Έξι δεκαετίες αφότου ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη προσφέροντας στην ΕΣΣΔ μια σημαντική νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο, η Ρωσία επιδίδεται και πάλι σε μια «κούρσα του διαστήματος» με της ΗΠΑ.
Στις 5 Οκτωβρίου, ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του κινηματογραφικού στερεώματος της Ρωσίας, η 36χρονη Γιούλια Περεσίλντ θα ταξιδέψει παρέα με τον 38χρονο σκηνοθέτη Κλιμ Σιπένκο από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν προς τον Διεθνή Διαστημικό σταθμό με στόχο να προλάβουν τους Αμερικανούς και να γυρίσουν την πρώτη ταινία στο διάστημα. Αν όλα πάνε καλά οι Ρώσοι αναμένεται να νικήσουν τον Τομ Κρουζ και τον χολυγουντιανό σκηνοθέτη Νταγκ Λίμαν, που είχαν ανακοινώσει πρώτοι το πρότζεκτ τους σε συνεργασία με τη NASA και τη Space X του Έλον Μασκ. «Εκείνο που πραγματικά θέλω είναι όχι μόνον να είμαστε οι πρώτοι, αλλά και οι καλύτεροι», είπε η Ρωσίδα ηθοποιός στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η ρωσική ταινία “The Call” ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τέσσερις μήνες μετά το χολιγουντιανό πρότζεκτ, αλλά πέρα από τις μεγάλες φιλοδοξίες της, ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν διαρρεύσει. Το σενάριο τηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό από το πλήρωμα και τη διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, τη Roscosmos, αλλά σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ προβλέπει την έκτακτη μεταφορά ενός γιατρού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να σώσει τη ζωή ενός κοσμοναύτη. Το ύψος του μπάτζετ δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά τα διαστημικά ταξίδια, ως γνωστόν, είναι κοστοβόρα και μια θέση σε πύραυλο Soyuz με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στοιχίζει συνήθως στη NASA δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Συμπαραγωγός της ταινίας θα είναι ο επικεφαλής της Roscosmos- μιας εταιρείας η φήμη της οποίας έχει αμαυρωθεί από σκιές διαφθοράς-, Ντμίτρι Ρογκοζίν, γνωστός μεταξύ άλλων για τους διαξιφισμούς του με τον Έλον Μασκ μέσω Twitter.
«Εργαλείο προπαγάνδας»
Για τον 57χρονο Ρογκόζιν η ταινία αυτή θα είναι μια ευκαιρία να ενισχύσει το προφίλ της διαστημικής υπηρεσίας της Ρωσίας, που χάνει έδαφος τα τελευταία χρόνια στις τεχνολογικές εξελίξεις σε σχέση με τους Αμερικανούς ανταγωνιστές. Αλλά αποτελεί και μέρος ενός γεωπολιτικού μπρα-ντε-φερ της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα σε ταμπλόιντ της Μόσχας. «Ο κινηματογράφος έχει μετατραπεί εδώ και πολύ καιρό σε ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας», είπε τον περασμένο μήνα στην Komsomolskaya Pravda. Στην ίδια συνέντευξη ο Ρογκόζιν είπε ότι οι Κρουζ και Λάιμαν είχαν αρχικά προσεγγίσει τη Roscosmos στις αρχές του 2020 για να συνεργαστούν για την ταινία, αλλά όπως είπε «πολιτικές δυνάμεις», που δεν κατονόμασε, τους πίεσαν να εγκαταλείψουν την ιδέα συνεργασίας με τους Ρώσους. «Αντιλήφθηκα μετά και απ’ αυτό πόσο μεγάλο πολιτικό θέμα είναι το διάστημα».
Ετοιμαζόμενη γι’ αυτή την κούρσα του διαστήματος του 21ου αιώνα η Περεσίλντ υποβάλλεται από τα τέλη Μαϊου σε εντατική εκπαίδευση στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν» έξω απότ η Μόσχα. Η ίδια λέει ότι σε αντίθεση με πολλά παιδιά στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ που μεγάλωσαν με το όραμα του Γκαγκάριν, η ίδια ουδέποτε είχε ονειρευτεί να πάει στο διάστημα. Παραδέχθηκε δε ότι «φοβήθηκε» όταν επελέγη μεταξύ 3.000 υποψηφίων για δουλειά αυτή. «Δεν είμαι υπερήρωας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.