Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση θα σας τρελάνει το μυαλό -Η καλύτερη της χρονιάς [βίντεο] - iefimerida.gr

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση θα σας τρελάνει το μυαλό -Η καλύτερη της χρονιάς [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οπτικές ψευδαισθήσεις: Είτε πραγματοποιούνται από έναν ειδικό, είτε γίνονται από άτομα που κατανοούν την οπτική, την θέση της κάμερας, τα χρώματα και τον τρόπο με τον οποίο όλα λειτουργούν μαζί, τραβούν την προσοχή και την περιέργεια του κόσμου.

Μάλιστα, υπάρχει ένας ολόκληρος διαγωνισμός αφιερωμένος στον τελευταίο τύπο ψευδαισθήσεων, που ονομάζεται «Best Illusion of The Year». Και όχι τόσο τυχαία, πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι νικητές του 2020, με τις ψευδαισθήσεις τους να τρελαίνουν τους χρήστες του διαδικτύου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νικητές του τρέχοντος έτους ανακοινώθηκαν πρόσφατα, με αυτή την τρισδιάσταση αναπαράσταση των σκαλιών του Schröder να κερδίζει το μεγάλο βραβείο. Αρχικά υπήρχε σε ένα δισδιάστατο αεροπλάνο, οι σκάλες του Schröder είναι μια διάσημη οπτική ψευδαίσθηση από τον Γερμανό φυσικό επιστήμονα Heinrich G. F. Schröder που, όταν αναστρέφεται, φαίνεται εντελώς το ίδιο.

Το τρισδιάστατο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την ψευδαίσθηση δημιουργήθηκε από τον Kokichi Sugihara του Πανεπιστημίου Meiji, στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Η περιγραφήεξηγεί ότι αυτή είναι μία από τις εικόνες που έχει δύο ερμηνείες, είτε είναι 2D είτε 3D, όπου παραμένει μια σκάλα που φαίνεται από ψηλά παρόλο που περιστρέφεται κατά 180 μοίρες στον κατακόρυφο άξονα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη οπτική ψευδαίσθηση

Από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, το μοντέλο του Σουγκιχάρα φαίνεται σαν να είναι μία σκάλα που την κοιτάζει κανείς από ψηλά. Τι γίνεται όμως μετά;

Κοιτάζοντας κανείς τα σκαλοπάτια από άλλη οπτική γωνία διαπιστώνει ότι πρόκειται για σκαλοπάτια που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο
Κοιτάζοντας κανείς την οπτική ψευδαίσθηση από άλλη οπτική γωνία διαπιστώνει ότι πρόκειται για σκαλοπάτια που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο

Ο Σουγκιχάρα τοποθετεί έναν κόκκινο κώνο στην «κορυφή» των σκαλοπατιών και τα περιστρέφει κατά 180 μοίρες, με αποτέλεσμα ο κώνος να φαίνεται στο «κάτω μέρος» των σκαλοπατιών. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η σκάλα φαίνεται να είναι κεκλιμένη. Αλλά η κλίση είναι μια ψευδαίσθηση.

Όταν ο Σουγκιχάρα περιστρέφει το μοντέλο, αποκαλύπτει πως και τα δύο «πόδια» της σκάλας έχουν στην πραγματικότητα το ίδιο μήκος και όλα τα σκαλοπάτια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα σκαλοπάτια στην πραγματικότητα είναι στο ίδιο επίπεδο
Τα σκαλοπάτια στην πραγματικότητα είναι στο ίδιο επίπεδο

«Αυτό το αντικείμενο είναι ένα παράδειγμα του πειραματικού μου υλικού για την διερεύνηση της συμπεριφοράς των εγκεφάλων, τα οποία είναι ικανά να μπερδέψουν τις εικόνες 2D ως τρισδιάστατα αντικείμενα όταν ενσωματώνονται σε πραγματικές τρισδιάστατες δομές» έγραψε στην ιστοσελίδα του.

Φυσικά, πολλοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν στην συγκεκριμένη οπτική ψευδαίσθηση. Μερικοί θέλησαν να την μοιραστούν αμέσως με την οικογένειά τους, ειδικά τα παιδιά τους, ενώ άλλοι εξήγησαν πως τους πήρε λίγη ώρα για να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός τους το εφέ.

Οι υπόλοιποι νικητές του διαγωνισμού οπτικών ψευδαισθήσεων

Το δεύτερο βραβείο πήρε ο Μαρ Πρίτσαρντ από την Βρετανία, με το κουτάκι Coca Cola και την ψευδαίσθηση του καθρέφτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ντάνιελ Μααρλεβέλντ από την Ολλανδία, ο οποίος δημιούργησε ένα σύνολο 2,5D σχημάτων πλέγματος.

Οι μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας υπέβαλαν επίσης την δική τους οπτική ψευδαίσθηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και υπάρχει κι αυτή η ψευδαίσθηση όπου η εικόνα στα αριστερά μοιάζει με «ακτίνες ήλιου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ