Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γνωστός και ως «Μισέλ ντε Γκρες» (Michel de Grèce), πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 85 ετών.
Ο Μιχαήλ, ο οποίος ήταν διάσημος συγγραφέας και ιστορικός, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, ο οποίος ήταν ο τελευταίος εναπομείνας εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Α' με καταγωγή από τον Οίκο των Βουρβόνων, πρόκειται να κηδευτεί στην Αθήνα την Πέμπτη. Ήταν πρώτος ξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, και ο τελευταίος δισέγγονος του Χριστιανού Θ' της Δανίας.
Ήταν γνωστός για την αφοσίωσή του στη σύζυγό του Μαρίνα Καρέλλα, για την οποία παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του στον ελληνικό θρόνο για να παντρευτούν το 1965 (όταν ακόμη υπήρχαν τέτοια δικαιώματα, καθώς τότε το πολίτευμα ήταν βασιλευόμενη δημοκρατία), καθώς παρά το γεγονός ότι ήταν καταξιωμένη ζωγράφος και γλύπτρια, μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη, δεν ήταν μέλος βασιλικής οικογένειας.
Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Μιχαήλ
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ γεννήθηκε το 1939 στη Ρώμη.
Ηταν το μοναχοπαίδι του πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδας και της Δανίας, που ήταν ο μικρότερος αδελφός του πατέρα του πρίγκιπα Φιλίππου, πρίγκιπα Ανδρέα, και της δεύτερης συζύγου του, πριγκίπισσας Φραγκίσκης της Ορλεάνης της Γαλλίας.
Ο πατέρας του πέθανε σε ηλικία 51 ετών το 1940, ένα χρόνο αφότου γεννήθηκε δηλαδή, μετά από σύντομη ασθένεια, ενώ η μητέρα του πέθανε το 1953 αφήνοντάς τον ορφανό σε ηλικία 14 ετών.
Ταξιδεύοντας σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική στη μέση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μιχαήλ μεγάλωσε στο Παρίσι μετά την παύση των εχθροπραξιών, όπου ανέπτυξε την αγάπη του για την Ελλάδα και την ιστορία της από μακριά.
Επέστρεψε στη χώρα ως ενήλικας, κατετάγη στο στρατό και υπηρέτησε στο Σώμα Ιππικού-Τεθωρακισμένων.
Όταν η κυβέρνηση έπεσε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967, ο Μιχαήλ ήταν το μόνο μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που παρέμεινε στη χώρα μετά την αποτυχία του ανιψιού του, βασιλιά Κωνσταντίνου να ανατρέψει τη Χούντα.
Ο γάμος του πρίγκιπα Μιχαήλ με την Μαρίνα Καρέλλα
Ο γάμος του με τη Μαρίνα Καρέλλα ήταν ένα από τα κοσμικά γεγονότα της εποχής.
Η Μαρίνα, η οποία ήταν κόρη του Αθηναίου βιομήχανου Θεόδωρου Καρέλλα, της οικογένειας κλωστοϋφαντουργών, είχε σπουδάσει Καλές Τέχνες στην Ελλάδα και το Παρίσι, κάτι που τους έφερε κοντά καθώς η μητέρα του Μιχαήλ ήταν Γαλλίδα και είχε μεγαλώσει εκεί.
«Ήταν τόσο όμορφη και ευγενική μαζί μου. Δεν πέρασε πολύς χρόνος για να αποφασίσω ότι ήθελα να την παντρευτώ. Θυμάμαι ότι χόρευα μαζί της σε ένα πάρτι και μόλις την κοίταξα. Ήταν σαν αποκάλυψη - ήταν αυτή και κανένας άλλος», έγραψε ο ίδιος στα απομνημονεύματά του.
Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα αρραβωνιάστηκαν, και παρά τον φόβο από την πλευρά της, θα ήταν μια παραδεισένια ιστορία αγάπης.
Ο γάμος τους χρειάστηκε δύο χρόνια για να οριστικοποιηθεί, με τον Μιχαήλ να αναγκάζεται να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στον τότε ελληνικό θρόνο για να παντρευτεί μια... κοινή θνητή.
Οταν παντρεύτηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 1965, στα τέως βασιλικά ανάκτορα στην Αθήνα, ήταν ένα λαμπερό γεγονός, με τη λίστα καλεσμένων να περιλαμβάνει τη Φρειδερίκη, τον Κωνσταντίνο, την Άννα-Μαρία και τον Κόμη και την Κόμισσα του Παρισιού.
Αργότερα είπε ότι «δεν δίστασε» να παραχωρήσει το βασιλικό του δικαίωμα για αγάπη, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο απέκτησε «μια αίσθηση ελευθερίας» και σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον υπόχρεος στη βασιλική οικογένεια, ενώ του επετράπη να επιλέξει το δικό του επάγγελμα.
«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά – δεν έχει αλλάξει ποτέ, ποτέ», είπε το 2023, προσθέτοντας: «Τώρα είμαστε παντρεμένοι 58 χρόνια… Η Μαρίνα και η χώρα μου η Ελλάδα είναι το ίδιο».
Η δουλειά που κατέληξε να κάνει ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα - ο Μιχαήλ έγινε διάσημος μυθιστοριογράφος, γράφοντας για ιστορικά θέματα όπως η Αρχαία Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και τις ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 και εργαζόταν ερευνώντας θέματα που τον ενδιέφεραν, γύρω από τα οποία βασίστηκαν τα βιβλία του.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ έγραψε φανταστικές βιογραφίες καθώς και μυθιστορήματα στα γαλλικά.
Το ζευγάρι έζησε στο Μαρούσι αλλά και το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Περνούσαν κάθε καλοκαίρι στο σπίτι τους στην Πάτμο ενώ έκαναν φιλανθρωπικό έργο δημιουργώντας το ίδρυμα «ΕΛΙΖΑ» με σκοπό την προστασία των κακοποιημένων παιδιών.
Άφησε πίσω του τη σύζυγό του Μαρίνα Καρέλλα, τις κόρες τους Αλεξάνδρα και Όλγα και τα πέντε εγγόνια τους.
Φωτογραφίες: NDP Photo Agency, Splashnews,