η δυναστεία που ίδρυσε ο Πτολεμαίος παρέμεινε βαθιά ελληνική.

Η Κλεοπάτρα, απευθείας απόγονος του Πτολεμαίου, ήταν η πρώτη Πτολεμαία ηγεμόνας που έμαθε την αιγυπτιακή γλώσσα, καθώς όλοι οι προηγούμενοι μιλούσαν αποκλειστικά ελληνικά. Πιστεύεται, επίσης, ότι μιλούσε αιθιοπικά, εβραϊκά, αραμαϊκά, αραβικά, συριακά, μηδικά, παρθικά και λατινικά.

Το όνομα Κλεοπάτρα προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις κλέος, που σημαίνει «δόξα», και πατήρ που σημαίνει «πατέρας», δηλαδή «εκείνη που δοξάζει τον πατέρα της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σάμος Μύκονος αρχαιότητα κλεοπάτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ