Υπάρχουν ημέρες που νιώθετε πως το στομάχι σας θα εκραγεί; Μπορεί να έχετε φάει ελάχιστη ποσότητα φαγητού, κι όμως το φούσκωμα να είναι πολύ έντονο.
Ποιος όμως μπορεί να είναι ο «ένοχος» πίσω από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), τα οποία περιλαμβάνουν φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι και ακόμη και διάρροια;
Μπορεί η ακριβής αιτία της συγκεκριμένης πάθησης να είναι άγνωστη, ωστόσο, κάποιες αλλαγές στη διατροφή μπορούν συχνά να μειώσουν τα συμπτώματα.
Τα 5 τρόφιμα και ποτά που προκαλούν φούσκωμα
Η Daily Mail επικοινώνησε με διαιτολόγο, η οποία αποκαλύπτει τα πέντε τρόφιμα και ποτά που προκαλούν δυσάρεστο φούσκωμα.
Αναψυκτικά με ανθρακικό
Τα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι μια πολύ γνωστή αιτία φουσκώματος κι αυτό γιατί μαζί με το αναψυκτικό καταπίνεται υπερβολική ποσότητα αέρα λόγω του ανθρακικού, ο οποίος πηγαίνει κατευθείαν στο στομάχι. Καθώς το ποτό ρέει στο πεπτικό σύστημα, απελευθερώνει πολλά αέρια.
Ως αποτέλεσμα, το στομάχι αρχίζει να διαστέλλεται και να φουσκώνει – ένα αποτέλεσμα που μπορεί να διαρκέσει ώρες.
Φυσικά, η πιο εύκολη επιλογή είναι η πλήρης αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, ωστόσο η διαιτολόγος Νίκολα Λούντλαμ Ρέιν λέει ότι υπάρχουν κι άλλοι, απλοί τρόποι για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε. Πίνοντάς τα αργά και σε μικρές γουλιές θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα του αέρα που εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα, σύμφωνα με την διαιτολόγο. Εάν πάλι αποφύγετε το καλαμάκι, τότε θα καταπίνετε ακόμη λιγότερο αέρα.
Φρούτα
Ενώ η κατανάλωση πολλών φρούτων μπορεί να φαίνεται ως μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, καθώς τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα και φρουκτόζη, τα οποία περιπλέκουν την πέψη.
Για παράδειγμα, τα μήλα περιέχουν σορβιτόλη, η οποία είναι ένας μη εύπεπτος τύπος ζάχαρης που είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα στο στομάχι και έντονο φούσκωμα. Όπω είπε η διαιτολόγος: «Προσπαθήστε να καταναλώνετε τρεις μερίδες το πολύ φρούτα την ημέρα» και εξήγησε πως το καλύτερο είναι να κατανέμετε τις μερίδες ισόποσα και να περιορίζετε την κατανάλωση φρουτοχυμών στα 150ml.
Την ίδια ώρα, η κατανάλωση λαχανικών για σνακ μπορεί να είναι μια πιο φιλική επιλογή για το στομάχι, είπε, ωστόσο προειδοποίησε και πάλι: «Αποφύγετε τα πολλά κρεμμύδια και τις μεγάλες μερίδες κουνουπιδιού και μπρόκολου, αν σας προκαλούν φούσκωμα».
Καφές
Κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ, καθώς μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Η καφεΐνη και ο ίδιος ο καφές αυξάνουν την παραγωγή στομαχικού οξέος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και καούρες. Επίσης, υπερδιεγείρει τα έντερα, προκαλώντας συσπάσεις και δυσφορία.
Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν καφέ εβδομαδιαίως ή περισσότερο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από IBS.
Σύμφωνα με την διαιτολόγο: «Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τα δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα ή αλλάξτε σε ντεκαφεϊνέ. Το τσάι μέντας από την άλλη, μπορεί να είναι πολύ καταπραϋντικό για το φούσκωμα».
Αλκοόλ
2.8 λίτρα μπίρας ή 10 μικρά ποτήρια κρασί είναι το μέγιστο όριο που πρέπει να πίνουν οι ενήλικες μέσα σε μία εβδομάδα, συμβουλεύουν οι υπεύθυνοι υγείας. Ωστόσο, ακόμη και ένα αλκοολούχο ποτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.
Το ίδιο το αλκοόλ είναι μια ουσία που προκαλεί ερεθισμό, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο σώμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ερεθίζει το έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα στο στομάχι.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω του ότι είναι πλούσιο σε θερμίδες και ενεργοποιεί χημικές ουσίες που διεγείρουν την όρεξη.
Άμυλο
Τα ζυμαρικά αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας. Ωστόσο, το άμυλο που περιέχουν δεν διασπάται εύκολα στο στομάχι. Κι αυτό μπορεί αν οδηγήσει σε κράμπες, φούσκωμα και αέρια.
Αν θέλετε λοιπόν να αποφύγετε το φούσκωμα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο πρέπει να καταναλώνετε τα αμυλούχα τρόφιμα αμέσως μετά το μαγείρεμά τους, καθώς η αναμονή για να κρυώσουν μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του αμύλου, ενώ όσον αφορά στις μπανάνες, συνιστά να επιλέγετε πιο ώριμες, καθώς περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα αμύλου.