Η δύναμη της αγάπης μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Μπράιον Γουίντερ, που ήταν γεμάτος μίσος και με μια ακόρεστη επιθυμία για βία αλλά τελικά αποφάσισε να αφαιρέσει όλα τα τατουάζ που είχε, να εγκαταλείψει την ρατσιστική οργάνωση που συμμετείχε και να αλλάξει την ζωή του μόλις έγινε πατέρας.
Οι σκίνχεντ του Μπρούκλιν -Nεοναζί, πιτσιρικάδες και άγριοι [εικόνες]
Ο Μπράιον έγινε skinhead σε ηλικία 14 ετών και πέρασε 16 χρόνια μπλεγμένος σε ρατσιστικές οργανώσεις. Απέκτησε το ψευδώνυμο «pit bull» και έγινε συνδιοργανωτής του Vinlanders Social Club, μιας ρατσιστικής οργάνωσης στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Vinlanders σύντομα απέκτησαν την φήμη της χρήσης υπερβολικής βίας και έγιναν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οργανώσεις ρατσιστικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ.
Η πατρότητα άλλαξε τον τρόπο σκέψης του
Το 2005, ο Γουίντερ παντρεύτηκε την Τζούλι Λάρσεν και έναν χρόνο αργότερα, το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο. Οι ευθύνες της πατρότητας έδωσαν στον Γουίντερ την επιθυμία να αλλάξει και να εγκαταλείψει το ρατσιστικό κίνημα και να εξαφανίσει όλα τα ίχνη που μαρτυρούσαν το παρελθόν του, συμπεριλαμβανομένων και των τατουάζ, μια επιθυμία που συμμεριζόταν η σύζυγός του.
Ο Γουίντερ έλαβε τελικά την απόφαση να εγκαταλείψει την νεοναζιστική οργάνωση, αλλά φυσικά αυτό δεν ήταν κάτι εύκολο. Πέρασαν πολλά χρόνια με απειλές θανάτου και παρενόχλησης, προτού καταφέρει να νιώσει «και πάλι άνθρωπος».
Τα τατουάζ στο πρόσωπό του μαρτυρούσαν το παρελθόν του
Και δεν ήταν μόνο αυτό. Οι προσπάθειες του Γουίντερ να γίνει μέρος της κοινωνίας έγιναν ακόμη δυσκολότερες εξαιτίας των πολλών τατουάζ που είχε στο πρόσωπό του, τα οποία ήταν τόσο εκφοβιστικά όσο και ανοιχτά ρατσιστικά. Μάλιστα, η σύζυγός του φοβόταν πως θα έκανε κάτι πολύ ακραίο για να σβήσει τα τατουάζ του, βλέποντας πόσο απελπισμένος είχε γίνει.
«Ήμουν προετοιμασμένος με περιλούσω το πρόσωπό μου με οξύ» ανέφερε ο πρώην skinhead στο Associated Press. Η σύζυγός του ήρθε σε επαφή με τον Ντάριλ Λάμοντ Τζένκινς, έναν αντιρατσιστή ακτιβιστή που την βοήθησε να επικοινωνήσει με το Νομικό Κέντρο Φτώχειας. Μετά από αρκετές εβδομάδες συναντήσεων και αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι του Κέντρου αποφάσισαν πως ο Γουίντερ ήταν όντως αποφασισμένος να επανενταχθεί πλήρως στην κοινωνία και συμφώνησε να τον βοηθήσει να αφαιρέσει τα τατουάζ του προσώπου του. Βρήκαν έναν πλαστικό χειρουργό, που ήταν πρόθυμος να κάνει την απαραίτητη διαδικασία και ένας ανώνυμος δωρητής πρόσφερε 35.000 δολάρια για τις επεμβάσεις.
Μια ιδιαίτερα οδυνηρή διαδικασία, η απομάκρυνση των τατουάζ
Φυσικά, η πλήρης απομάκρυνση των τατουάζ δεν έγινε από την μία ημέρα στην άλλη και διήρκησε περίπου 1,5 χρόνο ενώ έπρεπε να υπομείνει πάνω από 12 ξεχωριστές επεμβάσεις, όλες τους εξαιρετικά επώδυνες.
Ο Δρ. Μπρους Σακ, πρόεδρος του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπίλτ στο Νάσβιλ, είχε πει στον Γουίντερ πως οι επεμβάσεις θα τον έκαναν να νιώθει σαν να «είχε το χειρότερο έγκαυμα στον κόσμο, με το πρόσωπό του να διογκώνεται, αλλά τελικά θα έφευγαν». Τέλος, του είχε πει πως «δεν είναι καθόλου διασκεδαστική διαδικασία».
Κι όντως έτσι συνέβη. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκαν ημέρες για να επουλωθούν τα εγκαύματα και οι φουσκάλες από την αφαίρεση των τατουάζ, προτού το δέρμα είναι και πάλι έτοιμο για τον επόμενο γύρο λέιζερ. Αλλά ο Γουίντερ ήταν αποφασισμένος να κάνει το σωστό για την νέα του οικογένεια και συνέχισε παρά τον τεράστιο πόνο μέχρι να εξαφανιστεί κάθε ίχνος.
Ο Γουίντερ έγινε από τότε, το θέμα ενός ντοκιμαντέρ που καταγράφει την ιστορία της δικής του λύτρωσης, με τον τίτλο «Erasing Hate». Εκτός αυτού, η ιστορία του έγινε και ταινία μεγάλου μήκους με το όνομα «Skin» με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό, Τζέιμι Μπελ, να υποδύεται τον νεοναζί που αποφάσισε να αλλάξει.
Ελπίζει πως η ιστορία του θα εμπνεύσει κι άλλους
Έχοντας αφήσει πίσω του το ρατσιστικό παρελθόν του, ο Γουίντερ έχει σβήσει πλέον όλα τα ρατσιστικά τατουάζ του σώματός του και ελπίζει πως η ιστορία του θα εμπνεύσει κι άλλους. Όπως λέει: «Δεν χρωστάς τίποτα σε κανέναν. Προτού χαραμίσεις την ζωή σου, σταμάτα να σκάβεις τον ίδιο σου τον τάφο και να ξέρεις πως το μίσος έχει συνέπειες».