Τι αποκαλύπτει η οπτική ψευδαίσθηση μιας «κούφιας μάσκας» για τον ανθρώπινο εγκέφαλο [βίντεο] - iefimerida.gr

Τι αποκαλύπτει η οπτική ψευδαίσθηση μιας «κούφιας μάσκας» για τον ανθρώπινο εγκέφαλο [βίντεο]

Τι αποκαλύπτει για τον ανθρώπινο εγκέφαλο η ψευδαίσθηση της κούφιας μάσκας
Τι αποκαλύπτει για τον ανθρώπινο εγκέφαλο η ψευδαίσθηση της κούφιας μάσκας / Φωτογραφία: eChalk / Instagram
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια οπτική ψευδαίσθηση που περιλαμβάνει την κοίλη πλευρά μιας μάσκας, αποκαλύπτει πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Γνωστή ως ψευδαίσθηση της κούφιας μάσκας, η εικόνα λέγεται ότι ενεργοποιεί ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Σε βίντεο της ψευδαίσθησης, οι θεατές αντιλαμβάνονται συχνότερα την κοίλη πλευρά του προσώπου (το πίσω μέρος της μάσκας) ως την ίδια με την πλευρά που δείχνει το «κανονικό» πρόσωπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπερδεύει η ψευδαίσθηση της κούφιας μάσκας

Η ψευδαίσθηση λέγεται ότι είναι τόσο ισχυρή που ακόμη και όταν οι θεατές συνειδητοποιούν την ψευδαίσθηση, εξακολουθούν να μην μπορούν να διακρίνουν το κοίλο πρόσωπο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ψευδαίσθηση επικαλείται τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τον οπτικό κόσμο, αναφέρει το περιοδικό Wired. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την επεξεργασία από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή αυτό που βλέπει συνήθως, με την επεξεργασία από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή αυτό που περιμένει να δει με βάση προηγούμενες εμπειρίες.

Εξαιτίας αυτού, μπορεί να μην αντιληφθούμε τις σκιές και το βάθος του πίσω μέρους της μάσκας. «Η από πάνω προς τα κάτω επεξεργασία μας, κρατάει μνήμες, όπως τα μοντέλα αποθεμάτων», ανέφερε η Danai Dima του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ανόβερου. «Όλα τα μοντέλα στο κεφάλι μας έχουν ένα πρόσωπο που βγαίνει προς τα έξω, οπότε κάθε φορά που βλέπουμε ένα πρόσωπο, φυσικά πρέπει να βγει προς τα έξω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόσωπο παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ψευδαίσθηση και για άλλους λόγους. Ορισμένοι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι έχουμε ειδικές σχέσεις με τα πρόσωπα, καθώς έχουμε περιοχές του εγκεφάλου ειδικά αφιερωμένες στην επεξεργασία τους. Και αυτό καθιστά κάπως δύσκολη την επεξεργασία της ψευδαίσθησης...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ