Γιατί νιώθετε διαρκώς πεινασμένοι -Αυτοί είναι οι 6 πιο πιθανοί λόγοι, σύμφωνα με διατροφολόγο - iefimerida.gr

Γιατί νιώθετε διαρκώς πεινασμένοι -Αυτοί είναι οι 6 πιο πιθανοί λόγοι, σύμφωνα με διατροφολόγο

Νιώθετε διαρκώς ένα αίσθημα πείνας;
Νιώθετε διαρκώς ένα αίσθημα πείνας; / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λιγούρες μεταξύ των γευμάτων. Αν όμως το στομάχι σας γουργουρίζει διαρκώς, τότε είναι λογικό να αναρωτιέστε γιατί πεινάτε συνέχεια.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει ο διατροφολόγος Ρομπ Χόμπσον, παραθέτοντας μάλιστα 6 λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθετε διαρκώς πείνα. Μεταξύ αυτών είναι η έλλειψη ύπνου, το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση σνακ και γλυκών, αλλά και η αναμόρφωση της διατροφής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παίζει ρόλο η vegan διατροφή;

Για παράδειγμα, όπως λέει στην Daily Mail, όσοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν μια vegan διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, μπορεί να νιώθουν ένα διαρκές γουργουρητό στο στομάχι τους. «Αν και τρώτε περισσότερη τροφή, αυτή είναι χαμηλή σε ενέργεια» εξηγεί ο Χόμπσον για τη δίαιτα χωρίς κρέας.

Κόβοντας λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά και τις πρωτεΐνες που συνηθίζατε να καταναλώνετε από τα ζωικά προϊόντα και τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, αναγκάζετε κατά κάποιον τρόπο την όρεξή σας να επιστρέφει πιο σύντομα.

Έλλειψη ύπνου και άγχος δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους νιώθετε διαρκώς πείνα

Μια άλλη αιτία που μπορεί να διεγείρει την όρεξη είναι η έλλειψη ύπνου. Αυτό οφείλεται στο ότι μια καλή βραδινή ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, δήλωσε ο διατροφολόγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, η οποία εκκρίνεται στο στομάχι και δίνει σήμα στον εγκέφαλο για το πότε πρέπει να φάμε - και να μειώσει τα επίπεδα της λεπτίνης, η οποία βρίσκεται πίσω από το αίσθημα πληρότητας.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να πυροδοτήσει το αίσθημα της πείνας είναι το χρόνιο άγχος. Βραχυπρόθεσμα, το στρες πυροδοτεί μια αντίδραση μάχης ή φυγής, η οποία δίνει σήμα στα επινεφρίδια να απελευθερώσουν αδρεναλίνη. Αυτό καταστέλλει προσωρινά την πείνα. Ωστόσο, εάν το στρες επιμένει, οι αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών, απελευθερώνουν κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη διεγείρει την όρεξη, δήλωσε ο διατροφολόγος.

Επίσης, ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να έχουν ένα μερίδιο ευθύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φάρμακα αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, τα οποία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των υποδοχέων σεροτονίνης, που ονομάζονται 5HT2C, στην επιφάνεια των κυττάρων. Μελέτες δείχνουν ότι ο αποκλεισμός αυτού του υποδοχέα μπορεί να τροφοδοτήσει την επιθυμία για φαγητά γεμάτα υδατάνθρακες, όπως ψωμί, ζυμαρικά και γλυκά, και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Όσο πιο πολλά σνακ και fast food τρώτε, τόσο περισσότερο πεινάτε
Όσο πιο πολλά σνακ και fast food τρώτε, τόσο περισσότερο πεινάτε
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο πιο πολλά σνακ και fast food τρώτε, τόσο περισσότερο πεινάτε

Επιπλέον, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα πείνας. Ακόμη και αν πρόκειται για μια μεγάλη μερίδα πίτσας, μπιφτεκιού με πατάτες, ή παγωτού, αυτά τα πρόχειρα φαγητά είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε υδατάνθρακες. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική πτώση του σακχάρου στο αίμα, η οποία σηματοδοτεί ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη τροφή, σύμφωνα με τον Χόμπσον.

Αντίθετα, ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά επιβραδύνει την απελευθέρωση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που οδηγεί σε αίσθημα πληρότητας μεταξύ των γευμάτων.

Από την άλλη, το τσιμπολόγημα από βαρεμάρα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο πεινασμένοι και να μπαίνετε σε έναν «φαύλο κύκλο φαγητού», αναφέρει ο διατροφολόγος.

Ο κόσμος στρέφεται συχνά σε τρόφιμα που χωνεύονται γρήγορα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όταν αναζητούν ένα σνακ, όπως κέικ, μπισκότα και γλυκά.

Δήλωσε σχετικά ο Χόμπσον: «Αυτές οι τροφές προσθέτουν επιπλέον ενέργεια στη διατροφή όταν αυτή δεν είναι απαραίτητη και το άτομο δεν είναι απαραίτητα πεινασμένο ή δεν χρειάζεται φαγητό. Αυτοί οι υδατάνθρακες που χωνεύονται γρήγορα, επιτείνουν την πτώση του σακχάρου στο αίμα, κι αυτό μπορεί να συμβάλει σε πιο έντονο αίσθημα πείνας, σε εναλλαγές της διάθεσης και συνήθως σε λιγούρες, κάτι που θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο κατανάλωσης». Ως αποτέλεσμα, αυτοί που λατρεύουν να απολαμβάνουν σνακ μπορεί να χάσουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν πότε πραγματικά πεινάνε, επειδή «τρώνε συνέχεια», τόνισε ο διατροφολόγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διατροφολόγος Πείνα λιγούρα στομάχι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ