Το πιο όμορφο καφέ στον κόσμο – Με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, μαρμάρινους κίονες, θυμίζει την Καπέλα Σιστίνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Το πιο όμορφο καφέ στον κόσμο – Με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, μαρμάρινους κίονες, θυμίζει την Καπέλα Σιστίνα [εικόνες]

Εσωτερικό καφέ στην Βουδαπέστη με κόκκινες βελούδινες καρέκλες
Το πιο όμορφο καφέ στον κόσμο/Φωτογραφία: Facebook/New York Cafe
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοίγοντας την βαριά ξύλινη πόρτα αναρωτιέσαι αν έκανες λάθος και βρίσκεσαι στην Καπέλα Σιστίνα. Αντ' αυτού, όμως, είσαι στην Βουδαπέστη και μάλιστα στο πιο όμορφο καφέ του κόσμου.

Χτισμένο σε ιταλικό αναγεννησιακό στυλ, με πελώριους πολυέλαιους να αιωρούνται από τα ψηλά ταβάνια τα οποία με την σειρά τους είναι διακοσμημένα με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα καφέ στη Βουδαπέστη, που χρονολογείται εδώ και 125 χρόνια. Και φυσικά, μοιάζει περισσότερο με ένα πλούσιο παλάτι, παρά με ένα μέρος όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου με ένα κομμάτι κέικ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πιο όμορφο καφέ στον κόσμο βρίσκεται στην Βουδαπέστη
Το πιο όμορφο καφέ στον κόσμο βρίσκεται στην Βουδαπέστη

Είναι τόσο δημοφιλές και διάσημο, που η ουρά αναμονής σε μία από τις πολυσύχναστες ημέρες – υποδέχεται περίπου 2.000 πελάτες - φτάνει μέχρι την Erzsébet körút, μία από τις κύριες λεωφόρους της Βουδαπέστης. Κι όταν επιτέλους, καθίσεις σε ένα τραπέζι, πιθανότατα θα περάσεις το μεγαλύτερο μέρος της ώρας σου χαζεύοντας προς τα πάνω, θαυμάζοντας τους μαρμάρινους κίονες και τους δισδιάστατους αγγέλους στους τοίχους και φυσικά, τραβώντας αναρίθμητες φωτογραφίες.

Το εσωτερικό του είναι μεγαλοπρεπές και θυμίζει βασιλικό παλάτι
Το εσωτερικό του είναι μεγαλοπρεπές και θυμίζει βασιλικό παλάτι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλα γίνονται πολύ γρήγορα» λέει στο CNN ο Γκάμπορ Φολντς, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου New York Palace, του οποίου αποτελεί μέρος το καφέ. «Οι άνθρωποι έρχονται, τραβάνε τις φωτογραφίες τους και φεύγουν».

Μια εντυπωσιακή καφετέρια - Η ιστορία της

Το μενού αποτελείται από παραδοσιακά επιδόρπια της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένων 16 κέικ, αλλά, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, ο κόσμος δεν έρχεται εδώ για το φαγητό, αλλά για το μαγευτικό σκηνικό. Η ιστορία αυτού του μέρους δεν είναι πρόσφατη. Ξεκινά από το 1894, όταν η New York Life Insurance Company, άνοιξε το πρώτο ευρωπαϊκό της γραφείο στην Βουδαπέστη και αποφάσισε να χτίσει ένα καφέ στο εσωτερικό του.

Άνοιξε για πρώτη φορά το 1894 και αποτελούσε σημείο συνάντησης των Ούγγρων συγγραφέων
Άνοιξε για πρώτη φορά το 1894 και αποτελούσε σημείο συνάντησης των Ούγγρων συγγραφέων

Ο καφές μπορεί να εισήχθη για πρώτη φορά στην Ουγγαρία από τους Τούρκους τον 16ο αιώνα, ωστόσο με την αυστροουγγρική αυτοκρατορία να δημιουργείται το 1867, η μοντέρνα έννοια της καφετέριας που άρχισε να αναπτύσσεται στην Βιέννη, τελικά απογειώθηκε στην Βουδαπέστη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου 500 καφέ άνοιξαν στην πόλη κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου, με το New York Cafe να είναι ένα από αυτά. Οι ιδιοκτήτες του ήθελαν όντως να δημιουργήσουν το «ομορφότερο καφέ στον κόσμο» και έκαναν τα πάντα για να πετύχουν ακριβώς αυτό. «Δεν ήταν απλά ένα μέρος για τους πλούσιους» λέει ο Ούγγρος κριτικός φαγητού Άντρας Γιοκούτι. «Ήταν ένα σημείο συνάντησης για τους φτωχούς καλλιτέχνες. Πήγαιναν εκεί με την ελπίδα πως να υπήρχαν μερικοί ευγενικοί και πλούσιοι άνθρωποι που θα τους πρόσφεραν ένα γεύμα. Για παράδειγμα, για ένα όμορφο ποίημα για τις γυναίκες τους, ή για οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες ή απλώς για να τους βοηθήσουν στην διατύπωση μιας επιστολής».

Οι τοιχογραφίες στην οροφή του σε παραπέμπουν στην Καπέλα Σιστίνα
Οι τοιχογραφίες στην οροφή του σε παραπέμπουν στην Καπέλα Σιστίνα

Το σημείο εκκίνησης της σύγχρονης ουγγρικής λογοτεχνίας

Αυτό οδήγησε στην γέννηση ενός λογοτεχνικού κινήματος γνωστού ως «Nyugat», το οποίο πήρε το όνομά του από ένα περιοδικό που δημοσίευε ποίηση και πεζογραφία Ούγγρων συγγραφέων. «Για εμάς δεν είναι μόνο ένα καφέ, είναι το σημείο εκκίνησης της σύγχρονης ουγγρικής λογοτεχνίας» λέει ο Φολντς. «Όλοι οι διάσημοι συγγραφείς και ποιητές πέρασαν από εδώ. Ήταν γεμάτο με συγγραφείς. Και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό».

Στην πραγματικότητα, οι πιο σημαντικές εφημερίδες της Ουγγαρίας, είχαν τα γραφεία τους στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Σύμφωνα με τον μύθο, κατά την πρώτη του νύχτα, μια ομάδα συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός συγγραφέας Φέρεντς Μολνάρ, ήταν τόσο συνεπαρμένοι με το μέρος, που πέταξαν τα κλειδιά της κύριας εισόδου στον Δούναβη ώστε να παραμείνει ανοιχτό όλη την νύχτα. «Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, διότι ο Φέρεντς πρέπει να ήταν μόλις 17 ετών εκείνη την περίοδο» λέει ο Φολντς. «Αλλά είναι μια σπουδαία ιστορία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εσωτερικό ξύλινο new york cafe
Σήμερα, σε μια απλή μέρα, δέχεται περίπου 1.300 πελάτες

Το μπαρ Nyugat, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το καφέ, είναι γεμάτο με φωτογραφίες μερικών από τους διάσημους συγγραφείς που ξεκίνησαν την σταδιοδρομία τους εδώ. Ωστόσο, υπήρχε ένα είδος ιεραρχίας ως προς το πού θα κάθονταν οι συγγραφείς όταν ήταν μέσα στο καφέ. «Στο χαμηλότερο μέρος, που το αποκαλούμε Βαθιά Νερά, εκεί πήγαιναν οι μη επαγγελματίες καλλιτέχνες» λέει ο Τάμας Φαζέκας, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου New York Palace. «Ενώ οι διάσημοι, πήγαιναν επάνω και έδιναν φαγητό στους καλλιτέχνες που βρίσκονταν κάτω. Και τους έλεγαν: ‘Ωραία, γράψε μου μια ιστορία’».

Ενώ η δημοτικότητα του καφέ, ιδίως με τους συγγραφείς συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα γεγονότα των επόμενων χρόνων, με σημαντικότερα τον Α’ και τον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν καταστροφικές συνέπειες. Πολλά από τα περίφημα καφέ της Βουδαπέστης, συμπεριλαμβανομένου του New York Cafe έκλεισαν κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής. Με την πάροδο των χρόνων, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικές εκδηλώσεις, λειτουργώντας ως εστιατόριο αλλά και ως κατάστημα πώλησης αθλητικών ειδών.

Στον επάνω όροφο κάθονταν οι πλούσιοι και κάτω οι φτωχοί συγγραφείς
Στον επάνω όροφο κάθονταν οι πλούσιοι και κάτω οι φτωχοί συγγραφείς
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουριστική ατραξιόν - Αποκαταστάθηκε η παλιά του αίγλη

Ωστόσο, ο όμιλος Boscolo, απέκτησε το κτίριο το 2001 και ξεκίνησε ένα πενταετές έργο αποκατάστασης, με επικεφαλής τους αρχιτέκτονες Μαουρίτσιο Παπίρι και Άνταμ Τιχάνι. Το κεντρικό κτίριο μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο και το καφέ, που βρίσκεται στο ισόγειο, αποκαταστάθηκε πλήρως στην παλιά του δόξα. Τα αρχικά σχέδια βρέθηκαν στο υπόγειο, πράγμα που σήμαινε ότι από την στιγμή που ξανάνοιξε το 2006, είχε ανακατασκευαστεί σχεδόν όπως ήταν αρχικά.

«Αυτοί είναι οι πρωτότυποι πίνακες, αν και έχουν αλλάξει» εξηγεί ο Φολντς. Έχουν προστεθεί κάποιες δευτερεύουσες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, μία από τις τοιχογραφίες περιέχει τώρα το Άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο δεν υπήρχε όταν χτίστηκε το καφέ.

Και παρόλο που το εσωτερικό του μπορεί να είναι λίγο πολύ το ίδιο όπως και πρώτα, είναι απίθανο να δει σήμερα κανείς, Ούγγρους καλλιτέχνες να εργάζονται εδώ. «Είναι πλέον ένα τουριστικό αξιοθέατο, οπότε δεν έχουμε πολλούς Ούγγρους πελάτες» προσθέτει ο Φολντς. «Ακόμη και μια συνηθισμένη μέρα, έχουμε περίπου 1.300 πελάτες». Κι ενώ η πελατεία μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική τώρα, οι άνθρωποι συνεχίζουν να το επισκέπτονται για τον ίδιο λόγο που πήγαιναν και οι Ούγγροι συγγραφείς το 1894. «Παραμένει το πιο όμορφο καφέ στον κόσμο» τονίζει ο Φολντς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Facebook/New York Cafe

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ