Τα Oscars δέχθηκαν ευρεία κριτική για τον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με τους οικοδεσπότες και τους υποψηφίους να αποφεύγουν το θέμα...
Τα 94α Βραβεία Ακαδημίας ξεκίνησαν χθες το βράδυ, με το ABC να μεταφέρει την τρίωρη τηλεοπτική εκπομπή από το Dolby Theatre στο Χόλιγουντ.
Η ηθοποιός Μίλα Κούνις, η οποία γεννήθηκε στην Ουκρανία, ανέβηκε στη σκηνή των Oscars για να μιλήσει για την εισβολή της Ρωσίας στην πατρίδα της, τηρώντας ενός λεπτού σιγή, αφού επαίνεσε «αυτούς που συνεχίζουν να παλεύουν μέσα στο αδιαπέραστο σκοτάδι».
Η Κούνις, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά την Ουκρανία ή τη Ρωσία, είπε πως τις τελευταίες εβδομάδες ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από «τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα», προτού παρουσιάσει την ηθοποιό Ρέμπα Μακ Εντάιρ.
Ούτε μία φορά δεν ακούστηκε η λέξη «Ουκρανία» στα Oscars
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ενός λεπτού σιγής, οι κάρτες τίτλων καλούσαν το κοινό να υποστηρίξει το λαό της Ουκρανίας που αντιμετωπίζει εισβολή, σύγκρουση και προκατάληψη, πριν περάσει σε διαφημίσεις, με τη λέξη «Ουκρανία» να μην ακούγεται φωναχτά ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια του αφιερώματος.
Τελικά, μόνο κάποιοι από τους παρευρισκόμενους ανέφεραν τη ρωσική εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της παρουσιάστριας Έιμι Σούμερ, η οποία είπε ότι «υπήρξε γενοκτονία στην Ουκρανία», αλλά και πάλι επιγραμματικά, ως μέρος μιας λίστας παγκόσμιων θεμάτων λίγο πριν από το τέλος του σόου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες η παρουσιάστρια των Oscars, Έιμι Σούμερ, είχε πει ότι ζήτησε από την Ακαδημία να εμφανιστεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης, με τις προθέσεις των μελών να παραμένουν άγνωστες μέχρι την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, ο Σον Πεν κάλεσε σε μποϊκοτάζ χθες τους ηθοποιούς, εάν δεν εμφανιζόταν ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας μάλιστα πως θα λιώσει δημόσια τα δύο αγαλματίδιά του εάν δεν γίνει αυτό.
Όπως αναφέρουν οι «New York Times», οι βοηθοί του Ουκρανού προέδρου άσκησαν πιέσεις στην Ακαδημία για μια εμφάνιση μέσω βίντεο στην τελετή, αλλά οι παραγωγοί επέλεξαν να τηρήσουν μόνον ενός λεπτού σιγή.
Πώς αντέδρασαν οι χρήστες του Twitter
Η προσέγγιση αυτή για την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσε αμέσως πλημμύρα επικρίσεων, με ένα άτομο να αναρτά στο Twitter: «Φαίνεται πως όχι μόνο δεν μπορούν να πουν καν τη λέξη ''Ουκρανία'', αλλά ρίχνουν ένα απλό κείμενο, το οποίο μπορούν να κόψουν οι θυγατρικές τους εάν δεν θέλουν να το δείξουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα με πολλούς τρόπους».
Η μοναδική αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας
Η μόνη αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν μέσω μηνυμάτων που προβλήθηκαν από γιγαντοοθόνες. Σε αυτά καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη.
«Θα θέλαμε να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για να δείξουμε την υποστήριξή μας στον λαό της Ουκρανίας, που αντιμετωπίζει εισβολή, σύγκρουση και προκατάληψη εντός των ορίων της», έγραφε μια κάρτα στη μέση του προγράμματος. «Ενώ οι ταινίες είναι μια σημαντική οδός για να εκφράσουμε την ανθρωπιά μας σε περιόδους σύγκρουσης, η πραγματικότητα είναι ότι εκατομμύρια οικογένειες στην Ουκρανία χρειάζονται φαγητό, ιατρική περίθαλψη, καθαρό νερό και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι πόροι είναι σπάνιοι και εμείς -συλλογικά ως παγκόσμια κοινότητα- μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».
Στη συνέχεια, μια τρίτη διαφάνεια ζήτησε από τους θεατές να «υποστηρίξουν την Ουκρανία με όποιον τρόπο μπορείτε», ενώ μοιράστηκε το hashtag #StandWithUkraine. Αμέσως μετά, μια διαφήμιση του Crypto.com ανέφερε ότι η εταιρεία θα ανταποκρινόταν στις δωρεές για να «απαλύνει την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία».