Μοντέλο της Vogue και τρανς με τα δύσκολα παιδιά χρόνια που έκανε τους διάσημους να μαγεύονται από την ομορφιά της. Ποια ήταν η Έιπριλ Άσλεϊ που πέθανε σε ηλικία 86 ετών;
Όταν η Έιπριλ Άσλεϊ έγραψε ιστορία το 1960 διακινδυνεύοντας τη ζωή της για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου – αυτό που τότε ήταν γνωστό ως «εγχείρηση αλλαγής φύλου» - είχε δηλώσει: «Αποφάσισα πως δε θα κρύψω ποτέ το ποια είμαι πραγματικά».
Με εντυπωσιακή εμφάνιση και έμφυτο στυλ, ήταν περιζήτητη ως μοντέλο, αν και το ευρύ κοινό δεν είχε ιδέα πως το μανεκέν με αυτά τα μοντέρνα ρούχα είχε κάνει αλλαγή φύλου. Όμως μια κυριακάτικη εφημερίδα έγραψε την ιστορία της και τη δημοσίευσε χωρίς την άδειά της. Η Έιπριλ φόρεσε ένα ταγέρ Chanel και βγήκε να αντιμετωπίσει τον κόσμο.
«Με χαστούκισαν τέσσερις φορές» είπε. «Η πιο περίεργη στιγμή ήταν στην Sloane Square. Είδα μια κομψή γυναίκα να έρχεται κατευθείαν πάνω μου. Ήρθε κοντά μου και με χαστούκισε τόσο δυνατά που είχα σημάδια από τα δάχτυλά της στο πρόσωπό μου για τρεις ημέρες. Δεν είπε λέξη, απλώς συνέχισε να περπατάει».
Σε όλη της τη ζωή η Έιπριλ Άσλεϊ, η οποία πέθανε σε ηλικία 86 ετών, αντιμετώπιζε με θάρρος τη βία και την κακοποίηση με την αποφασιστικότητά της να δείχνει πάντα τον πραγματικό της εαυτό. Υπέμεινε μια σειρά από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστροφικού γάμου και της επακόλουθης δικαστικής μάχης για τον τερματισμό του. Υπήρξε ταυτόχρονα μια λαμπερή διασημότητα και περίγελος, η οποία δεχόταν τους επαίνους και τις προσβολές με την ίδια χάρη.
Φίλοι με τον Ομάρ Σαρίφ και τον Πίτερ Ο' Τουλ - Ο έρωτας του Έλβις Πρίσλεϊ, της έστελνε δώρο σαμπάνιες
Στα χρόνια της ως μοντέλο της Vogue, φωτογραφήθηκε από τον Ντέιβιντ Μπέιλι και τον Τέρενς Ντόνοβαν. Κολλητοί ήταν ήταν ο Ομάρ Σαρίφ, ο Μάικλ Χάτσενς και ο Πίτερ Ο’ Τουλ. Ο Έλβις Πρίσλεϊ υπήρξε για κάποιο διάστημα ερωτευμένος μαζί της.
Γνωρίστηκαν, όπως της άρεσε να λέει, σε ένα νυχτερινό κέντρο στο Παρίσι, όπου εκείνος δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από πάνω της. Χόρευαν μέχρι που ο μάνατζερ του Πρίσλεϊ τον έσυρε μακριά της. Για χρόνια, ο βασιλιάς της ροκ της έστελνε δώρα με σαμπάνιες.
Όμως η πίεση της φήμης και οι έντονες αποδοκιμασίες από μερίδα του Τύπου, επηρέασαν σοβαρά την υγεία της. Έπινε πάρα πολύ: όταν της απονεμήθηκε το MBE το 2012 για τις «υπηρεσίες στην ισότητα των τρανς», κάποιος υπαινίχτηκε πως ήταν πιο πιθανό να αναφέρονταν στις «υπηρεσίες στη βιομηχανία της σαμπάνιας».
Έπινε 32 dry martini μέσα σε ένα βράδυ
Κάποτε μάλιστα, η ίδια είχε παραδεχτεί πως όταν διηύθυνε ένα εστιατόριο με το όνομα AD8 στο Ναϊτσμπριτζ του κεντρικού Λονδίνου, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μπορούσε να πιει 32 dry martini σε μια νύχτα. Όταν της σύστησαν την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, ένιωσε ντροπή καθώς δεν μπορούσε να της κάνει χειραψία διότι κρατούσε ένα ποτήρι σαμπάνιας στο ένα χέρι και ένα ποτήρι ουίσκι στο άλλο.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια - Η κακοποιητική μητέρα της
Η Έιπριλ Άσλεϊ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1935, είχε 6 αδέρφια και ο πατέρας της Φρεντ Τζέιμισον ήταν μάγειρας στο Εμπορικό Ναυτικό. Η μαία την δήλωσε αγόρι και οι γονείς της την βάφτισαν Τζορτζ. Αλλά από τότε που θυμόταν τον εαυτό της, δεν ένιωθε σαν «Τζορτζ».
Η μητέρα της, Άντα, ήταν βίαιη και ευέξαπτη και συνήθιζε να χτυπά τον Τζορτζ επειδή έβρεχε το κρεβάτι του. Μετά από έναν τέτοιο καβγά, κλήθηκε στο σπίτι γιατρός. Προειδοποίησε την οικογένεια πως εάν επαναλαμβανόταν ποτέ μια τέτοια επίθεση, θα αναγκάζονταν να συλλάβουν την Άντα. «Ποτέ δεν μεγάλωσα όπως θα έπρεπε» θυμόταν η Έιπριλ. «Ήμουν πολύ ντροπαλή. Ένιωθα σαν φρικιό. Δεν είχα καθόλου μουστάκι, η φωνή μου δεν έσπαγε και είχα στήθος. Μισούσα τον εαυτό μου και δεν υπήρχε κανένας στον οποίο να αναζητήσω βοήθεια».
Ως έφηβος, ο Τζορτζ δέχτηκε πολλές επιθέσεις στο δρόμο και ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά από βιασμό. Εστάλη σε ψυχιατρείο στην Αγγλία και υποβλήθηκε σε ηλεκτροσπασμοθεραπεία και θεραπεία με ανδρικές ορμόνες. Ακολούθησε μια δουλειά στο Lyons Corner House. Για μικρό χρονικό διάστημα έπιασε δουλειά σε ένα ξενοδοχείο στην Ουαλία, επιβλέποντας έναν νεαρό sous-chef ονόματι Τζον Πρέσκοτ. Παρέμειναν ισόβιοι φίλοι. «Τόσο όμορφος» θα έλεγε η Έιπριλ, «σαν νεαρός Μάρλον Μπράντο».
Η εργασία της ως «οικοδεσπότης» στο κλαμπ Le Carrousel στο Παρίσι, οδήγησε στην πρώτη αλλαγή του ονόματός του – από Τζορτζ έγινε Τόνι. Φορώντας πλέον γυναικεία ρούχα, ανακοίνωσε τη φιλοδοξία της να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου μέχρι τα 25 της.
Η επικίνδυνη και επώδυνη επέμβαση αλλαγής φύλου - Ένας από τους πρώτους Βρετανούς που το έκαναν
Ο Τόνι πέρασε 4 χρόνια στο Παρίσι, κάνοντας ενέσεις οιστρογόνων και το 1960 – λίγες ημέρες μετά τα 25α γενέθλιά του, ταξίδεψε στην Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο για να κάνει μια επικίνδυνη, αρκετά επώδυνη επέμβαση κόστους 1.500 λιρών, που περιλάμβανε την αναστροφή του πέους για τη δημιουργία κόλπου.
Ο χειρουργός Τζορτζ Μπούρου, είπε: « Bonjour monsieur» (Καλημέρα κύριε) πριν χορηγήσει το αναισθητικό. Όταν γύρισε μετά την επέμβαση, τον άκουσε να λέει: « Bonjour, mademoiselle» (Καλημέρα δεσποινίς).
Το νέο της όνομα - Έιπριλ Άσλεϊ
Τότε έδωσε ένα νέο όνομα στον εαυτό της – Έιπριλ για τα γενέθλιά της και Άσλεϊ επειδή θαύμαζε την Λέσλι Χάουαρντ ως Άσλεϊ Γουίλκς στο «Όσα παίρνει ο άνεμος». Άρχισε να βγαίνει ραντεβού και να ασχολείται με το μόντελινγκ. Μετά την εμφάνισή της σε μια ταινία με τον Μπινγκ Κρόσμπι και τον Μπομπ Χόουπ στο «Αστροναύτες με το στανιό», γνώρισε τον Πίτερ Ο’ Τουλ (ο οποίος ήξερε ότι ήταν τρανς και δεν κοιμόταν μαζί της). Την σύστησε στον Ομάρ Σαρίφ ( ο οποίος δεν ήξερε ή δεν τον ένοιαζε και κοιμήθηκε μαζί της).
Ο πρώτος της γάμος και το πικρό διαζύγιο
Το Υπουργείο Συντάξεων και Εθνικών Ασφαλίσεων αποδέχτηκε την αλλαγή ταυτότητας και της εξέδωσε τα κατάλληλα έγγραφα. Με αυτά μπορούσε να πάρει άδεια οδήγησης και διαβατήριο ως γυναίκα. Αλλά η καταστροφή ήρθε όταν γνώρισε τον γιο του λόρδου Ρόουαλαν, τον αξιότιμο Άρθουρ Κάμερον Κόρμπετ. Παντρεύτηκαν το 1963 αλλά ο γάμος τους κράτησε μόλις 14 ημέρες πριν τον αφήσει. «Έφυγα τρέχοντας με τον κληρονόμο του δούκα ντελ Ινφαντάδος στο παλάτι του στη Σεβίλλη» είπε. «Κάναμε έρωτα κάτω από πίνακες του Γκόγια και του Βελάσκεθ».
Το διαζύγιό τους πήρε άσχημη τροπή όταν ζήτησε διατροφή. Εκείνος αντ’ αυτού της έκανε μήνυση για ακύρωση του γάμου, με το σκεπτικό ότι ήταν «άτομο ανδρικού φύλου».
Η υπόθεση κράτησε χρόνια μέχρι που το 1970 ο δικαστής Όρμροντ, αποφάνθηκε ότι ο γάμος είχε «λίγη ή καθόλου σχέση με οποιαδήποτε ετεροφυλοφιλική σχέση που είχε ακούσει ποτέ». Η Έιπριλ, είπε ο δικαστής, ήταν ένα «βιολογικό αρσενικό από την γέννησή της». Ο γάμος τους τελικά ακυρώθηκε και για άλλη μία φορά έγινε αντικείμενο έντονης δημόσιας κατακραυγής. Δραπέτευσε στην Καλιφόρνια όπου άρχισε να πίνει και να κάνει χρήση ναρκωτικών που οδήγησαν σε καρδιακή προσβολή. Εκεί όμως γνώρισε και παντρεύτηκε τον Τζέφρι Γουέστ. Ο γάμος τους δεν πέτυχε αλλά η φιλία τους άντεξε.
Το 2005, με την ψήφιση του νόμου για την αναγνώριση φύλου σήμαινε πως αναγνωρίστηκε επιτέλους ως γυναίκα. Το 2015, ήταν αυτή που έδωσε συμβουλές στον ηθοποιό Έντι Ρεντμέιν για το πώς να παίξει μία τρανς γυναίκα για την ταινία του «The Danish Girl». Του είπε: «Έντι, όταν ήμουν σταρ, δεν έπρεπε να πληρώσω για τίποτα. Μας έδιναν ρούχα, κοσμήματα, τα πάντα. Όταν περπάτησα στην βεράντα του ξενοδοχείου Carlton στις Κάννες, 10 άτομα έστειλαν ο καθένας από ένα μπουκάλι σαμπάνια. Είναι υπέροχο να είσαι σταρ – γι’ αυτό απόλαυσέ το» .
Όμως η αίγλη έκρυβε μια ζωή πόνο. «Ποτέ δε ζήτησα να γεννηθώ έτσι» είπε όταν έλαβε το MBE της. «Θα ήθελα να είχα γεννηθεί κανονική όπως όλοι. Ήθελα να ζήσω στον πραγματικό κόσμο και να κάνω αυτά που κάνουν όλοι οι άλλοι. Νομίζω ότι έζησα τη ζωή μου με τεράστια αξιοπρέπεια».