Τον γύρο του Διαδικτύου έκανε μια φωτό με ένα (δήθεν) καμένο Οσκαρ στις φωτιές του Λος Αντζελες, φωτό η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν προϊόν ΑΙ.
Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι μοιράστηκε ένα συγκινητικό μήνυμα στα social media εκφράζοντας το σοκ της για τις καταστροφικές φωτιές στο Λος Άντζελες.
Το συνόδευσε με μια φωτό που της έστειλε ο αδελφός της Ρομπέρτο, η οποία δεν είναι άλλη από την επίμαχη φωτό.
Όπως γράφει στην ανάρτησή της, η χαρά που ένιωθε για τις υποψηφιότητες που απέσπασε για την ταινία «Conclave» έχει επισκιαστεί από την τραγωδία που ζει η «Πόλη των Αγγέλων».
«Στην προηγούμενη ανάρτησή μου που απαριθμούσα όλες τις υποψηφιότητές μου για την ταινία "Conclave" δεν μπόρεσα να βρω τίποτα να πω, που να μου φαινόταν κατάλληλο», έγραψε στη λεζάντα η Ιταλίδα σταρ.
«Φυσικά, είμαι ευγνώμων και περήφανη, αλλά οτιδήποτε έχει να κάνει με το Χόλιγουντ και το Λος Άντζελες φέρνει μόνο δάκρυα στα μάτια μου σκεπτόμενη όλους τους φίλους και συναδέλφους που ζουν τις τραγικές πυρκαγιές. Μίλησα με τον αδελφό μου Ρομπέρτο γι' αυτό και μου έστειλε αυτή τη σπαρακτική φωτογραφία που βρήκε», συμπλήρωσε η ηθοποιός.
Η Ροσελίνι δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη φωτό, πέραν του ότι της την έστειλε ο αδελφός της.
Εκτοτε στην ανάρτηση με την επίμαχη φωτό της Ροσελίνι έχει προστεθεί η σχετική σήμανση περί τροποποιημένης φωτό:
Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης η φωτό με το δήθεν καμένο Οσκαρ -Τι λέει το Fact Check του AFP
Η φωτό γρήγορα κυκλοφόρησε και συνοδεύτηκε από διάφορες ιστορίες, ωστόσο όπως αποδείχθηκε και σύμφωνα με το Fact Check του AFP είναι προϊόν ΑΙ.
Το AFP ανέλυσε την εικόνα χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή συνθετικών εικόνων στο εργαλείο επαλήθευσης InVID-WeVerify, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει 95% πιθανότητα να έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη, όπως αναφέρει τo factcheckgreek.afp.com.
Η εικόνα κατά το Fact Check του AFP είχε δημοσιευτεί στο Reddit στις 12 Ιανουαρίου με τίτλο Symbolism και ακολούθως αφαιρέθηκε για παράβαση του κανόνα που απαγορεύει τη δημοσίευση φωτό που είναι στιγμιότυπα οθόνης ή προϊόντα ΑΙ.
Το Fact Check του AFP επισημαίνει ακόμη ότι στη φωτό υπάρχει η υπογραφή Tius, μια ακόμη ένδειξη ότι πρόκειται για μια κατασκευασμένη φωτό.
Η Εμανουέλ Σαλίμπα, επικεφαλής των ερευνών της GetReal Labs, κατάφερε να εντοπίσει τον δημιουργό της εικόνας και όπως η ίδια υποστήριξε σε mail της στο AFP, ο δημιουργός της φωτό, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως γραφίστας, το κοινοποίησε αρχικά σε μια ομάδα του Facebook αφιερωμένη στις δημιουργίες τεχνητής νοημοσύνης και την ψηφιακή τέχνη. Στη συνέχεια της είπε ότι η πρόθεσή του ήταν «να μην παραπλανήσει τον κόσμο».