Μοντέλα σχέσεων που δίνουν προτεραιότητα στην ατομική ελευθερία και τον αμοιβαίο σεβασμό φαίνεται πώς προτιμούν οι νέοι τα τελευταία χρόνια.
Το νέο μοντέλο DADT
Ένα από αυτά τα μοντέλα είναι το DADT, το οποίο σημαίνει Don't Ask, Don't Tell. Σε αυτό το σχήμα, οι σύντροφοι επιτρέπεται να έχουν σχέσεις με άλλα άτομα, αρκεί να μην μοιράζονται λεπτομέρειες σχετικά με αυτές με τον κύριο σύντροφό τους.
Σε αντίθεση με τις συμβατικές ανοικτές σχέσεις, το μοντέλο DADT βασίζεται σε συμφωνίες προστασίας της ιδιωτικής ζωής, στις οποίες η μη αποκάλυψη πληροφοριών αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων και των συναισθημάτων όπως η ζήλια και η ανασφάλεια.
Ο τρόπος λειτουργίας μιας σχέσης DADT καθορίζεται από το ζευγάρι
Ο τρόπος που λειτουργεί εξαρτάται από τους κανόνες που θέτει κάθε ζευγάρι: κάποιοι προτιμούν να γνωρίζουν αν υπήρξε κάποια εξωτερική συνάντηση, ενώ άλλοι επιλέγουν την απόλυτη σιωπή σχετικά με αυτές τις εμπειρίες.
Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας επισημαίνουν ότι η επιτυχία του DADT εξαρτάται από δύο θεμελιώδεις πυλώνες: τη σαφήνεια της επικοινωνίας και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Η έλλειψη διαλόγου ή η αθέτηση των συμφωνηθέντων μπορεί να οδηγήσει σε υποθέσεις και δυσαρέσκεια, ιδίως αν ένας από τους συντρόφους ανακαλύψει κάτι από τρίτο πρόσωπο, ακόμη και αν τεχνικά δεν υπήρξε προδοσία.
To μοντέλο DADT βοηθά την διατήρηση του πρωταρχικού δεσμού
Πολλά ζευγάρια βλέπουν το DADT ως έναν τρόπο διατήρησης του πρωταρχικού τους δεσμού, ενώ παράλληλα εξερευνούν την ατομική τους ελευθερία.
Αυτή η αναζήτηση νέων μοντέλων σχέσεων έχει ενταθεί ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ενηλίκων, οι οποίοι αμφισβητούν τα καθιερωμένα πρότυπα και αναζητούν πιο ευέλικτους τρόπους σχέσεων.
Παρά το γεγονός ότι θεωρείται από ορισμένους αμφιλεγόμενο, το μοντέλο DADT κερδίζει έδαφος ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα ζευγάρια που δίνουν προτεραιότητα στη συναισθηματική αυτονομία χωρίς να εγκαταλείπουν τη σταθερότητα μιας μόνιμης σχέσης.