Η άρση βαρών τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βιολογικής ηλικίας ενός ατόμου κατά σχεδόν οκτώ χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη.
Η νέα αυτή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 4.800 άτομα, εξέτασε τον αντίκτυπο της προπόνησης με βάρη στο σώμα και ανέλυσε το μήκος των «τελομερών», των κομματιών δηλαδή του DNA στο τέλος των χρωμοσωμάτων που λειτουργούν σαν τάπες και εμποδίζουν το γενετικό υλικό να ξετυλιχτεί και να καταστραφεί.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερα τελομερή έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από εκείνους με μικρότερα, καθώς και πως αυτά συρρικνώνονται με την ηλικία.
Η ανάλυση δειγμάτων αίματος αποκάλυψε ότι όσοι γυμνάζονταν περισσότερα, είχαν τα μακρύτερα τελομερή και πως η συχνή γυμναστική οδηγούσε επίσης σε περισσότερα οφέλη.
10 λεπτά άσκηση με βάρη την εβδομάδα, συνδέονται με 5 μήνες μείωση της βιολογικής ηλικίας
Μάλιστα, όπως διαπίστωσε η μελέτη, κάθε δέκα λεπτά προπόνησης με βάρη την εβδομάδα, συνδέονταν με περίπου πέντε μήνες μείωση της βιολογικής ηλικίας, με τα οφέλη να παρατηρούνται τόσο σε άνδρες και γυναίκες όσο και σε άτομα όλων των ηλικιών.
Γράφοντας στο περιοδικό Biology, οι ερευνητές ανέφεραν: «Σε αυτό το δείγμα, 90 λεπτά την εβδομάδα προπόνησης δύναμης σχετίζονταν με 3,9 χρόνια λιγότερη βιολογική γήρανση, κατά μέσο όρο».
Ο Λάρι Τάκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brigham Young στις ΗΠΑ, διεξήγαγε τη μελέτη και δήλωσε ότι δείχνει μια ισχυρή συσχέτιση, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει ότι η άρση βαρών προκαλεί τα μακρύτερα τελομερή. «Η συσχέτιση δεν σημαίνει αιτιώδης συνάφεια. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η άρση βαρών προκάλεσε μείωση της βιολογικής ηλικίας» δήλωσε στην Telegraph. «Μετρήθηκαν όλα τα είδη ασκήσεων δύναμης και όλα τα είδη άσκησης φαίνεται να σχετίζονται με μεγαλύτερα τελομερή» πρόσθεσε.
Τα άτομα της μελέτης που σήκωναν βάρη πιο συχνά, είχαν τελομερή που περιείχαν περίπου 225 περισσότερα κομμάτια DNA από εκείνους που δεν σήκωναν βάρη. «Τα ευρήματα έδειξαν ότι για κάθε 10 λεπτά που ξοδεύονταν σε προπόνηση δύναμης την εβδομάδα, τα τελομερή ήταν κατά μέσο όρο 6,7 ζεύγη βάσεων μακρύτερα» αναφέρεται στη μελέτη.
Γιατί είναι καλή η άρση βαρών - Πού αλλού βοηθάει
Οι επιστήμονες λένε ότι η προπόνηση με βάρη μπορεί να είναι καλή για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου, επειδή αντιμετωπίζει την παχυσαρκία, αλλά επίσης αντιστρέφει την απώλεια μυών, αυξάνει τον μεταβολισμό και ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.
«Μειώνοντας τις επιπτώσεις των χρόνιων ασθενειών και των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου, η προπόνηση με αντιστάσεις φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία βιολογικής γήρανσης και να μειώνει τη γήρανση των κυττάρων, η οποία αποδεικνύεται από τα μακρύτερα τελομερή», γράφει ο καθηγητής Τάκερ.