Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση κάνει τα μάτια να φαίνεται ότι αλλάζουν χρώμα - iefimerida.gr

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση κάνει τα μάτια να φαίνεται ότι αλλάζουν χρώμα

Η εντυπωσιακή οπτική ψευδαίσθηση κάνει τα μάτια να φαίνεται ότι αλλάζουν χρώμα
Η εντυπωσιακή οπτική ψευδαίσθηση κάνει τα μάτια να φαίνεται ότι αλλάζουν χρώμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσα χρώματα μπορείτε να δείτε στην οπτική ψευδαίσθηση που ακολουθεί;

Ίσως εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι δεν είναι τόσο πολλά όσα αρχικά πιστεύετε. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι υπάρχουν μόνο πέντε και όλα οφείλονται σε μια οπτική ψευδαίσθηση.

Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι κάθε στήλη ματιών έχει το ίδιο χρώμα. Η ψευδαίσθηση είναι ένα γνωστό κόλπο με τα μάτια, που ονομάζεται ψευδαίσθηση Munker-White.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εφέ ενεργοποιείται λόγω των σφιχτά χρωματισμένων γραμμών πάνω τους, οι οποίες εξαπατούν αυτό που βλέπετε.

Αν κάνετε ζουμ στην εικόνα, η ψευδαίσθηση εξασθενεί ελαφρώς και θα πρέπει να δείτε περισσότερο το πραγματικό χρώμα.

Σύμφωνα με το Lenstore, το οποίο παρήγαγε την έξυπνη εικόνα, ο ψυχολόγος Michael White σκέφτηκε την ιδέα τη δεκαετία του 1960.

Αναφέρεται στην αντιληπτή ελαφρότητα ενός σχήματος. Για παράδειγμα, τα ίδια δύο γκρι ορθογώνια φαίνονται να έχουν πιο ανοιχτές ή πιο σκούρες αποχρώσεις του γκρι όταν τοποθετούνται δίπλα σε λευκά ή μαύρα αντικείμενα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάθε στήλη έχει το ίδιο χρώμα
Κάθε στήλη έχει το ίδιο χρώμα / Φωτογραφία: LENSTORE

Στη δεκαετία του 1970, ο Hans Munker, ένας άλλος ψυχολόγος, παρατήρησε ότι το ίδιο φαινόμενο ισχύει και για τα έγχρωμα αντικείμενα.

«Η ψευδαίσθηση Munker-White λειτουργεί τοποθετώντας ένα μονόχρωμο αντικείμενο πίσω από ράβδους διαφορετικών χρωμάτων, κάτι που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βλέπουμε», εξήγησε η Sujata Paul από το Lenstore.

«Βασίζεται στην αλλαγή των λωρίδων στο προσκήνιο και εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και αν αλλάξει το χρώμα του φόντου. Αυτή η στρεβλή αντίληψη του χρώματος προκαλείται από ένα φαινόμενο που βασίζεται στο φαινόμενο Bezold, το οποίο πήρε το όνομά του από τον καθηγητή Wilhelm von Bezold, ο οποίος ανακάλυψε ότι ένα χρώμα μπορεί να εμφανίζεται διαφορετικά ανάλογα με τη σχέση του με τα γειτονικά χρώματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενώ ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ψευδαίσθηση εγκαθίσταται κατά τα πρώτα στάδια της οπτικής επεξεργασίας, όταν το φως χτυπά για πρώτη φορά τον αμφιβληστροειδή, άλλοι πιστεύουν ότι τα φαινόμενα συμβαίνουν αργότερα στον εγκέφαλο καθώς επεξεργάζεται τα δεδομένα» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ