Ο καλύτερος barista του Παναμά είναι ένας Έλληνας από την Κέρκυρα - iefimerida.gr

Ο καλύτερος barista του Παναμά είναι ένας Έλληνας από την Κέρκυρα

Ο Πέτρος Κορακιανίτης είναι ο καλύτερος barista του Παναμά
Ο Πέτρος Κορακιανίτης είναι ο καλύτερος barista του Παναμά
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Ο καλύτερος barista στον Παναμά είναι Έλληνας, λέγεται Πέτρος Κορακιανίτης και κατάγεται από την Κέρκυρα.

Ο 28χρονος «γκουρού» του καφέ, έφυγε από τη χώρα μας στα 19 του για να κυνηγήσει το όνειρό του και μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει περίφημα. Αυτή τη στιγμή είναι ο επικεφαλής barista στο Toño's Cafe Bakery, καθώς και ο συνιδιοκτήτης του Cafeto Factory, το οποίο παράγει καφέ που διανέμεται σε μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία στον Παναμά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωρίζοντας από νωρίς ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον καφέ, άρχισε να ψάχνεται πάνω σε αυτόν τον τομέα. Αφού παρακολούθησε κάποια σχετικά σεμινάρια εντός συνόρων, στη συνέχεια αποφάσισε να ταξιδέψει προς τη Λατινική Αμερική, εκεί όπου πολλές χώρες παράγουν εξαιρετικό καφέ. Ήθελε να δει από πρώτο χέρι όλα τα στάδια του αγαπημένου παγκοσμίως ροφήματος. Μέχρι τότε, σπούδαζε σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων.

Ως γνωστόν, ο καφές αποτελεί σημαντικό μέρος της κουλτούρας της Λατινικής Αμερικής. Οι χώρες αυτής της περιοχής παράγουν ποικιλίες καφέ με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, επηρεασμένα από τις κλιματολογικές συνθήκες, το υψόμετρο και τη σύσταση του εδάφους.

Η επιλογή του Παναμά

Μετά την περιήγησή του σε διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής, κατέληξε στον Παναμά, εκεί όπου ζει και δραστηριοποιείται τα τελευταία εννέα χρόνια. Πώς όμως και γιατί επέλεξε τον Παναμά; Ο ίδιος εξηγεί μιλώντας στο iefimerida.gr: «Ξεκίνησα να ταξιδεύω σε όλη τη Λατινική Αμερική, σε χώρες παραγωγής του καφέ, για να δω πού μπορώ να κατασταλάξω και να μάθω πολλά περισσότερα στο θέμα της παραγωγής. Ήξερα πράγματα, αλλά δεν είχα την εμπειρία στο να κάνω εγώ ο ίδιος την παραγωγή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένας από τους λόγους που με κέρδισε ο Παναμάς είναι το κλίμα που έχει, το οποίο είναι πολύ μοναδικό για το θέμα του καφέ. Η χώρα δεν βγάζει πολλή παραγωγή καφέ σε ποσότητα, αλλά όσον αφορά την ποιότητα, είναι κορυφή. Κι αυτό γιατί επηρεάζεται από τη μίξη των ανέμων από τους δύο ωκεανούς από τους οποίους περιβάλλεται, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό. Δημιουργείται ένα τροπικό κλίμα και κάποιες θερμοκρασίες που κρατούν το δέντρο του καφέ πολύ φρέσκο, γεγονός που σου δίνει πολλή περισσότερη παραγωγή στο θέμα της γεύσης. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επιλογή μου, έπαιξε και η οικονομία του Παναμά, η οποία είναι ιδιαίτερα καλή».

Ο Πέτρος Κορακιανίτης στον εθνικό διαγωνισμό του Παναμά
Ο Πέτρος Κορακιανίτης στον εθνικό διαγωνισμό του Παναμά

Στην αρχή, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τον Πέτρο. Δεν μιλούσε ισπανικά, - παρά μόνο αγγλικά - ούτε γνώριζε κόσμο. «Τον πρώτο καιρό βρίσκεσαι στον επαγγελματικό σου χώρο μόνο, δεν κάνεις κάτι πέρα από αυτό, αλλά πλέον έχω προσαρμοστεί. Βέβαια, η Ελλάδα μου λείπει πάρα πολύ. Όμως είναι η ζωή μου πια εδώ», λέει ικανοποιημένος για ό,τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, αλλά και με μια δόση νοσταλγίας.

Δεν πτοήθηκε όμως. Έμαθε τη γλώσσα και πέρασε στο Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, με σκοπό να δημιουργήσει εκεί επιχειρήσεις, κάτι που όντως έκανε αργότερα. Μαζί με τους συνεργάτες του, έχει ανοίξει μια αλυσίδα coffee shop με το όνομα Toños Café Bakery, ενώ πριν από ένα μήνα αγόρασαν μία φάρμα καφέ, που σημαίνει ότι κάνουν οι ίδιοι όλη την παραγωγή του καφέ. Μετά την παραγωγή, ο καφές μεταφέρεται στο εργαστήριο που έχουν στην Πόλη του Παναμά και εκεί γίνεται όλη η παραγωγή στο θέμα ψησίματος, πακεταρίσματος και αποστολής τόσο στα δικά τους μαγαζιά, όσο και σε άλλα όπου είναι υπεύθυνοι για το θέμα της ποιότητας του καφέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Παναμέζοι πίνουν φρέντο

Φυσικά από τις καφετέριες του Πέτρου, δεν θα μπορούσε να λείπει ο ελληνικός καφές και ο φρέντο, καθώς και ελληνικές συνταγές. Τι γνώμη έχουν όμως για τους ελληνικούς καφέδες οι κάτοικοι του Παναμά; Τους ζητούν; «Ναι ναι, υπάρχει ζήτηση», μου απαντά. «Στην αρχή ήταν όλοι σκεπτικοί, έλεγαν “τι καφές είναι αυτός”, “πώς τον φτιάχνετε” κτλ., αλλά μόλις τον δοκίμασαν, συνέχισαν να τον επιλέγου συνεχώς».

Ο καλύτερος barista του Παναμά

Πριν από μερικούς μήνες, ο Πέτρος Κορακιανίτης, έλαβε μέρος στον ετήσιο εθνικό διαγωνισμό του Παναμά, από όπου αναδεικνύεται ο καλύτερος barista της χώρας. Ο 28χρονος Έλληνας κατάφερε να εκτοπίσει τους συνδιαγωνιζόμενους του και να καταλάβει την πρώτη θέση. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει στον διαγωνισμό, καθώς είχε λάβει και πέρυσι μέρος, βγαίνοντας δεύτερος.

Ο Πέτρος Κορακιανίτης είναι ο καλύτερος barista του Παναμά για το 2024
Ο Πέτρος Κορακιανίτης είναι ο καλύτερος barista του Παναμά για το 2024

Η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Έχοντας τον τίτλο του Καλύτερου Barista του Παναμά, είχε το δικαίωμα να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Νότια Κορέα τον Μάιο. Μάλιστα, από τον έναν διαγωνισμό στον άλλο, μεσολάβησαν μόνο είκοσι μέρες, που σημαίνει ότι δεν είχε τον κατάλληλο χρόνο να προετοιμαστεί όπως θα ήθελε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιστεύω ότι μπορούσα να τα πάω καλύτερα, αλλά είχα κάποια προβλήματα… Έφτασα πολύ αργά στην Κορέα, και ο καφές που πήγα από τον Παναμά πέρασε από πολλά αεροπλάνα και από τις αλλαγές της θερμοκρασίας οξειδώθηκε και δεν είχε την ποιότητα που ήθελα… Γι’ αυτό έχασα κάποιους πόντους σε αυτό το θέμα. Του χρόνου θα γίνει στην Ιταλία. Μακάρι να κερδίσω και φέτος στον εθνικό και να μπορέσω να ξαναπάω», αναφέρει περιγράφοντας την εμπειρία του.

Εκεί, έπρεπε να εκτελέσει τρεις διαφορετικές συνταγές: μία με εσπρέσο, μία με καπουτσίνο και ένα κοκτέιλ με βάση τον εσπρέσο, αλλά χωρίς αλκοόλ. Χρησιμοποίησε μία ποικιλία καφέ που ονομάζεται Gesha από δύο διαφορετικές φάρμες και δύο διαφορετικές παραγωγές. Ένας που παράγεται από την Abu Coffee στο Boquete, καβουρδισμένο έντεκα ημέρες νωρίτερα, και έναν φυσικά επεξεργασμένο καφέ από την Ninety Plus Gesha Estates στο Silla de Pando, Volcan.

«Χρησιμοποίησα τον καφέ από την Abu για το εσπρέσο και τον καφέ από τη Ninety για τον καπουτσίνο. Για το κοκτέιλ χρησιμοποίησα και τους δύο καφέδες. Το σιρόπι που έφτιαξα, προερχόταν από το ίδιο "κέλυφος" του καφέ, από ένα συστατικό που προέρχεται από ζύμωση φλούδας λεμονιού με ζάχαρη και από ελληνικό γιαούρτι, για να δέσω το μείγμα. Το concept μου ήταν να ενώσω δύο χώρες, τον Παναμά και την Ελλάδα, που είναι η πατρίδα μου. Από τον Παναμά πήρα υλικά από δύο διαφορετικές φάρμες, που επηρεάζονται από δύο διαφορετικούς ανέμους και δύο διαφορετικούς ωκεανούς, ενώ από ελληνικό προϊόν, επέλεξα το γιαούρτι», εξηγεί ο Πέτρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έμπνευση

«Όλα αυτά, καθώς και ό,τι φτιάχνεις, είναι δικές σου ιδέες;», τον ρωτάω. «Ναι, είναι δικές μου. Προσπαθώ συνεχώς να πειραματίζομαι και να κάνω διαφορετικά πράγματα» μου απαντά, μην ξεχνώντας όμως να τονίσει τη βοήθεια που έχει από τους Έλληνες φίλους και συναδέλφους του.

«Έχω πολλούς Έλληνες φίλους που είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές και με βοηθάνε πάρα πολύ. Συνεργαζόμαστε πολύ, τους στέλνω και καφέ. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός, καθόλου. Είμαστε πολύ ενωμένοι και τώρα στο Παγκόσμιο που ήμασταν τόσοι Έλληνες, ο ένας βοηθούσε τον άλλο», επισημαίνει.

Ο Πέτρος Κορακιανίτης στον εθνικό διαγωνισμό του Παναμά
Ο Πέτρος Κορακιανίτης στον εθνικό διαγωνισμό του Παναμά

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληνική παρουσία ήταν έντονη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς συνολικά διαγωνίστηκαν τέσσερις Έλληνες, εκπροσωπώντας εκτός από την Ελλάδα κι άλλες χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως με ενημερώνει ο Πέτρος, «Οι Έλληνες γενικά σε αυτό το κομμάτι [σσ: του barista] διακρίνονται κάθε χρόνο, είναι από τους καλύτερους μπαρίστες παγκοσμίως κι έχουν πάρει πολλά Παγκόσμια Πρωταθλήματα».

Τι ακριβώς κάνει ένας barista;

Ο barista, δεν είναι απλά κάποιος που φτιάχνει καφέ, αλλά ένας επαγγελματίας που αφοσιώνεται στην προετοιμασία καφέ. Γνωρίζει τα πάντα για τον καφέ, από την παραγωγή και την καλλιέργεια, μέχρι τις μεθόδους παρασκευής και σερβιρίσματος. Ξέρει τις γευστικές διαφορές και τις ιδιαιτερότητες κάθε χαρμάνι καφέ. Ταυτόχρονα, είναι και καλλιτέχνης, καθώς δημιουργεί μικρά έργα τέχνης με το σερβίρισμα, ενώ πειραματίζεται με νέα υλικά για να δημιουργήσει ευφάνταστες δημιουργίες καφέ.

Σύμφωνα με τον 28χρονο Κερκυραίο, αυτό που κάνει ένας barista, είναι τέχνη και επιστήμη μαζί. «Είναι να μαθαίνεις συνεχώς, να εξελίσσεσαι, να μη νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Ασχολούμαι 9-10 χρόνια με τον καφέ, αλλά συνέχεια μαθαίνω διαφορετικά πράγματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μακάρι κάποια στιγμή να μπορέσω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα»

Θα ήθελε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε κάποιον διαγωνισμό, αν του δοθεί η ευκαιρία; «Εννοείται!» μου απαντά δίχως δεύτερη σκέψη. «Απλά αυτή τη στιγμή δεν είναι πρακτικά εύκολο να φύγω από τον Παναμά, να έρθω να διαγωνιστώ στην Ελλάδα και μετά να ξαναγυρίσω στον Παναμά. Είναι λίγο περίπλοκο, αλλά κάποια στιγμή θα ήθελα πάρα πολύ να μπορέσω να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, να μπορέσω να διακριθώ και να φέρω ένα έπαθλο στην Ελλάδα», εξηγεί.

Όταν του ζητάω να μου κάνει ένα σχόλιο για τη σχέση του Έλληνα με τον καφέ, λέει ότι όπου και να έχει πάει, δεν έχει δει πουθενά αλλού κόσμο που να πίνει τρεις με τέσσερις καφέδες -ή και παραπάνω- την ημέρα. «Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και όλοι έχουν να πουν κάτι για τους Έλληνες, για τον ενθουσιασμό τους για τους καφέδες μας και για την ποιότητά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί κριτές σε παγκόσμιους διαγωνισμούς είναι Έλληνες», υπογραμμίζει. «Η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά στο θέμα του καφέ».

Υπάρχει κάποιο μυστικό για έναν καλό καφέ;

«Γενικά για να κάνεις έναν καλό καφέ, δεν χρειάζεται κάποιο ειδικό tip. Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να το κάνεις με μεράκι. Δεν χρειάζεται να είσαι καλός στο να φτιάχνεις καφέ. Απλά είναι η αγάπη για τον καφέ που ο καθένας την έχει». Μπορεί να ακούγεται κλισέ αυτό που λέει ο Πέτρος, αλλά έτσι είναι, αν αναλογιστεί κανείς την πορεία του μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επόμενα σχέδια

Όπως αποκάλυψε ο Πέτρος στο iefimerida.gr, σχεδιάζει να ιδρύσει μια ακαδημία καφέ στον Παναμά. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο Παναμάς βγάζει τους καλύτερους καφέδες αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, απλά δεν υπάρχει πολλή εκπαίδευση και πολλοί που μένουν εδώ, δεν το γνωρίζουν. Δεν υπάρχουν πολλοί μπαρίστες που να είναι πολύ εξειδικευμένοι, γιατί δεν υπάρχει κάποιο κέντρο εκπαίδευσης στον Παναμά. Μέσα στο 2025, θα ήθελα να κάνω ένα κέντρο εκπαίδευσης για μπαρίστες και όχι μόνο. Γενικά σκοπός μου είναι να εκπαιδεύω όλους τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν για τον καφέ. Παρόλο που ο Παναμάς είναι κορυφαίος παραγωγός καφέ καλής ποιότητας, δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τους specialty καφέδες. Τώρα ο Παναμάς επενδύει σημαντικά στην παραγωγή ποικιλιών και χαρμανιών».

Για την ώρα δεν σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, η οποία όμως του λείπει πολύ. «Φυσικά, μου λείπει η Ελλάδα, αλλά ο Παναμάς μου προσφέρει την ευκαιρία να προωθήσω το πάθος μου για τον καφέ», λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, προσπαθεί να έρχεται μία με δύο φορές τον χρόνο, καθώς όλη η οικογένειά του βρίσκεται στην Ελλάδα.

«Αποφεύγω να έρχομαι το καλοκαίρι, γιατί εδώ [σσ: στον Παναμά] έχουμε σχεδόν όλο τον χρόνο καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Προτιμώ να έρχομαι όταν έχει πιο δροσιά» λέει γελώντας. Το επόμενο ραντεβού με την Ελλάδα, είναι τον Σεπτέμβρη στο Athens Coffee Festival, όπου θα φέρει κάποιους καφέδες από τον Παναμά για να τους δοκιμάσουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ