Πώς πρέπει να στοιβάζετε τα πράγματα στο πλυντήριο πιάτων για να πλένονται καλύτερα - iefimerida.gr

Πώς πρέπει να στοιβάζετε τα πράγματα στο πλυντήριο πιάτων για να πλένονται καλύτερα

Γυναίκα βάζει άπλυτα πιάτα σε πλυντήριο πιάτων
Πλυντήριο πιάτων/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσοι και πόσοι δεν έχουν μαλώσει με φίλους ή ακόμη και με τον σύζυγο για το πώς είναι σωστό να τοποθετηθούν τα αντικείμενα σε ένα πλυντήριο πιάτων για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από τη λειτουργία του;

Πρέπει να ξεπλένετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο; Έχει σημασία εάν τα βάζετε στο πάνω ή στο κάτω ράφι; Και πώς ακριβώς πρέπει να τοποθετούνται τα μαχαιροπίρουνα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Daily Mail μίλησε με τεχνικούς και ειδικούς σε οικιακές συσκευές για να μάθει τον καλύτερο τρόπο γεμίσματος του πλυντηρίου πιάτων σας σύμφωνα με την επιστήμη.

Δεν χρειάζεται να προπλένετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο

Ο Δρ. Ράινερ Στάμινγκερ, φυσικός και πρόεδρος οικιακής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να προπλένετε τα πιάτα -ένα λάθος που κάνουν πολλοί.

«Δεν είναι απαραίτητο. Αρκεί να σκουπίζετε τα υπολείμματα φαγητού με μια χαρτοπετσέτα ή με ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού βάζουμε τα πιο λερωμένα σκεύη

Σε γενικές γραμμές πάντως, τα αντικείμενα που είναι πολύ λερωμένα με επίμονους λεκέδες φαγητού θα πρέπει να μπαίνουν στο κάτω ράφι (όπου βρίσκονται οι περιστρεφόμενοι βραχίονες ψεκασμού), επειδή η πίεση του νερού εκεί είναι υψηλότερη.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο τα ευαίσθητα γυάλινα αντικείμενα ή τα ελαφριά πλαστικά δοχεία πρέπει να τοποθετούνται στο επάνω ράφι (όπου η πίεση είναι χαμηλότερη) – έτσι ώστε να μην σπάσουν ή να μην χτυπηθούν.

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τα πολύ βρώμικα πιάτα στις άκρες

Μια άλλη συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να αποφεύγετε την τοποθέτηση των πολύ βρώμικων πιάτων στις τέσσερις γωνίες ή στα ράφια, καθώς το νερό από τον κυκλικό βραχίονα ψεκασμού δεν μπορεί να φτάσει καλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μην ξεχνάτε πως το νερό έρχεται πάντα προς τα πάνω από τους βραχίονες ψεκασμού, οπότε η βρώμικη πλευρά πρέπει να κοιτάζει προς τα κάτω» δήλωσε ο Δρ. Στάμινγκερ.

Αφήνετε κενό ανάμεσα στα σκεύη

Όσο για εκείνους που τους αρέσει να δοκιμάζουν τις αντοχές του πλυντηρίου πιάτων τους και να το φορτώνουν πάρα πολύ, οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να προσέχετε ώστε να πιάτα να μην ακουμπούν μεταξύ τους. «Πρέπει να υπάρχει χώρος μεταξύ των αντικειμένων ώστε να μπορεί να περάσει το νερό» πρόσθεσε ο Στάμινγκερ.

Η Kiwi Services προτείνει να αφήνετε ένα κενό 2,5 με 5 εκατοστών μεταξύ των πιάτων, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χώρος για την κυκλοφορία του απορρυπαντικού και του νερού.

Το 2015, μια μελέτη με επικεφαλής έναν εμπειρογνώμονα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ πρότεινε μια ριζοσπαστική διάταξη για τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων. Είπε ότι ο αποτελεσματικός τρόπος είναι να μπαίνουν τα πιάτα σε κύκλο, εννοώντας, τα πιάτα που είναι λερωμένα με υδατάνθρακες στο κέντρο και αυτά με πρωτεΐνες στην άκρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νερό ταξιδεύει με μεγαλύτερη ταχύτητα στο κέντρο, η οποία απαιτείται για να απομακρυνθούν οι λεκέδες με βάση τους υδατάνθρακες, εξήγησε η μελέτη.

Ο Δρ. Στάμινγκερ δήλωσε στην Daily Mail ότι δεν συμφωνεί με αυτή τη σύσταση, αν και τη χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα».

«Όλα τα βαριά λερωμένα φορτία θα πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο κέντρο, τουλάχιστον στην περιοχή που φτάνουν καλά οι ακτίνες νερού από τον κύκλο περιστροφής του βραχίονα ψεκασμού» είπε. «Οι άκρες θα δέχονται μόνο αραιά κάποιες πιτσιλιές νερού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για τα μαχαιροπίρουνα, παρόλο που τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν ένα καλάθι στο κάτω ράφι για να στοιβάζονται τα μαχαιροπίρουνα κάθετα, άλλα μοντέλα διαθέτουν ράφια ακριβώς στην κορυφή που στοιβάζονται τα μαχαιροπίρουνα οριζόντια.

Τι δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Ο Ντμίτρι Λέτσμαν, υπεύθυνος κατηγορίας πλυντηρίων πιάτων της Hotpoint, δήλωσε ότι το ράφι στην κορυφή βοηθάει στο να μην κολλήσουν τα βρώμικα μαχαιροπίρουνα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης, εξασφαλίζοντας έτσι τον σχολαστικό καθαρισμό τους.

Ωστόσο, παρότρυνε το κοινό να μην βάζει ποτέ αιχμηρά μαχαίρια στο μηχάνημα, ιδίως ακριβά μαχαίρια σεφ, και επίσης όχι ξύλινα σκεύη, ωραίες πορσελάνες ή ευαίσθητα γυάλινα σκεύη.

«Τα πλυντήρια πιάτων μπορούν να αμβλύνουν τις λεπίδες των κοφτερών μαχαιριών κουζίνας με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να σπάσουν ή να σκουριάσουν», πρόσθεσε ο Λέτσμαν. «Το πλύσιμο στο χέρι και το άμεσο στέγνωμα είναι ο καλύτερος τρόπος για τον καθαρισμό τους» τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως μπαίνουν τα μαχαιροπίρουνα;

Εάν στοιβάζετε τα επιτραπέζια μαχαίρια κάθετα στο καλάθι, για λόγους ασφαλείας ο Δρ. Στάμινγκερ συμβουλεύει να τα τοποθετείτε ανάποδα - δηλαδή με τη λαβή προς τα πάνω.

«Αν τα μαχαιροπίρουνα είναι στραμμένα προς τα πάνω ή όχι δεν έχει μεγάλη επίδραση στον καθαρισμό, αλλά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά κοντά, ίσως είναι συνετό να τα βάζετε ανάποδα», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ