Είστε από αυτούς που αισθάνονται χάλια μετά από ένα μόνο ποτήρι κρασί, ενώ οι φίλοι σας μπορούν να πιουν μισό ή και περισσότερο μπουκάλι και να αισθάνονται μια χαρά;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αντιδρούν άσχημα σε μικρές ποσότητες αλκοόλ - ακόμη και η σύνθεση των μικροβίων του εντέρου σας μπορεί να παίζει ρόλο - και υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να βοηθήσετε την κατάσταση.
Οι άνθρωποι που αισθάνονται άρρωστοι μετά από ένα ή δύο μόνο ποτά συχνά υποθέτουν ότι έχουν κάποιου είδους αλλεργία στο αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, μια πραγματική αλλεργία είναι πραγματικά σπάνια και τα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή και κοιλιακό άλγος, για παράδειγμα, τείνουν να είναι αρκετά σοβαρά ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα αγγίξετε ποτέ ξανά ούτε σταγόνα.
Γιατί κάποιοι αντέχουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο το αλκοόλ
Πιο συχνή είναι η δυσανεξία στο αλκοόλ. Αυτή συνδέεται συνήθως με ένα γενετικό ελάττωμα, το οποίο σημαίνει ότι παράγετε μια λιγότερο ενεργή μορφή ενός ενζύμου που ονομάζεται αλδεϋδική αφυδρογονάση.
Το συκώτι αρχικά διασπά το αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη και, σε αυτό το σημείο, το ένζυμο αυτό πρέπει να πιάσει δουλειά μετατρέποντάς το σε οξικό οξύ (το κύριο συστατικό του καθημερινού ξυδιού).
Εάν η αλδεϋδική αφυδρογονάση δεν κάνει τη δουλειά της, τότε η ακεταλδεΰδη, η οποία είναι τοξική, παραμένει στο σώμα, προκαλώντας έναν καταρράκτη συμπτωμάτων που συχνά περιλαμβάνουν ναυτία και εμετό καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να την αποβάλει - καθώς και πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε έξαψη του προσώπου και βουλωμένη μύτη.
Το πόσο αλκοόλ μπορεί να αντέξει κάποιος με δυσανεξία πριν νιώσει αδιαθεσία ποικίλλει. Όπως σημειώνει η Dr Megan Rossi στην Daily Mail, μερικοί άνθρωποι μπορούν να πιουν μερικά ποτήρια μια χαρά και άλλους που μόλις και μετά βίας μπορούν να καταναλώσουν ένα ποτό. «Φοβάμαι ότι ο μόνος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να βρείτε τα όριά σας», λέει.
Για άλλους, το πρόβλημα μπορεί να είναι ένα συστατικό του ποτού - και όχι το ίδιο το αλκοόλ - για παράδειγμα, η γλουτένη στη μπύρα ή τα θειώδη που προστίθενται ως συντηρητικά στα κρασιά και υπάρχουν επίσης στα σταφύλια (τα επίπεδα τείνουν να είναι υψηλότερα στα λευκά κρασιά).
Τα θειώδη άλατα μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, όπως βουλωμένη μύτη, συριγμό, κνίδωση και άσχημο μεθύσι - τα άτομα με έκζεμα και άσθμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά.
Η αλλαγή σε βιολογικά κρασιά μπορεί να βοηθήσει - ενώ θα έχουν κάποια θειώδη από τα σταφύλια, δεν θα έχουν πρόσθετα θειώδη, οπότε μπορεί να είναι πιο εύκολα ανεκτά.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition το 2019 διαπίστωσε ότι η μετάβαση σε βιολογικό κρασί οδήγησε σε λιγότερους πονοκεφάλους που προκαλούνται από το αλκοόλ μεταξύ των ατόμων που είναι ευαίσθητα στα θειώδη.
Οι ισταμίνες στο κρασί και τη μπύρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρόβλημα. Αυτή η χημική ουσία παράγεται ως μέρος της διαδικασίας ζύμωσης και μπορεί να προκαλέσει ζεστό, κόκκινο πρόσωπο, κνίδωση, ναυτία ή διάρροια όταν πίνετε.
Το επίπεδο ισταμίνης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το ποτό, ανάλογα με τον τρύγο, τον τύπο και τη διαδικασία ζύμωσης (το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερο από το λευκό, με 60 έως 3.800 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ το λευκό έχει από τρία έως 120 μικρογραμμάρια), οπότε είναι θέμα δοκιμής και λάθους για να δείτε ποιο σας ταιριάζει.
Ένας πιο εκπληκτικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι η υγεία των μικροβίων του εντέρου σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι υποστηρίζουν το έργο του ήπατος - ο λεγόμενος άξονας εντέρου-ήπατος.
Έτσι, αν τα μικρόβια του εντέρου σας δεν είναι σε καλή κατάσταση, το συκώτι σας μπορεί να μην επεξεργάζεται το αλκοόλ όσο αποτελεσματικά θα μπορούσε.
Ενώ η κατανόηση της σχέσης μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της ηπατικής λειτουργίας βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, μια μελέτη από το Ινστιτούτο Επιστημών Ήπατος και Χολής στο Νέο Δελχί της Ινδίας, το 2017, διαπίστωσε ότι η χορήγηση σε άτομα με ηπατική νόσο καθημερινής μεταμόσχευσης κοπράνων (δηλαδή, μεταμόσχευση επεξεργασμένων κοπράνων, η οποία παρέχει μια νέα κοινότητα μικροβίων του εντέρου) για μια εβδομάδα επέφερε "σημαντική" βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας και η βελτίωση αυτή παρέμεινε ένα χρόνο αργότερα.
Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η περίσσεια αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα μικρόβια του εντέρου μας, ιδίως εκείνα που βρίσκονται ψηλότερα στο έντερό μας, όπου απορροφάται το αλκοόλ.
Με τη σειρά τους, παράγουν λιγότερα από τα οργανικά λιπαρά οξέα, όπως το βουτυρικό οξύ, που βοηθούν στην τροφοδοσία του προστατευτικού εντερικού βλεννογόνου: ταυτόχρονα, το ίδιο το αλκοόλ ερεθίζει και αποδυναμώνει το τοίχωμα του εντέρου μας.
Ως αποτέλεσμα, οι τοξίνες είναι πιο εύκολο να περάσουν από το έντερό μας στην κυκλοφορία του αίματός μας, δημιουργώντας περισσότερη φλεγμονή (και οδηγώντας στην απελευθέρωση ισταμινών) και αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε τραχείς. Η επίδραση στο έντερο είναι επίσης αυτό που οδηγεί στο "grog bog" - τα ακατάστατα κακά που μπορεί να ακολουθήσουν μια νύχτα με ένα ποτό παραπάνω.
Αλλά αν τα μικρόβια του εντέρου σας είναι σε καλή κατάσταση, είναι πιο πιθανό να παράγουν περισσότερο βουτυρικό οξύ, το οποίο μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει τον οργανισμό να αντέξει καλύτερα τις φλεγμονώδεις επιδράσεις του αλκοόλ.
«Γι' αυτό, αν πρόκειται να πάω σε ένα πάρτι, φροντίζω την προηγούμενη και την επόμενη μέρα να φάω κάτι σαν τα καπνιστά φασόλια μου (βλ. Συνταγή)», λέει η Dr Rossi. «Αυτά παρέχουν το ιδανικό μείγμα φυτικής ποικιλομορφίας (συμπεριλαμβανομένων των πρεβιοτικών - φυτικών ενώσεων που αποτελούν λίπασμα για τα μικρόβια) με το οποίο θα γευτούν τα μικρόβια του εντέρου μου και επίσης θα ικανοποιήσουν αυτές τις λιγούρες για αλμυρά και υδατάνθρακες του hangover».
«Και όταν φτάσετε στο πάρτι σας, κατά κανόνα, οτιδήποτε με φυσαλίδες είναι πιθανό να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα» συνεχίζει.
Αυτό δεν είναι ένα παραμύθι. Ερευνητές από το Κέντρο Ιατρικών Ερευνών HPRU στο Γκίλντφορντ το έθεσαν σε δοκιμασία δίνοντας σε εθελοντές σαμπάνια με ανθρακικό ή χωρίς ανθρακικό.
Όσοι έλαβαν τη σαμπάνια με τον αφρό μεθύσανε πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυσαλίδες προκαλούν την ταχύτερη απορρόφηση του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος, ξεπερνώντας την ικανότητα του συκωτιού σας να το χωνέψει με τέτοια ταχύτητα - και όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας, τόσο πιο τοξική είναι η επίπτωση.
«Και μιας και μιλάμε για ανθρακούχα ποτά, να είστε προσεκτικοί με τα μείγματα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά», προσθέτει.
Μια μελέτη του 2015 από το Πανεπιστήμιο του Northern Kentucky διαπίστωσε ότι αν πίνατε βότκα και σόδα διαίτης ή βότκα και κανονική σόδα, η «διαιτητική» εκδοχή οδηγούσε στην πραγματικότητα σε 25% υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζάχαρη επιβράδυνε την απορρόφηση του αλκοόλ μέσω του στομάχου - φυσικά, ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα ήταν ακόμη καλύτερο.
«Σε μια νυχτερινή έξοδο δίνω πάντα προτεραιότητα στο να τρώω φαγητό καθώς πίνω για να επιβραδύνω την απορρόφηση του αλκοόλ και να δώσω στο συκώτι μου την ευκαιρία να συμβαδίσει. Και αν συμβεί το χειρότερο και καταλήξετε με πονοκέφαλο, τότε το κλειδί είναι η ενυδάτωση. Ενώ το παλιό καλό νερό θα κάνει το κόλπο, θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε ένα ποτό ηλεκτρολυτών, το οποίο περιέχει άλατα όπως το κάλιο και μπορεί να σας βοηθήσει να απορροφήσετε καλύτερα τα υγρά κατά την ενυδάτωσή σας, ιδίως αν υποφέρετε από διάρροια ή εμετό.
Οπότε με κάθε τρόπο απολαύστε το πάρτι, αλλά λάβετε αυτά τα μέτρα για να μειώσετε τον πόνο την επόμενη μέρα», συμβουλεύει η γιατρός.
Η συνταγή για τα ψητά φασόλια
Αυτά είναι γεμάτα με πρεβιοτικά (για τη διατροφή των καλών μικροβίων του εντέρου) και παρέχουν 10 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Συμπληρώστε τα με ένα τηγανητό αυγό για βιταμίνες Β, που είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς συκωτιού.
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κονσέρβα ντομάτας 400 γρ.
- 4 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες σε λάδι
- 1 κονσέρβα φασόλια borlotti των 400 γρ., στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 1 κονσέρβα φασόλια κανελίνι 400 γρ., στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 40 γραμμάρια μαύρες ελιές, κομμένες σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας tamari ή σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλάκι γλυκού γλυκαντικό της επιλογής σας
- 1 κουταλάκι ξύδι της επιλογής σας (προαιρετικά)
- 40 γρ. σπανάκι, πλυμένo
- 1 κ.γ. νιφάδες τσίλι
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή-μέτρια φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και σοτάρετε για λίγα λεπτά.
Προσθέστε τις κονσέρβες και τις λιαστές ντομάτες και σιγοβράστε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέστε τα φασόλια και τις ελιές και μαγειρέψτε για άλλα 15 λεπτά.
Τέλος, προσθέστε το ταμάρι ή τη σάλτσα σόγιας, το γλυκαντικό, το ξύδι (αν χρησιμοποιείτε) και τα φύλλα σπανακιού και τις νιφάδες τσίλι. Σιγοβράζετε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε.
Σερβίρετε με αυγό και μια κουταλιά γιαούρτι, χούμους ή και τα δύο.