Εφυγε σήμερα από τη ζωή ο αγαπημένος τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, σε ηλικία 81 ετών.
Ο Τόλης Βοσκόπουλος, ένας από τους τελευταίους θρύλους του ελληνικού τραγουδιού, έφυγε από ανακοπή καρδιάς. Νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο πιο εμπορικός τραγουδιστής
Ο Τόλης Βοσκόπουλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και μακράν ο πιο εμπορικός.
Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι, λόγω του στυλ, του στησίματός του στο πάλκο και του τρόπου ερμηνείας και ντυσίματος, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν Πρίγκιπα. Ένας καλλιτέχνης με πολλούς και φανατικούς θαυμαστές. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή δεν θα τον ακούς καθόλου».
Ο Τόλης Βοσκόπουλος βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού επί δεκαετίες, γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του, Γιάννη Πάριο, να δηλώσει: «Ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης».
Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα, όταν ανεβαίνεις, σου λέει: φάε με, για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».
Κατά περιόδους είχε γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και σε μουσική, τα οποία είχε συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα «Εγώ κι εσύ», το 1974, το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.
Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά). Ηταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου (είχε 11 αδελφές). Ο πατέρας του τον προόριζε για διάδοχό του στο μανάβικο που διατηρούσε, ο Τόλης όμως είχε άλλα σχέδια. Μαγεύτηκε από το θέατρο και η πορεία του άλλαξε.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών, σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο (δείτε εδώ όλες τις ταινίες και τα θεατρικά έργα στα οποία έπαιξε ο Τόλης Βοσκόπουλος).
Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Βήμα-βήμα», του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Αγωνία», τη σημαδιακή χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα), που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.
Έχει ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.
Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα, όταν οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη, ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από το μαγαζί.
Για περισσότερα από 35 χρόνια όλες οι εμφανίσεις του ήταν sold-out, με τον Τόλη Βοσκόπουλο να αποθεώνεται από τους φανατικούς θαυμαστές. Τραγούδια-επιτυχίες του Τόλη Βοσκόπουλου, όπως «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρό μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αυτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή» και πόσα άλλα, όλα αγαπημένα, ακόμα και από κείνους που δεν λάτρεψαν τον τραγουδιστή.
Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος θα καθιερωθεί ως Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού, με φανατικούς θαυμαστές, που κάνουν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο, ενώ παράλληλα κάνουν κράτηση στα κέντρα που εμφανίζεται με τον μήνα, προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση, κοντά στο είδωλό τους.
Ο ηθοποιός Τόλης Βοσκόπουλος
Πέρα από το πάλκο, ο Τόλης Βοσκόπουλος ανέβηκε και στο θεατρικό σανίδι, ενώ έπαιξε και σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Επαιξε με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Ρένα Βλαχοπούλου, Γεωργία Βασιλειάδου, Κώστα Χατζηχρήστο κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: «Οι εραστές του ονείρου» (1972, με τη Ζωή Λάσκαρη), «Τραγούδα θεατρίνε» (1978, με τη Μαρία Αλιφέρη), «Ήρθες σαν όνειρο» (1998, με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο ήταν στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.
Οι μεγάλοι έρωτες του Βοσκόπουλου
Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιό του με την τραγουδίστρια Δούκισσα, της οποίας ήταν μουσικός και παρτενέρ της, αλλά και με την ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη, με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ «Εραστές του ονείρου».
Ο Τόλης Βοσκόπουλος έκανε τέσσερις γάμους (διαβάστε εδώ αναλυτικά για τους μεγάλους έρωτες της ζωής του Τόλη Βοσκόπουλου). Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960-1965), ύστερα τη Μαρινέλλα (1973-1981), μετά την Τζούλια Παπαδημητρίου, και αργότερα την πρώην ηθοποιό, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου (παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα, με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ). Με την Αντζελα Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.
Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.