Σχεδόν έναν χρόνο μετά, το fashion brand Coperni αποκάλυψε τον πραγματικό τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το iconic φόρεμα της Μπέλα Χαντίντ στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.
Τον περασμένο Οκτώβριο, αίσθηση προκάλεσε η στιγμή που η γυμνή Μπέλα Χαντίντ στάθηκε στην πασαρέλα και την ψέκασαν με λευκό σπρέι, δημιουργώντας πάνω της ένα υπέροχο, λευκό φόρεμα.
Η στιγμή έγινε viral, με τις αντιδράσεις του κοινού αλλά και του κόσμου της μόδας να είναι αποθεωτικές.
Τώρα, το γαλλικό brand αποφάσισε να αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη στα παρασκήνια, καθώς μοιράστηκε ένα οχτάλεπτο backstage βίντεο στο Youtube με τον τίτλο: «The making of a dress».
Όπως αποδεικνύεται, το 26χρονο μοντέλο δεν είχε την παραμικρή ιδέα ότι το υλικό το οποίο ψεκαζόταν στο σώμα της θα σχημάτιζε ένα πραγματικό φόρεμα και έμεινε έκπληκτη όταν το έμαθε.
Στο μίνι ντοκιμαντέρ, η Μπέλα Χαντίντ εμφανίζεται να συζητά με τους σχεδιαστές Arnaud Vaillant και Sebastien Meyer, και τον head of design του brand Charlotte Raymond Silberstein, λίγο πριν βγει στην πασαρέλα.
Το μοντέλο ήταν μπερδεμένο καθώς πίστευε ότι πρόκειται για απλή μπογιά και τότε της εξηγούν ότι πρόκειται για πραγματικό ύφασμα, που μόλις στεγνώσει πάνω της θα μετατραπεί σε φόρεμα. «Γίνεται ύφασμα. Όταν στεγνώσει γίνεται φόρεμα. Γίνεται πραγματικό φόρεμα, είναι τρελό», της είπε με ενθουσιασμό ένας από τους σχεδιαστές.
«Ω Θεέ μου. Εντάξει. Νόμιζα ότι ήταν μπογιά. Εντάξει, αυτό είναι τρελό», είπε ενθουσιασμένη η Μπέλα Χαντίντ.
Το φόρεμα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα υλικό που ονομάζεται «Fabrican», το οποίο περιγράφεται ως «μοναδική τεχνολογία ψεκασμού υφάσματος που αναπτύχθηκε από τον Δρ Manel Torres».
«Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία ψεκασμού υφάσματος της Fabrican ξεκινά ως υγρό εναιώρημα το οποίο ψεκάζεται από ένα πιστόλι ψεκασμού ή ένα δοχείο αεροζόλ», αναφέρει η περιγραφή στον ιστότοπό της.
Εφευρέθηκε για πρώτη φορά το 2003 σε μια προσπάθεια «να επιταχύνει την αργή και επίπονη διαδικασία κατασκευής ενδυμάτων για τη βιομηχανία της μόδας».
Η Fabrican χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους ινών, από φυσικές έως συνθετικές, συμπεριλαμβανομένων ινών κερατίνης όπως μαλλί και μοχέρ, βαμβάκι, νάιλον, κυτταρίνη και νανοΐνες άνθρακα.
Ο Δρ. Τόρες είπε ότι αυτός και η Μπέλα Χαντίντ είχαν «εξαιρετική χημεία» και ότι «ενδιαφερόταν πολύ» για την επιστήμη πίσω από το ύφασμα.
«Ασπάστηκε την ιδέα και δεν είπε όχι σε τίποτα. Σκέφτηκε ότι ήταν πραγματικά συναρπαστικό και αυτό δημιούργησε μεγάλη χημεία μεταξύ μας», πρόσθεσε. «Είναι μια πρεσβευτής γι' αυτήν την τεχνολογία και μπορείτε να δείτε ότι αγκάλιασε και απόλαυσε τη διαδικασία».