Είναι γεγονός πως πίσω από ένα εντυπωσιακό φόρεμα βρίσκεται ένας σπουδαίος σχεδιαστής.
Και πράγματι, πίσω από τις iconic εμφανίσεις της Τζάκι Κένεντι ήταν ο Όλεγκ Κασίνι, ο δημιουργός του εμβληματικού Jackie Look που έκανε την πρώτη κυρία των ΗΠΑ την πιο λαμπερή όλων των εποχών και υπαγόρευσε τις τάσεις μιας ολόκληρης γενιάς.
Ένας playboy, ένας μπον βιβέρ, ένας αριστοκράτης. Ο σχεδιαστής πίσω από τις εμβληματικές εμφανίσεις της Τζάκι Κέννεντι, ο Όλεγκ Κασίνι, δεν ήταν απλώς ένας άνθρωπος με καλό ένστικτο και στυλ. Είχε, επίσης, αδυναμία στις όμορφες γυναίκες, ρωσικές ρίζες και ένα σπουδαίο έργο που εξακολουθεί να εμπνέει τους σύγχρονους σχεδιαστές.
Ποιος ήταν ο Όλεγκ Κασίνι
Γεννημένος το 1913 ως Oleg Loiewski στο Παρίσι, είχε ρώσικη και ιταλική καταγωγή. Ο πατέρας του ήταν ένας φτωχός Ρώσος κόμης και διπλωμάτης, ενώ η μητέρα του, μια Ιταλίδα κόμισσα, κόρη του πρεσβευτή του Τσάρου στην Ουάσινγκτον στα τέλη του 19ου αιώνα. Η επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 έφερε κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Έχασαν μια περιουσία και, όπως πολλοί άλλοι, από τον συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ μέχρι τον διάσημο φιλόσοφο Νικολάι Μπερντιάεφ, η οικογένεια Λοέφσκι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να επιστρέψει στην Ευρώπη. Μετακόμισαν στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου η μητέρα του Ολεγκ, Marguerite Cassini, άνοιξε μια μπουτίκ μόδας.
Ο Όλεγκ, προτίμησε να κρατήσει το επώνυμο της μητέρας του και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και καλές τέχνες υπό τον θρυλικό Γάλλο σχεδιαστή Jean Patou. Το 1936, διψασμένος για περιπέτεια, ο Όλεγκ Κασίνι ξεκίνησε για την Αμερική. Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε πολλές αποσκευές, μόνο «ένα σμόκιν, δύο ρακέτες τένις, ένα πτυχίο και ταλέντο».
Είχε την τύχη να ξεκινήσει συνεργασία με το στούντιο του Χόλιγουντ Paramount Pictures για τη Βερόνικα Λέικ στην ταινία I Wanted Wings (1941) και η κομψότητά του τον οδήγησε σε τεράστια επιτυχία, μια περίοδο κατά την οποία έντυσε την Όντρεϊ Χέπμπορν, τη Σίρλεϊ Τεμπλ, τη Μέριλιν Μονρόε, τη Ρίτα Χέιγουορθ, ακόμη και την Γκρέις Κέλι, με την οποία μάλιστα είχε και ένα σύντομο ειδύλλιο.
Ο έρωτας τους δεν κράτησε πολύ, καθώς η Κέλι προτίμησε να γίνει μονάρχης και να παντρευτεί τον Ρενιέ του Μονακό.
Εκτός από τη συνεργασία του με ακόμη έναν θρύλο, την Ίντιθ Χεντ, η ερωτική του ζωή πήγαινε πάντα χέρι-χέρι με τη σπουδαία φήμη του: ένας άλλος μεγάλος του έρωτας ήταν η σύζυγός του, η ηθοποιός Τζιν Τίρνεϊ, με την οποία απέκτησε δυο κόρες.
Όλεγκ Κασίνι: Ο σχεδιαστής των απλών, κομψών φορεμάτων της Τζάκυ Κένεντι
Αφού είχε συνεργαστεί με μεγάλες σταρ του Χόλυγουντ, ο Όλεγκ Κασίνι ήρθε σε προσωπική επαφή με τον John F. Kennedy, ο οποίος τον θεωρούσε άνθρωπο με εξαιρετικό στιλ. Ετσι ξεκίνησε η νέα του δουλειά: να είναι υπεύθυνος για την γκαρνταρόμπα της πρώτης οικογένειας των ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο θα ήταν να βρει ένα στυλ μεταξύ των δύο αγαπημένων οίκων της Τζάκι Κέννεντι, Chanel και Givenchy, αλλά να δώσει την αμερικανική πινελιά που τόσο χρειαζόταν η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και έτσι ο Όλεγκ Κασίνι τα κατάφερε και έδωσε ένα ξεχωριστό στυλ στην απλή και κομψή Τζάκι Κένεντι και καθιέρωσε το λεγόμενο «Jackie Look».
Στη συνέχεια, ο Όλεγκ κέρδισε τον τίτλο του «γραμματέα του στυλ« του Λευκού Οίκου, έναν τίτλο που του τον έδωσε η ίδια η Τζάκι Κένεντι. Όταν εκείνη δεν ήξερε τι να φορέσει, εκείνους δημιουργούσε τα πιο απίθανα look. Οπως το περίφημο γαλάζιο σύνολο που φορούσε η Τζάκι Κένεντι με το χαρακτηριστικό καπέλο pillbox στην ορκωμοσία του συζύγου της, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ως προέδρου των ΗΠΑ που έχει μείνει στην ιστορία. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Όλεγκ Κασίνι σχεδίασε περισσότερα από 300 σύνολα για την πρώτη κυρία. Και το κομψό αλλά απλό στυλ του μεταμόρφωσε την Τζάκι σε μια γυναίκα με εξαιρετική παρουσία, την οποία ο ίδιος χαρακτήριζε ως «Αμερικανίδα Βασίλισσα».
Ειδικότερα, σχεδίασε φορέματα σε γραμμή Α, γεωμετρικά φορέματα, κοστούμια, καπέλα, γάντια, παπούτσια, ακόμη και τσάντες για την πρώτη κυρία. Ο Όλεγκ Κασίνι μπορούμε να πούμε ότι «ενορχήστρωσε» την γκαρνταρόμπα της σαν να ήταν το «Κοντσέρτο Νο. 1» του Τσαϊκόφσκι, με προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια και δέσμευση για την τελειότητα. Και παρόλο που ορισμένοι κριτικοί έλεγαν ότι ο Κασίνι δεν επινόησε τίποτα, αλλά αντέγραψε τα ρούχα διάσημων Γάλλων σχεδιαστών, ένα είναι σίγουρο. Η μόδα του δεν ακολουθούσε σχεδόν ποτέ τις τάσεις, αλλά διατηρούσε τα στάνταρ του ψηλά.
Ο Όλεγκ Κασίνι, ο οποίος άνοιξε νέους δρόμους στον χώρο της μόδας και δημιούργησε μια αυτοκρατορία εκατομμυρίων, πέθανε στις 17 Μαρτίου το 2006 σε ηλικία 92 ετών.
Πρόλαβε να θαυμάσει τα φορέματα που έχουν την υπογραφή του να εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης σε μια έκθεση με τον τίτλο «Jacqueline Kennedy: Τα χρόνια του Λευκού Οίκου».
Οι χίλιες ημέρες της προεδρίας Κένεντι, τις οποίες πέρασε ως υπεύθυνος της γκαρνταρόμπας της πρώτης κυρίας στον Λευκό Οίκο, ήταν αναμφίβολα μαγικές.