Πριγκίπισσα Σίσι: Η 1η διάσημη royal -Η θρυλική ομορφιά, οι τραγωδίες που έζησε -Οι ομοιότητες με την Νταϊάνα - iefimerida.gr

Πριγκίπισσα Σίσι: Η 1η διάσημη royal -Η θρυλική ομορφιά, οι τραγωδίες που έζησε -Οι ομοιότητες με την Νταϊάνα

Το κέρινο ομοίωμα της πριγκίπισσας Σίσι στο μουσείο Madame Tussauds στη Βιέννη
Το κέρινο ομοίωμα της πριγκίπισσας Σίσι στο μουσείο Madame Tussauds στη Βιέννη / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από την πριγκίπισσα Νταϊάνα υπήρχε η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας ή αλλιώς πριγκίπισσα Σίσι, όπως έμεινε γνωστή, η οποία ήταν η πρώτη βασιλική διασημότητα.

Ήταν η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής της, η οποία είχε εξίσου τραγικό τέλος. Η Ελισάβετ με το παρατσούκλι «Σίσι», η οποία αποτελεί το θέμα μιας νέας σειράς του Netflix με τίτλο «Η αυτοκράτειρα», λατρεύτηκε για την εμφάνισή της, το τολμηρό στυλ της και το μίσος της για τις συμβάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κοινό και οι φωτογράφοι την πολιορκούσαν και αποτέλεσε το αντικείμενο της πρώτης φωτογραφίας παπαράτσι, ενώ οι εφημερίδες έγραφαν ιστορίες για το πρόγραμμα ομορφιάς και την καθημερινότητά της.

Ποια ήταν η πριγκίπισσα Σίσι

Πολιτικά προοδευτική, ήταν μια γυναίκα πριν από την εποχή της, η οποία έγινε γνωστή ως «η Αυτοκράτειρα του Λαού». Όμως, η ζωή της κάθε άλλο παρά γοητευτική ήταν.

Η Σίσι γεννήθηκε στον δουκικό οίκο της Βαυαρίας το 1837. Ο πατέρας της, ο δούκας Μάξι, θεωρούνταν ελαφρώς παράφρων και στάλθηκε να ζήσει χωριστά από την οικογένεια, αφού πυροβόλησε με όπλα στην τραπεζαρία ενώ ήταν παρόντες οι καλεσμένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Devrim Lingnau, Philip Froissant πρωταγωνιστούν στη νέα σειρά του Netflix για την πριγκίπισσα Σίσι
Οι Devrim Lingnau, Philip Froissant πρωταγωνιστούν στη νέα σειρά του Netflix για την πριγκίπισσα Σίσι / Φωτογραφία: Thomas Schenk / Netflix

Η μητέρα της Ελισάβετ, η δούκισσα Λουδοβίκα, ήταν θεία του νέου αυτοκράτορα της Αυστρίας, του νεαρού Φραντς Γιόζεφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του αυτοκρατορικού οίκου των Αψβούργων, της πλουσιότερης και ισχυρότερης βασιλικής οικογένειας τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη.

Ο Φραγκίσκος Γιόζεφ ήταν το μεγαλύτερο κελεπούρι του κόσμου, στον οποίο οι μαμάδες των ανώτερων στρωμάτων προωθούσαν τις κόρες τους.

Είχε συμφωνηθεί ότι θα παντρευόταν την πρόσφορη μεγαλύτερη αδελφή της Σίσι, την Ελένη, αλλά όταν ο νεαρός είδε τη 16χρονη Ελισάβετ, όπως λέει ο θρύλος, προέκυψε έρωτας με την πρώτη ματιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άγρια και αντισυμβατική πριγκίπισσα Σίσι

Της έκανε πρόταση γάμου παρά τις επιθυμίες της μητέρας του, της τρομερής αρχιδούκισσας Σοφί. Δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει. Η Σίσι ήταν ο... κύκνος όλων των εποχών, με τεράστια μάτια, τέλεια χαρακτηριστικά, δέρμα που παρομοιάζεται με το φεγγαρόφωτο και καστανόξανθα μαλλιά μέχρι τα γόνατα. Αλλά ήταν επαναστάτρια και άγρια.

Περπατούσε ξυπόλυτη, περιπλανιόταν μόνη της στο δάσος τη νύχτα, καβαλούσε άλογα με ιλιγγιώδη ταχύτητα και απελευθέρωνε όλα τα πουλιά που βρίσκονταν σε κλουβιά στο Παλάτι.

Αλλά η γοητεία και το χάρισμά της ήταν τέτοια, που μόλις την είδε ο αυστριακός λαός έγινε αντικείμενο πρωτοφανούς λατρείας.

Το κέρινο ομοίωμα της πριγκίπισσας Σίσι στο μουσείο Madame Tussauds στη Βιέννη
Το κέρινο ομοίωμα της πριγκίπισσας Σίσι στο Μουσείο Madame Tussauds στη Βιέννη / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γάμος της στη Βιέννη με τον αυτοκράτορα, που έγινε το 1854, αποτέλεσε τον γάμο του αιώνα.

Καθ' οδόν προς τον καθεδρικό ναό, υστερικά πλήθη έτρεχαν δίπλα στη γυάλινη άμαξά της (αργότερα έμαθε, με τρόμο, ότι κάποιοι από αυτούς πυροβολήθηκαν από την ένοπλη αστυνομία για το θράσος τους).

Το λευκό σατέν φόρεμά της ζύγιζε πάνω από 38 κιλά και κόστιζε το σύγχρονο ισοδύναμο των 80.000 λιρών.

Σε ηλικία μόλις 17 ετών η Ελισάβετ ήταν η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο - αλλά τα συναισθήματά της γι' αυτό ήταν ανάμεικτα.

Το αυστριακό αυλικό πρωτόκολλο ήταν το πιο ασφυκτικό στην Ευρώπη και η Σίσι το μισούσε απόλυτα από την αρχή.

Αψηφώντας την αυστηρή πεθερά της, ακόμη και τον σύζυγό της, όταν η νεαρή αυτοκράτειρα έμαθε για τη φτώχεια των υπηκόων της, επισκέφθηκε φτωχογειτονιές και εργοστάσια και έγινε η πρώτη royal που έκανε περιπάτους. Αν οι αυλικοί τρομοκρατήθηκαν, ο υπόλοιπος κόσμος γοητεύτηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πριγκίπισσα Σίσι ήταν μια ροκ σταρ...

Η Σίσι ενηλικιώθηκε ακριβώς τη στιγμή που το μέσο της φωτογραφίας είχε γίνει τόσο εξειδικευμένο όσο και εξαιρετικά δημοφιλές.

Η εικόνα της ήταν παντού, ενώ το εξαίσιο ολόσωμο πορτρέτο της από τον Franz Xaver Winterhalter, τον πιο διάσημο καλλιτέχνη της εποχής, έγινε εμβληματικό εν μια νυκτί. Ήταν ροκ σταρ πριν καν υπάρξουν ροκ σταρ...

Μάσκα προσώπου από ωμό αρνί και μούρα

Οι γυναίκες ήθελαν να της μοιάσουν και αντέγραφαν τα ρούχα της και τη συνήθειά της να βάζει διακοσμητικά αστέρια στα μαλλιά της, τα οποία συνήθιζε να τα αφήνει στην πλάτη της.

Χρειαζόταν τρεις ώρες για να λούσει τις πυκνές της μπούκλες, τις οποίες έπλενε με ένα ειδικό μείγμα από αυγά και κονιάκ.

Η νεαρή αυτοκράτειρα είχε σίγουρα τις εκκεντρικότητές της. Τη νύχτα η Σίσι φορούσε μια μάσκα προσώπου από ωμό αρνί και θρυμματισμένα μούρα, κάτι που πρέπει να είχε ανησυχήσει τον σύζυγό της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Σίσσυ από τον Winterhalter, φορώντας τα διάσημα "Διαμαντένια Αστέρια" που κατασκευάστηκαν από τον κοσμηματοπώλη Kochert και της προσφέρθηκαν από τον Φρανσουά-Ιωσήφ
Η Σίσι από το Winterhalter, φορώντας τα διάσημα «Διαμαντένια Αστέρια» που κατασκευάστηκαν από τον κοσμηματοπώλη Kochert και της προσφέρθηκαν από τον Φρανσουά-Ιωσήφ / Φωτογραφία: Jean-Francois DEROUBAIX/Gamma-Rapho via Getty Images

Είχε τρόμο για τους παχείς ανθρώπους, αρνούμενη ακόμη και να συναντήσει τη βασίλισσα Βικτωρία, με την αιτιολογία ότι ήταν αηδιαστικά υπέρβαρη.

Η ίδια η Ελισάβετ ήταν πολύ αδύνατη, με μέση περίπου 38 εκατοστά. Το πέτυχε αυτό με μια λιτή δίαιτα από ζωμό και γάλα - και με επικίνδυνα σφιχτά δεμένους δερμάτινους κορσέδες, ειδικά κατασκευασμένους στο Παρίσι. Ήταν το είδος, όπως στρίγκλιζε η αρχιδούκισσα Σοφί, που συνήθως φορούσαν οι επαγγελματίες εταίρες.

Έκανε μπάνιο στον πάγο, γυμναζόταν συνεχώς και ήταν η πρώτη βασίλισσα που έχτισε γυμναστήρια στα παλάτια της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δυστυχισμένη πριγκίπισσα Σίσι

Όσο μεγάλωνε η φήμη της, ωστόσο, τόσο μεγάλωνε και η αίσθηση του εγκλεισμού και της αποξένωσης.

Τα δύο πρώτα παιδιά της -και τα δύο κορίτσια- της τα πήρε η πεθερά της, Σοφί, αφού η Σίσι ήθελε να τα θηλάσει και να τα φροντίσει η ίδια (οι βασιλικές μητέρες υποτίθεται ότι παρέδιδαν τους απογόνους τους σε βρεφικές νοσοκόμες και γκουβερνάντες).

Συντετριμμένη και εξοργισμένη, το έσκασε, επιστρέφοντας στην οικογένειά της στη Βαυαρία, αλλά τη διέταξαν να επιστρέψει στη Βιέννη.

Για να ενοχλήσει τα πεθερικά της, ντυνόταν όλο και περισσότερο στα μαύρα και κάπνιζε τσιγάρα δημοσίως. «Συμπεριφέρεται σαν άγρια», βογκούσε η Σοφί.

Η Devrim Lingnau ως πριγκίπισσα Σίσσυ στη νέα σειρά του Netflix, The Empress
Η Devrim Lingnau ως πριγκίπισσα Σίσι στη νέα σειρά του Netflix «The Empress»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, η αίσθηση του ασφυκτικού εγκλεισμού της Σίσι οδήγησε σε σοβαρή βουλιμία. Έτρωγε γλυκά και κέικ σε μια ειδικά κατασκευασμένη κουζίνα, στην οποία πήγαινε χρησιμοποιώντας μια κρυφή σκάλα που οδηγούσε απευθείας στα δωμάτιά της.

Ο γάμος της είχε προβλήματα, καθώς ο Φραγκίσκος Ιωσήφ έγινε πιο συντηρητικός, ενώ η αυτοκράτειρα υποστήριζε μια φιλελεύθερη προσέγγιση - διεκδίκησε με επιτυχία την πολιτική αυτονομία της Ουγγαρίας, η οποία οδήγησε στη δημιουργία της Αυστροουγγαρίας, ή αλλιώς της Διπλής Μοναρχίας, το 1867.

Τελικά, η Σίσι αρνήθηκε να κάνει σεξ με τον ακόμη ερωτευμένο αλλά άκαμπτο Φραγκίσκο Ιωσήφ και περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό ως μέλος ενός τολμηρού, φιλελεύθερου συνόλου που κινούνταν μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας, Κέρκυρας και Ουγγαρίας. Ντυνόταν σαν χωριάτισσα και χόρευε πάνω σε τραπέζια.

Πριγκίπισσα Σίσι, «θύμα» των παπαράτσι

Αλλά οι φωτογράφοι την ακολουθούσαν και την καταδίωκαν παντού, ακόμα και κρυμμένοι σε θάμνους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ έκανε ιππασία στην αγγλική ύπαιθρο στα τέλη της δεκαετίας του 1870, με μια μεγάλη βεντάλια ψηλά για να κρύψει το πρόσωπό της, έπεσε θύμα της πρώτης φωτογραφίας παπαράτσι.

Τρομοκρατημένη από το ότι μεγάλωνε, στα 32α γενέθλιά της η αυτοκράτειρα διέταξε να μην την ξαναζωγραφίσει ή φωτογραφίσει κανείς.

Οι εναλλαγές της διάθεσής της αυξάνονταν και την έβλεπαν σε μοναχικούς περιπάτους φορώντας ένα παχύ πέπλο.

Η Ελισάβετ (Σίσι), αυτοκράτειρα της Αυστρίας (1837-1898), σύζυγος του Φραγκίσκου-Ιωσήφ Β΄, γύρω στο 1870
Η Ελισάβετ (Σίσι), αυτοκράτειρα της Αυστρίας (1837-1898), σύζυγος του Φραγκίσκου-Ιωσήφ Β΄, γύρω στο 1870 / Φωτογραφία: adoc-photos/Corbis via Getty Images

Παρ' όλα αυτά, οι μισοί άνδρες στον κόσμο ήταν ερωτευμένοι μαζί της και είχε πολλές ερωτικές σχέσεις, όπως με έναν Άγγλο αριστοκράτη, καθώς και με τον Ούγγρο επαναστάτη κόμη Andrassy.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά η μεγαλύτερη δοκιμασία της Ελισάβετ δεν είχε έρθει ακόμα. Ο αγαπημένος της μοναχογιός και διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας διάδοχος Ρούντολφ, ενεπλάκη στο «σκάνδαλο του αιώνα», το οποίο στη συνέχεια ενέπνευσε ταινίες του Χόλιγουντ, θεατρικά έργα, ακόμη και μπαλέτα.

Ο Ρούντολφ, ένας προβληματικός χρήστης ναρκωτικών που μισούσε τον πατέρα του, βρέθηκε νεκρός ένα πρωί στο βασιλικό κυνηγετικό καταφύγιο στο Mayerling.

Όταν η ερωμένη του γιου της έκοψε το πέος του

Ακόμη χειρότερα, επίσης νεκρή και ξαπλωμένη δίπλα του ήταν η έφηβη ερωμένη του, η βαρόνη Marie Vetsera.

Είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και πιστεύεται ότι ο Ρούντολφ είχε στρέψει στη συνέχεια το όπλο στον εαυτό του. Το Mayerling παραμένει το μεγαλύτερο άλυτο βασιλικό μυστήριο.

Η αποδεκτή εκδοχή είναι ότι ο Φραγκίσκος Ιωσήφ διέταξε τον γιο του να εγκαταλείψει τη Marie και να επιστρέψει στην περιφρονημένη σύζυγό του, τη διάδοχο Stephanie. Ο Ρούντολφ και η Μαρί συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο αυτοκτονίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, υπάρχει και μια διαφορετική, πιο σκανδαλώδης εκδοχή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά.

Η Marie ήταν ανισόρροπη, δολοπλόκος και έντονα φιλόδοξη. Ήλπιζε, μάλιστα, ότι ο Ρούντολφ θα χώριζε τη γυναίκα του για χάρη της. Όταν εκείνος αντί γι' αυτό διέκοψε τη σχέση τους, εκείνη παρακάλεσε για μια τελευταία κοινή διαμονή στο Mayerling.

Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ και η Ελισάβετ της Αυστρίας με τα παιδιά Γκιζέλα και Ρούντολφ
Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ και η Ελισάβετ της Αυστρίας με τα παιδιά Γκιζέλα και Ρούντολφ / Φωτογραφία από Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Η περιφρονημένη κοπέλα περίμενε μέχρι να κοιμηθεί ο βασιλικός εραστής της και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα ξυράφι με κοφτερό λαιμό για να του κόψει το πέος. Τρελαμένος, ο Ρούντολφ την πυροβόλησε και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ό,τι κι αν συνέβη στην πραγματικότητα, υπήρξε μια τεράστια συγκάλυψη, και το Mayerling ισοπεδώθηκε. Η επίδραση που είχε αυτό στην Ελίζαμπεθ ήταν καταστροφική. Αρνήθηκε να δει τον σύζυγό της και μίλησε για αυτοκτονία.

Η Σίσι αποσύρεται στην Κέρκυρα μετά το σκάνδαλο

Το σκάνδαλο συγκλόνισε τον κόσμο και βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων. Η Ελισάβετ αποσύρθηκε στη βίλα της στην Κέρκυρα, περνώντας τα επόμενα χρόνια ως ερημίτισσα, ταξιδεύοντας με ψεύτικο όνομα.

Όμως, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη φήμη της. Το 1898, κατά τη διάρκεια ενός ινκόγκνιτο ταξιδιού στη Γενεύη, συνοδευόμενη από μια γυναίκα συνοδό, ξέχασε να φορέσει το πέπλο της και αναγνωρίστηκε αμέσως από έναν φανατικό αντιμοναρχικό, τον Luigi Lucheni.

Το τραγικό τέλος της πριγκίπισσας Σίσι

Οπλισμένος με μια ακονισμένη λίμα, ο δολοφόνος όρμησε προς την πιο διάσημη βασίλισσα του κόσμου και βύθισε το όπλο στο στήθος της, διαπερνώντας τον δερμάτινο κορσέ, την καρδιά και τους πνεύμονές της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Lucheni είχε στην πραγματικότητα αποστολή να δολοφονήσει τον διεκδικητή του γαλλικού θρόνου, Henri Philippe d’Orleans, αλλά εκείνος δεν είχε έρθει στη Γενεύη.

Η κύρια αίθουσα και η σκάλα στο Αχίλλειο παλάτι της πριγκίπισσας Σίσι στην Κέρκυρα
Η κύρια αίθουσα και η σκάλα στο Αχίλλειο παλάτι της πριγκίπισσας Σίσι στην Κέρκυρα / Φωτογραφία: Shutterstock

Η Ελισάβετ, σε ηλικία 60 ετών, πέθανε από απώλεια αίματος λίγες ώρες αργότερα. Η Αυστρία, η Ουγγαρία και ο κόσμος υπέστησαν σοκ. Εκατοντάδες χιλιάδες πενθούντες άφησαν λουλούδια κοντά στα παλάτια της.

Στην κηδεία της επικράτησε πανδαιμόνιο, με την κηδεία της Νταϊάνα να μοιάζει ήρεμη συγκριτικά με αυτήν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υστερικά πλήθη προσπάθησαν να αγγίξουν τη νεκροφόρα και χρειάστηκε να κληθεί ο στρατός. Ο Franz Josef, συντετριμμένος, δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ.

Η λατρεία για την πριγκίπισσα Σίσι

Τότε άρχισε η λατρεία της Σίσι. Πρώτα βιβλία και εκθέσεις, μετά ταινίες, με πιο διάσημη αυτή στην οποία την υποδύθηκε η Romy Schneider το 1955.

Το γυμναστήριό της στο ανάκτορο Χόφμπουργκ της Βιέννης δέχεται καθημερινά 500 επισκέπτες. Ο τάφος της είναι πάντα καλυμμένος με φρέσκα λουλούδια, τα οποία φέρνουν οι επισκέπτες που τη λατρεύουν.

Στην Ευρώπη παραμένει η πιο διάσημη βασίλισσα όλων των εποχών. Αλλά το μόνο που ήθελε η Ελισάβετ ήταν να είναι ελεύθερη. Ελεύθερη από τα βασιλικά δικαιώματα και τις συμβάσεις.

Η Σίσι ήταν το απόλυτο πουλί σε ένα χρυσοποίκιλτο βασιλικό κλουβί, που σκοτώθηκε από μια φήμη που ποτέ δεν ζήτησε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ