Σε μπελάδες έχει μπει το Netflix, εξαιτίας της μετάδοσης της ερωτικής ταινίας «365 Ημέρες» (« 365 Days»), καθώς όπως λένε οι θεατές, «διαιωνίζει και προωθεί την κουλτούρα των βιασμών».
Η πολωνική ταινία «365 Dni», που έχει χαρακτηριστεί ως το επόμενο «50 αποχρώσεις του γκρι», αφηγείται την ιστορία της Λόρα Μπίελ (Άννα-Μαρία Σιέκλουτσκα) που απήχθη και φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Σικελία από τον αρχιμαφιόζο Μάσιμο Τοριτσέλι (Μικέλε Μορόνε).
Την Πέμπτη η τραγουδίστρια Duffy, έγραψε μια επιστολή στον Ριντ Χέιστινγκς, διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix, κάνοντας έκκληση στην υπηρεσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της «πιο υπεύθυνα». Την άποψη της απ’ ό,τι φαίνεται συμμερίζονται και πολλοί χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ταινία«εκθειάζει την απαγωγή και την εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση».
Η επιστολή της Duffy στον CEO του Netflix
Η 35χρονη βραβευμένη με Grammy, Duffy, η οποία αποκάλυψε πρόσφατα τη δική της εμπειρία, καθώς τη βίασαν, της έδωσαν ναρκωτικά και την απήγαγαν, εξηγεί στον Χέιστινγκς γιατί πιστεύει ότι η εξύμνηση της απαγωγής στις «365 Ημέρες», είναι επικίνδυνη.
Όπως υποστηρίζει, η ταινία «αντιμετωπίζει το έγκλημα της απαγωγής και του sex trafficking, ως “ερωτική ψυχαγωγία”».
Οι αντιδράσεις των τηλεθεατών
Μαζί της, συμφώνησε η Megan McGibney, λέγοντας πως είναι «ανατριχιαστικό το γεγονός ότι αυτή η ταινία έγινε εξ αρχής» και γράφει: «Έχει κακές κριτικές στο IMDB και το Rotten Tomatoes για τους ίδιους λόγους».
Ενας άλλος τηλεθεατής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το “365 Ημέρες” στο Netflix, εξαίρει την απαγωγή, τη σεξουαλική/σωματική επίθεση και το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Δεν υπάρχει τίποτα ρομαντικό ή σέξι για αυτή την ταινία. Ο βιασμός δεν είναι σέξι. Οι σκ@@@ ταινίες σαν αυτή, διαιωνίζουν την κουλτούρα του βιασμού».
«Το “365 Ημέρες” κυριολεκτικά εξυμνεί την επιθετική συμπεριφορά, την απαγωγή, τον βιασμό και την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Πώς στο διάολο μερικοί από εσάς νομίζετε ότι αυτό είναι σέξι».
Οι θαυμαστές της ταινίας, είπαν ότι ήταν το «καυτότερο πράγμα που έχουν δει ποτέ». Οι επικριτές της όμως, κατηγόρησαν τους δημιουργούς της, ότι «ρομαντικοποίησαν» μια επικίνδυνη σχέση μεταξύ του αιχμάλωτου και του θύματος.
Ένα άτομο έγραψε στο Twitter: «Πού είναι το αίτημα για να μποϊκοτάρουμε τις “365 ημέρες” και το Netflix να σταματήσει να πουλάει αυτά τα σκουπίδια που είναι σαφώς μισογυνίστικα, σε νεαρά έφηβες και αγόρια; Είναι σαφές ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο είναι δημοφιλής, είναι γιατί έχει έναν ελκυστικό πρωταγωνιστή που κάνει όλους τους βιασμούς και άλλες μη-συναινετικές συμπεριφορές. Δεν μπορώ να το πιστέψω, ότι το Netflix πουλάει αυτό το προϊόν, λες και είναι απολύτως φυσιολογικό. Netflix, σε παρακαλώ, είναι το απόλυτο ταπεινό αίτημά μου, κατέβασε το “365 ημέρες” πριν το περιεχόμενο αυτό επηρεάσει άλλους άντρες να πιστέψουν ότι στις γυναίκες αρέσουν αυτά τα σκ@@@».
Κάποιος άλλος έγραψε: «Παρακολούθησα το “365 ημέρες”, επειδή ο συνάδελφός μου, μου το πρότεινε. Βλέποντας κυριολεκτικά 5 λεπτά, ένιωσα πραγματικά άβολα. Αυτή η ταινία είναι κυριολεκτικά η χειρότερη που έχω δει ποτέ. Δοξάζει τον βιασμό, τη σεξουαλική επίθεση, την απαγωγή, τη καταδίωξη, τη σεξουαλική εμπορία, την παιδεραστία…».
Αφού την πήρε το Netflix τον προηγούμενο μήνα, η ταινία έγινε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάρη στην αμφιλεγόμενη απεικόνιση του σεξ μεταξύ ενός απαγωγέα και του θύματός του.
Θαυμαστές παρακαλούν τον πρωταγωνιστή να της απαγάγε
Η ιστορία της ταινίας βασίζεται στο πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας της Πολωνής συγγραφέα Μπλάνκα Λιπίνσκα (Blanka Lipińska). Ο βασικός χαρακτήρας του βιβλίου, η Λόρα, δεν περιμένει ότι σε ένα ταξίδι της στη Σικελία προσπαθώντας να σώσει τη σχέση της, ο Μάσιμο θα την απαγάγει και θα της δώσει «365 ημέρες» για να τον ερωτευτεί.
Η Duffy σημείωσε ότι οι θαυμαστές της ταινίας, πρόσφατα «παρακαλούν» τον πρωταγωνιστή της Μικέλα Μορόνε, να τους απαγάγει.
«Ενθαρρύνω τα εκατομμύρια που έχουν απολαύσει την ταινία να αναλογιστούν την πραγματικότητα της απαγωγής και της εμπορίας, της βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και μιας εμπειρίας που είναι το άκρως αντίθετο της γυαλιστερής ιστορίας που απεικονίζεται», δηλώνει η τραγουδίστρια.
Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Δρ. Goali Saedi Bocci, «Υπάρχει σαφώς αρκετή παρεξήγηση σχετικά με τη σεξουαλική συναίνεση και την επίθεση και τέτοιες ταινίες συνεχίζουν να μπερδεύουν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που “καταναλώνουμε” γιατί, είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτά τα πράγματα μπαίνουν στο υποσυνείδητό μας».
Αλλά η 33χρονη Susana Rodriguez, από το Χιούστον, που είναι θαυμάστρια της σειράς, είπε στους New York Times: «Ναι, ρομαντικοποιεί το σύνδρομο της Στοκχόλμης, αλλά είναι απλώς μια ταινία. Άλλες ταινίες έχουν δολοφόνους και ανθρώπους να σκοτώνονται, αλλά δεν διαμαρτύρονται για αυτές τις ταινίες. Εχουμε 2020. Πρέπει να διαχωρίσουμε τη μυθοπλασία από την πραγματικότητα».
Το «365 Days» έχει ήδη φιγουράρει σε πολλά πρωτοσέλιδα με τις απίστευτες γραφικές σκηνές του σεξ μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών.
Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας, το ζευγάρι τελικά κάνει σεξ σε μια βάρκα καθώς η Λόρα αρχίζει να ερωτεύεται τον Μάσιμο. Αλλά η δυσλειτουργική τους σχέση δεν εξελίσσεται πάντα ομαλά, καθώς ο Μάσιμο χτυπά τη Λάουρα σέρνοντάς την στην κρεβατοκάμαρα.
Ένα άτομο έγραψε: «Παρακαλώ θυμηθείτε ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας. Εάν είστε άντρας, παρακαλώ μην παίρνετε ιδέες. Κανένα κορίτσι δεν θέλει να απαχθεί και να ερωτευτεί».
Μέχρι στιγμής, το Netflix δεν έχει απαντήσει στη σκληρή κριτική που του έχει ασκηθεί.