Οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, αλλά να δίνεις 1.100 δολάρια για ένα «κουτί» μόλις 8,8 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Υόρκη, παραπάει.
Ο 23χρονος Άλεξ Βερχάεγκ, μετακόμισε στο Ιστ Βίλατζ του Μανχάταν από τα βόρεια της Νέας Υόρκης, πριν από μερικά χρόνια και εργάζεται ως διανομέας με ποδήλατο, κουρέας και δημιουργός περιεχομένου για να πληρώνει το ενοίκιο και τα λοιπά έξοδά του. «Το να ζεις σε ένα τόσο μικρό χώρο σε κάνει πραγματικά να είσαι ευγνώμων για τα πράγματα που έχεις» δήλωσε στο CNBC Make It κάνοντας μια ξενάγησε στο διαμέρισμά του.
Όπως εξήγησε βέβαια, η κατάσταση διαβίωσής του τον αναγκάζει να είναι μινιμαλιστής επειδή δεν έχει αρκετό χώρο για να αγοράζει και να αποθηκεύει «τυχαία πράγματα που δεν είναι και τόσο απαραίτητα».
Διαμέρισμα 4,5 x 1,8 μέτρα - Σαν ένα μεγάλο κουτί
Το διαμέρισμα του Βερχάεγκ θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με ένα μεγάλο κουτί παπουτσιών, με μήκος λίγο πάνω από τα 4,5 μέτρα και πλάτος 1,82 μέτρα, αλλά είναι αναμφίβολα cozy χάρη στο κερί που έχει αναμμένο και τα έργα τέχνης που κρέμονται στους τοίχους. «Οποιοσδήποτε χώρος μπορεί να γίνει σπίτι» είπε. «Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος ή πόσο μικρός είναι αυτός ο χώρος, απλά πρέπει να του δώσεις λίγη αγάπη» τόνισε.
Ο Βερχάεγκ έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τα περιορισμένα τετραγωνικά του με το να έχει το διπλό κρεβάτι του τοποθετημένο οριζόντια στο μοναδικό παράθυρο του διαμερίσματος, σφηνωμένο ανάμεσα στους τοίχους. Κι όπως λέει είναι ευχαριστημένος με τη θέα του – ειδικά όταν χιονίζει – αλλά είναι ψηλός για το κρεβάτι του, με αποτέλεσμα να ξαπλώνει διαγώνια.
Πώς είναι η ζωή σε ένα τόσο μικρό διαμέρισμα
Εάν πάλι αναρωτιέστε πού αποθηκεύει τα πράγματά του, όπως αποκαλύπτει ο 23χρονος φυλά τα παπούτσια και κάποια άλλα αντικείμενα κάτω από το κρεβάτι του και έχει και μία μικρή ντουλάπα δίπλα στην πόρτα. Όσο για τα υπόλοιπα έπιπλα του σπιτιού, έχει στριμώξει ένα μικρό κυκλικό τραπέζι που άρπαξε από ένα εστιατόριο που έκλεινε και το συνδύασε με δύο πτυσσόμενες καρέκλες.
Σε αυτό λοιπόν, το τραπέζι κάθεται για να φάει και να εργαστεί, απέναντι από μια τηλεόραση επίπεδης οθόνης (δε θα χωρούσε και κάτι άλλο), και ένα αιωρούμενο ράφι που είναι τοποθετημένο στον τοίχο.
Το διαμέρισμα διαθέτει επίσης ψυγείο και ένα μικρό νεροχύτη, αλλά δεν υπάρχει κανονική κουζίνα. Χρησιμοποιεί μια εστία μαγειρέματος που βρίσκεται πάνω σε μια συρταριέρα, στην οποία αποθηκεύει τα τρόφιμά του.
Δεν έχει δική του τουαλέτα ή ντους - Κάνει στο κοινόχρηστο στο τέλος του διαδρόμου
Ο Βερχάεγκ δεν έχει επίσης τουαλέτα ή ντουζιέρα στο διαμέρισμά του και είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις στο τέλος του διαδρόμου στον όροφό του. Εξήγησε ότι κάθε όροφος της πενταόροφης πολυκατοικίας έχει 10 διαμερίσματα, τρία κοινόχρηστα μπάνια και δύο κοινόχρηστα ντους, επομένως πρέπει κάθε φορά που θέλει να κάνει μπάνιο, να παίρνει μαζί του πέρα από την πετσέτα του, και το αφρόλουτρο και το σαμπουάν του.
«Η διαβίωση στο κτίριο μπορεί να μοιάζει κάπως σαν να βρίσκεσαι σε φοιτητικές εστίες από το γεγονός ότι μοιράζεσαι τα μπάνια και το ντους» εξήγησε. «Μερικές φορές, βλέπεις τους γείτονές σου να περπατούν στο διάδρομο είτε με πετσέτα είτε με μπουρνούζι, αλλά το συνηθίζεις κάπως».
Επίσης, δεν υπάρχουν πλυντήρια στο κτίριο αλλά το ενοίκιο καλύπτει τα κοινόχρηστα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού ρεύματος και του ζεστού νερού. «Ο μόνος λογαριασμός που έχω εκτός από το ενοίκιο είναι το WiFi, το οποίο μου κοστίζει 50 δολάρια το μήνα» ανέφερε.
Το κτίριο διαθέτει κάμερα ασφαλείας, αλλά παραδέχτηκε πως αυτό δεν απέτρεψε την κλοπή του ποδηλάτου του από τον πρώτο όροφο. Τώρα, κάθε φορά που επιστρέφει στο σπίτι του, πρέπει να μεταφέρει το ποδήλατό του 4 ορόφους για να βεβαιωθεί ότι δε θα του το κλέψει κανείς.
Γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο διαμέρισμα
Όταν ο Βερχάεγκ μετακόμισε στο μικροσκοπικό διαμέρισμά του τον Σεπτέμβριο του 2020, το ενοίκιο ήταν 1.000 δολάρια το μήνα, 100 λιγότερα από αυτά που πληρώνει τώρα, τα οποία κάποιοι θα θεωρούσαν υπερβολικά για τα δεδομένα της νέας Υόρκης. Είχε δύο βασικές προϋποθέσεις όταν ξεκίνησε την αναζήτηση διαμερίσματος πριν από δύο χρόνια: Ήθελε να ζει μόνος τους και μάλιστα στο Μανχάταν, επειδή δεν του άρεσε να παίρνει το τρένο.
Όπως είπε, βρήκε το διαμέρισμα μέσω του Zillow και θυμάται ότι η διαδικασία ενοικίασης ήταν αρκετά εύκολη. Η μητέρα του συνυπέγραψε το συμβόλαιο και ήταν τυχερός που δεν χρειάστηκε να πληρώσει αμοιβή μεσίτη. Χρειάστηκε να καταβάλει μόνο 1.000 δολάρια εγγύηση και άλλα 1.000 δολάρια για το ενοίκιο του πρώτου μήνα.
Ο Βερχάεγκ διανύει τον τρίτο χρόνο στο διαμέρισμα αυτό και ενώ πιστεύει ότι πιθανότατα θα είναι ο τελευταίος του, αισθάνεται ευγνώμων που αποκαλεί αυτό το «κουτί», σπίτι του. «Πιστεύω ότι έχω κάνει μια καλή συμφωνία. Ξέρω ότι είναι πολλά τα λεφτά, αλλά για την τοποθεσία στην οποία βρίσκομαι, το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται όλα τα κοινόχρηστα, αισθάνομαι ότι πληρώνω μια αρκετά δίκαιη τιμή».
«Υπάρχουν κελιά φυλακών που είναι μεγαλύτερα»: Πώς αντέδρασαν οι χρήστες
Το βίντεο της ξενάγησης έχει προβληθεί πάνω από 115.000 φορές στο YouTube και οι σχολιαστές ήταν τόσο κατάπληκτοι όσο και εντυπωσιασμένοι.
«Υπάρχουν
κελιά φυλακών που είναι μεγαλύτερα»
σημείωσε ένα άτομο, ενώ ένα άλλο πρόσθεσε:
«1.100 δολάρια και δεν μπορεί να κοιμηθεί
άνετα στο κρεβάτι του». «Είναι τρελό
που η Νέα Υόρκη θεωρεί νορμάλ αυτό το
είδος του τρόπου ζωής» μοιράστηκε
κάποιος άλλος.
Ωστόσο, άλλοι
εντυπωσιάστηκαν από τη θετικότητα του
Βερχάεγκ και τον τρόπο με τον οποίο
προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό
δεδομένων των συνθηκών. «Είναι πολύ
δύσκολο για τους νέους που ξεκινούν τη
ζωή τους μόνοι τους να βρουν κάτι καλό»
σημείωσε κάποιος. «Ο Άλεξ είναι
ικανοποιημένος με τη ζωή που έχει,
συμπεριλαμβανομένης της γειτονιάς που
ταιριάζει στις ανάγκες του. Του εύχομαι
κάθε επιτυχία στα σχέδιά του για το
μέλλον του».
«Σε χειροκροτώ φίλε.
Χρειάζεται ένας πολύ μοναδικός άνθρωπος
για να ζήσει σε 9 τετραγωνικά, να το κάνει
να μοιάζει με σπίτι και να είναι
ευτυχισμένος που ζει εκεί» έγραψε
κάποιος άλλος.