Τις δικές του εμπειρίες από τη ζωή σε ένα ίδρυμα μοιράζεται ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, στο πλαίσιο των ζοφερών αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών για την Κιβωτό του Κόσμου.
Μιλώντας στην εκπομπή «Οι Δεκατιανοί» του ΣΚΑΪ, ο κ. Τατσόπουλος αποκάλυψε ότι έζησε τα πρώτα περίπου τέσσερα χρόνια της ζωής του σε ίδρυμα και συγκεκριμένα στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.
Και μπορεί, όπως ανέφερε, οι δικές του μνήμες να μην είναι πολλές γιατί ήταν μικρός σε ηλικία και οι αναμνήσεις είτε πέρασαν στο υποσυνείδητο είτε έχουν διαγραφεί εντελώς, οι αδελφές του, όμως, καθορίστηκαν από τον «ιδρυματισμό», αφού παρέμειναν εκεί για περισσότερο από μία δεκαετία.
Τατσόπουλος: Το ότι αντικαταστάθηκε το ΔΣ στην Κιβωτό ήταν τεράστιο βήμα για να ανοίξουν τα στόματα
«Συμπληρωματικά είχα και την εμπειρία ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός να δουλέψω στο Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων στον Κορυδαλλό και από εκεί είχα εμπειρίες των παιδιών που μου έλεγαν τι συνέβαινε όταν φεύγαμε οι κοινωνικοί λειτουργοί, δηλαδή από το απόγευμα και τις νυχτερινές ώρες», εξήγησε ο γνωστός συγγραφέας και πρόσθεσε:
«Οι τοίχοι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν τι συμβαίνει, δεν έχουν μάτια να δούνε τι συμβαίνει μέσα στα ιδρύματα. Ακόμα κι αν είχαν αυτιά και μάτια, δεν έχουν γλώσσα για να μας το πουν. Τα εμπόδια που πρέπει να προσπεράσει ένα παιδί για να φτάσει να ακουστεί η φωνή του έξω από το ίδρυμα είναι τεράστια και τα περισσότερα παιδιά δεν μπαίνουν σε αυτόν τον κόπο».
Όπως εξήγησε ο Πέτρος Τατσόπουλος, υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που λένε ότι η κακοποίηση ανηλίκων στα ιδρύματα μπορεί να φτάσει μέχρι το 70% των περιπτώσεων.
«Όσο η δομή είναι στεγανή, δεν μπορεί κανένας απ’ έξω να δει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί μέσα. Η στεγανότητα πρέπει να σπάσει. Το ότι αντικαταστάθηκε το ΔΣ ήταν ένα τεράστιο βήμα για να ανοίξουν τα στόματα. Στον θύτη μου θα πάω και θα κάνω την καταγγελία μου; Ή σε αυτόν που διόρισε ο θύτης μου;», τόνισε ο Πέτρος Τατσόπουλος.