Την εφιαλτική εμπειρία που βίωσε σε κέντρο θεραπείας προβληματικών εφήβων αποκάλυψε η Πάρις Χίλτον, περιγράφοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.
Η 41χρονη κληρονόμος και ηθοποιός παραχώρησε την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου ζητώντας την ψήφιση του νόμου για το τέλος της κακοποίησης παιδιών σε ιδρύματα, ο οποίος θα αυξήσει τις έρευνες και την εποπτεία αυτών των ιδρυμάτων και θα βάλει τέλος σε αυτό που, όπως είπε, είναι μια «τραγικά παραγνωρισμένη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών».
Η συνταρακτική αφήγηση της Πάρις Χίλτον για τη σεξουαλική κακοποίηση
Η Πάρις Χίλτον έγραψε επίσης ένα άρθρο στην εφημερίδα USA Today στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς κάποια περιστατικά κακοποιητικής μεταχείρισης που, όπως λέει, υπέστη, στο σχολείο Provo Canyon, στη Γιούτα, όπου οι γονείς της την έστειλαν για ένα χρόνο τη δεκαετία του 1990 για την αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής της με τη «σκληρή αγάπη» του ιδρύματος.
«Την πρώτη μου μέρα, με ανάγκασαν να βγάλω όλα μου τα ρούχα, να κάτσω οκλαδόν και να βήξω και να υποβληθώ σε γυναικολογική εξέταση – όλα αυτά υπό την στενή παρακολούθηση του ανδρικού προσωπικού» έγραψε στο άρθρο της. «Αν και ήταν μια εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία, με έκαναν να πιστέψω πως επρόκειτο για νόμιμο, συνήθη έλεγχο ρουτίνας για λαθρεμπόριο. Αλλά αυτό που δεν μπορούσα να καταλάβω ως 16χρονη ήταν γιατί αυτή η εξέταση θα γινόταν συχνά κατά τη διάρκεια της διαμονής μου εκεί, και μόνο στη μέση της νύχτας».
Η Πάρις Χίλτον περιέγραψε λεπτομερώς τη δοκιμασία που υπέστη στον ντοκιμαντέρ του 2020 «This Is Paris», περιγράφοντας το πώς οι γονείς της είχαν «εξαπατηθεί» για να τη στείλουν σε αυτό το ίδρυμα. Είπε ότι κατά κανόνα την ξυπνούσα μέσα στη νύχτα, με το προσωπικό να της ρίχνει φως με ένα φακό στο πρόσωπο και στη συνέχεια, την πήγαιναν στο «εξεταστήριο» όπου την ανάγκαζαν να ξαπλώσει σε ένα τραπέζι, να ανοίξει τα πόδια της και να υποβληθεί σε πυελική εξέταση.
Οι ώρες στην απομόνωση
«Θυμάμαι ότι έκλαιγα όσο με κρατούσαν» ανέφερε στο άρθρο της. «Έλεγα συνέχεια ‘Όχι’ και ρωτούσα ‘γιατί;. Κι αυτοί απλά μου έλεγαν: ‘Σκάσε’. Μη μιλάς, σταμάτα να αντιστέκεσαι αλλιώς θα πας στο Obs». Το Obs ήταν ένα άλλο όνομα για την απομόνωση, ένα κρύο δωμάτιο με αποχέτευση και ένα ρολό χαρτί υγείας όπου παρέμενε φορώντας ελάχιστα ρούχα. Είπε ότι περπατούσε στο πάτωμα μέχρι που δεν μπορούσε να σταθεί άλλο.
Η εμπειρία αυτή της άφησε μόνιμα συναισθηματικά σημάδια. «Ακόμα επεξεργάζομαι το τραύμα, κάνω τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται για να διηγηθώ όλη την ιστορία στα απομνημονεύματά μου που θα δημοσιευτούν τον επόμενο χρόνο» είπε.
Όσο για το Obs ήταν μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για εκείνη. «Η απομόνωση ήταν πάντα μία από τις πηγές των επαναλαμβανόμενων εφιαλτών μου από τότε που έφυγα από το Provo» έγραψε στο λογαριασμό της στο Instagram, συνοδεύοντας μια φωτογραφία της σε ένα εικονικό κελί απομόνωσης. «Η αδυναμία και η ανικανότητα μένουν μαζί σου. Αλλά εδώ, σήμερα, παίρνω πίσω τη δύναμή μου. Αυτός ο θάλαμος απομόνωσης αντιπροσωπεύει το περιβάλλον στο οποίο υποβάλλονται οι νέοι στα προγράμματα θεραπείας σε ιδρύματα. Ήταν τόσο σημαντικό για μένα να φέρω αυτή την εγκατάσταση στο Καπιτώλιο, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να βιώσουν και να συμπάσχουν με αυτή την κοινότητα. Πρέπει να περάσει ο νόμος για τη διακοπή της κακοποίησης σε ιδρύματα των παιδιών. Ελπίζω πως τα μέλη και των δύο πλευρών θα ακούσουν τη φωνή μας και θα αναλάβουν δράση».
«Το ανδρικό προσωπικό μας χάζευε όσο κάναμε ντους»
Σύμφωνα με την Πάρις Χίλτον δε ήταν η μόνη που υποβλήθηκε σε τέτοια κακοποίηση. Υπήρχαν πολλά κορίτσια που είχαν λάβει υπερβολική φαρμακευτική αγωγή και είχαν στερηθεί τον ύπνο τους και τα οποία κακοποιήθηκαν. «Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τα κορίτσια που τα έσερνα σε εκείνες τις εικονικές ιατρικές εξετάσεις και για εκείνες που το ενήλικο ανδρικό προσωπικό κοιτούσε με καμάρι καθώς κάναμε ντους» έγραψε στο άρθρο της. «Αν προσπαθούσαμε να διαμαρτυρηθούμε ή να αμφισβητήσουμε οτιδήποτε, έλεγαν ότι ήταν ένα κακό όνειρο. Μας έλεγαν να σταματήσουμε να επινοούμε πράγματα. Αλλά αναπολώντας αυτές τις εμπειρίες ως ενήλικη γυναίκα, μπορώ να αναγνωρίσω αυτές τις εξετάσεις ως αυτό που ήταν: σεξουαλική επίθεση σε παιδιά'».