Ξεχάστε τη Μεσογειακή Δίαιτα -Η πράσινη εκδοχή της, λένε οι επιστήμονες, έχει τρομερά οφέλη - iefimerida.gr

Ξεχάστε τη Μεσογειακή Δίαιτα -Η πράσινη εκδοχή της, λένε οι επιστήμονες, έχει τρομερά οφέλη

Μεσογειακή διατροφή
Μεσογειακή διατροφή /Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μεσογειακή διατροφή χαιρετίζεται από γιατρούς και επιστήμονες για το πλούσιο μενού της σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μνήμη.

Τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή της, εμπλουτισμένη με πράσινο τσάι, καρύδια και ένα πράσινο smoothie, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, βοηθώντας στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ισραηλινοί ερευνητές, εξετάζοντας περισσότερα από 250 παχύσαρκα άτομα που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη δίαιτα, διαπίστωσαν ότι ήταν αποτελεσματική στη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο του μεταβολισμού.

Ανακάλυψαν ακόμη ότι πρόσφερε «νευροπροστατευτικά οφέλη» και βελτίωσε τα ενδεικτικά σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων «μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» στη μείωση του νευροεκφυλισμού.

Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς πληθώρα μελετών αποδεικνύουν τα οφέλη της στη μακροζωία, τη μείωση της αδυναμίας και την πρόληψη του καρκίνου.

Καρύδια
Καρύδια / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δίαιτα περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την αποφυγή των γαλακτοκομικών, του κόκκινου κρέατος και του αλκοόλ, ενώ περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.

Πώς διεξήχθη η έρευνα για την πράσινη μεσογειακή διατροφή

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev «στρατολόγησαν» 284 εθελοντές, οι οποίοι ήταν κυρίως άνδρες και ηλικίας 51 ετών, κατά μέσο όρο.

Τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν μια «πράσινη» μεσογειακή διατροφή για 18 μήνες, η οποία περιελάμβανε κατανάλωση 28 γραμμαρίων καρυδιών ημερησίως, 3-4 φλιτζάνια πράσινο τσάι και ένα πράσινο shake φτιαγμένο με globosa, ένα φυτικό εκχύλισμα.

Πράσινο τσάι
Πράσινο τσάι / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες κλήθηκαν να καταναλώνουν όχι πάνω από 1.200 έως 1.400 θερμίδες την ημέρα, ενώ οι άνδρες από 1.500 έως 1.800 θερμίδες την ημέρα.

Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου έγιναν στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής για τον υπολογισμό της «ηλικίας του εγκεφάλου», ανεξάρτητα από τη βιολογική ηλικία.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν δωρεάν συνδρομή στο γυμναστήριο και εκπαιδευτικές συνεδρίες που ενθαρρύνουν τη μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα.

Πράσινο shake
Πράσινο shake / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έγιναν επίσης μετρήσεις του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπιδίων των συμμετεχόντων.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της πράσινης διατροφής

Διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν την «πράσινη» μεσογειακή διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους (58,33%).

Το ποσοστό ήταν 31,62% μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή και 28,57% στην ομάδα ελέγχου, υποδηλώνοντας ότι όσοι βρίσκονταν στην «πράσινη» ομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Πράσινο smoothie
Πράσινο smoothie / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφοντας στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές είπαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν την πράσινη διατροφή «είχαν τις πιο σημαντικές βελτιώσεις στις μετρήσεις γήρανσης του εγκεφάλου».

«Η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού και Mankai shake (το πράσινο ρόφημα) συνδέθηκε με μεγαλύτερες βελτιώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, ειδικά σε συμμετέχοντες που κατανάλωναν το shake τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και έπιναν πράσινο τσάι καθημερινά», πρόσθεσαν.

Αυτό «θα μπορούσε να αποδοθεί εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που υπάρχουν σε φυτικές πηγές τροφίμων», είπαν. Αυτές είναι μια ομάδα φυσικών ενώσεων που βρίσκονται σε φυτά που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, αναγνώρισαν ότι η έρευνα είχε «ορισμένους περιορισμούς», συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δεδομένων για την εκπαιδευτική ή γνωστική κατάσταση των εθελοντών πριν από την έναρξη της μελέτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ