Οι τριανταφυλλιές είναι ο βασιλιάς των φυτών σε έναν κήπο. Ομορφαίνουν, στολίζουν και αρωματίζουν.
Ένας επαγγελματίας της κηπουρικής μοιράστηκε με την express τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δώσει κανείς ώθηση στις τριανταφυλλιές του να ανθίσουν περισσότερες φορές και πιο έντονα.
Η χρήση του σωστού λιπάσματος παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην υγεία των τριανταφυλλιών, αλλά και στο πόσο συχνά και πόσο γόνιμα ανθίζουν κάθε χρόνο.
Οι θάμνοι τριαντάφυλλων βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα θρεπτικά συστατικά του εδάφους για να παραγάγουν τα άνθη τους. Επιπλέον, χρειάζονται καλή σύνθεση χώματος για να αναπτύξουν ισχυρούς μίσχους και φύλλωμα.
Δυστυχώς, λόγω των συνεχών αναγκών τους, μπορούν να εξαντλήσουν την ενέργεια από το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα.
Χρειάζεται, με άλλα λόγια, συνεχή τροφή στο έδαφος όχι μόνο για να ανθίσουν, αλλά και για να παραμείνουν απλώς υγιή.
Ο ειδικός κηπουρικής και διευθύνων σύμβουλος της GreenPal, Bryan Clayton, εξήγησε πώς μπορούμε να το πετύχουμε με τρία βασικά υλικά από την κουζίνα μας.
«Οι τριανταφυλλιές μπορεί να απαιτούν λίγη επιπλέον φροντίδα, αλλά, αν τις τροφοδοτήσετε σωστά, θα σας ανταμείψουν με μερικά από τα πιο εντυπωσιακά άνθη που έχετε δει ποτέ».
Φλούδες μπανάνας στις τριανταφυλλιές
Κατ' αρχάς, οι φλούδες μπανάνας «είναι σαν χρυσός για τα τριαντάφυλλα», καθώς είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο υποστηρίζει τη γενική υγεία του φυτού, βοηθά στον σχηματισμό των λουλουδιών και ενισχύει την αντίστασή του κατά των ασθενειών.
Ωστόσο, μην τις πετάτε απλώς πάνω στο χώμα. Ψιλοκόψτε τις και ανακατέψτε τα μικρά κομμάτια στο χώμα, θάψτε τις φλούδες ρηχά γύρω από την τριανταφυλλιά.
«Με αυτόν τον τρόπο αποσυντίθενται γρηγορότερα και τροφοδοτούν με σημαντικά συστατικά τα φυτά σας χωρίς να προσελκύουν ανεπιθύμητα παράσιτα», εξήγησε.
Το κατακάθι του καφέ
Το κατακάθι του καφέ είναι, επίσης, ένα υλικό που «αγαπούν οι τριανταφυλλιές». Προσθέτουν άζωτο στο έδαφος, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και βοηθούν στην ανάπτυξη ωφέλιμων σκουληκιών και μικροβίων.
Πασπαλίστε το κατακάθι του καφέ ελαφρά γύρω από τις τριανταφυλλιές σας. Απλώς, προσέξτε να μην το παρακάνετε, καθώς «το πολύ κατακάθι καφέ μπορεί να κάνει το έδαφος πολύ όξινο».
Τα τσόφλια των αυγών
Υπάρχει όμως και μια παγίδα, όπως εξηγεί. Και αφορά στα τσόφλια των αυγών. Αν και συχνά διαφημίζονται ως ενισχυτικό ασβεστίου, και μπορεί να είναι, «μην τα ρίχνετε μέσα στο χώμα χωρίς να τα συνθλίψετε πρώτα».
«Ολόκληρα ή μεγάλα κομμάτια χρειάζονται αιώνες για να διασπαστούν, κάτι που σημαίνει ότι τα τριαντάφυλλά σας δεν παίρνουν το ασβέστιο όταν το χρειάζονται».
Θρυμματίστε ή κονιορτοποιήστε τα πριν τα προσθέσετε στο χώμα, για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.