Αλήθεια, υπάρχουν συγκεκριμένα skills που θα πρέπει να διαθέτει ένας γονιός σήμερα; Ίσως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα και να είναι θετική, μιας και τα σημερινά παιδιά γίνονται κοινωνοί πρωτόγνωρων και διαφορετικών πληροφοριών, μέσα από τα νέα κανάλια επικοινωνίας, τις ψηφιακές πλατφόρμες και τα social media.
Οι γονείς οφείλουν να αξιολογούν διαρκώς την επίδραση όλων αυτών στην ψυχολογία των παιδιών σε κάθε ηλικία, βαδίζοντας περισσότερο με το ένστικτο, μιας και ειδικό εγχειρίδιο για όλα αυτά δεν υπάρχει. Και εδώ γεννιούνται νέα ερωτήματα: Έχουμε όμως τα απαραίτητα εφόδια και την ενημέρωση; Γνωρίζουμε τους ενδεδειγμένους τρόπους διαχείρισης; Σε αυτό το σημείο έρχεται ένα καινοτόμο πρόγραμμα να καλύψει τυχόν παραλείψεις και κενά.
Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το Παιδί μου», που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με την υποστήριξη της ΝΝ Hellas, έχει δημιουργηθεί για να ενδυναμώσει τους γονείς και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Μέσα από σεμινάρια σε διαφορετικές θεματικές ενότητες, τους παρέχει πληροφορίες και γνώσεις που χρειάζονται, πάντα με στόχο τη σταθερή προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας στη χώρα μας.
Αντιμετωπίζοντας τις συνεχείς ψηφιακές προκλήσεις
Είναι πλέον αναμφισβήτητο: Τα social media πρωταγωνιστούν στις ζωές μας, έχοντας κατακλύσει τον ελεύθερο χρόνο μας! Τι συμβαίνει όμως όταν παιδιά, όλων των ηλικιών, εκτίθενται χωρίς έλεγχο σε αυτά; Ποια πρότυπα υιοθετούν και τι εικόνα σχηματίζουν για την κοινωνία, για το σωστό ή το λάθος και για το πώς πρέπει να είναι η δική τους παρουσία μέσα σε αυτή την εικονική πραγματικότητα; Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το Παιδί μου» έχει εντάξει τη θεματική ενότητα «Αυτοεκτίμηση, Αυτοπεποίθηση και Social Media» στο περιεχόμενο που αναπτύσσει. Παράλληλα, φροντίζει για την αυτοπεποίθηση και την ψυχική ενδυνάμωση των σημερινών παιδιών, ενώ μεριμνά και για την ανάπτυξη της απαραίτητης κριτικής σκέψης από μέρους τους.
Τα σύγχρονα μέσα αφήνουν συχνά τα παιδιά μπερδεμένα και εκτεθειμένα σε ανασφάλειες για τις «in» ομάδες όπου θα πρέπει να ανήκουν. Συχνά, δε, εγείρονται και θέματα ψυχικής υγείας, όπως τα φαινόμενα των καταθλίψεων. Τα κορίτσια εμφανίζονται πιο ευάλωτα σε αυτήν τη συνθήκη, αν και ζητούν πιο συχνά βοήθεια από τα αγόρια. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως τα social media σχετίζονται συχνά με συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με το «body shaming» τόσο του ίδιου του εαυτού πολλές φορές, όσο και των άλλων.
Ο πιο ουσιαστικός στόχος
Η παρουσία των γονέων γίνεται επιδραστική και η συμβολή τους κρίνεται σημαντική, αφού λειτουργεί ως φίλτρο τόσο για τα ρεαλιστικά όσο και για τα μη βιώσιμα standards που επικρατούν. Παράλληλα, οι ενήλικες κηδεμόνες θα πρέπει με το παράδειγμά τους να δείξουν πως δεν πρέπει να «μπαίνουμε» σε καλούπια και να συγκρινόμαστε με άλλους. Επίσης, θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί δεν είναι σωστό να κρίνουμε τους γύρω μας ή να τους κάνουμε να νιώθουν άσχημα για κάποια διαφορετικότητά τους. Τέλος, θα πρέπει να μη φοβόμαστε να θέτουμε όρια στα παιδιά μας, τόσο στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στον χρόνο που περνούν σε αυτά, όσο και γενικότερα στην έκθεσή τους σε πληροφορίες που είναι ακατάλληλες για την ηλικία τους.
Η NN Hellas και το Ινστιτούτο Prolepsis, έχοντας αφουγκραστεί τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου, κάνουν τη διαφορά δομώντας το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το παιδί μου». Και δίνουν στους γονείς την ευκαιρία να σταθούν κοντά στα παιδιά με ένα πλαίσιο που «θωρακίζει» όλη την οικογένεια.