Το The Martha Mitchell Effect είναι ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, το οποίο ρίχνει φως στο διάσημο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.
Συγκεκριμένα, εξερευνά και καταγράφει την περίπτωση της συζύγου του Τζον Ν. Μίτσελ, Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξοντης οποίας τα δημόσια σχόλιά της κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Watergate προκάλεσαν μεγάλη αμηχανία στην ρεπουμπλικανική κυβέρνηση Νίξον.
Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στις 17 Ιουνίου του 2022 στο Netflix και προβάλλει άκρως αποκαλυπτικό υλικό που δεν έχει ξαναδεί το φως της δημοσιότητας, με σκοπό να απεικονίσει τη ζωή και την απίστευτη επίδραση της Μάρθα Μίτσελ.
Η επίσημη σύνοψη του Netflix για το ντοκιμαντέρ, The Martha Mitchell Effect, γράφει:
«Κάποτε ήταν τόσο διάσημη όσο η Jackie O. Και μετά προσπάθησε να ρίξει έναν πρόεδρο. Το The Martha Mitchell Effect είναι ένα αρχειακό ντοκιμαντερίστικο πορτρέτο της πιο απίθανης πληροφοριοδότριας: Η Μάρθα Μίτσελ, μια Ρεπουμπλικανή σύζυγος μέλους του υπουργικού συμβουλίου, η οποία “βγήκε τρελή” από την κυβέρνηση Νίξον για να μην μιλήσει. Προσφέρει μια γυναικεία ματιά στο Watergate μέσα από τη φωνή της ίδιας της γυναίκας».
Από τη στιγμή που το Netflix παρουσίασε το επίσημο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ στις 23 Μαΐου 2022, οι θεατές είναι αρκετά περίεργοι να παρακολουθήσουν να ξετυλίγεται η συναρπαστική ιστορία της ζωής της Μάρθα Μίτσελ.
Ποια ήταν η Μάρθα Μίτσελ
Σύζυγος του γενικού εισαγγελέα του Νίξον, Τζον Μίτσελ, η Μάρθα (1918 – 1976) ήταν μια δημοφιλής, ειλικρινής συντηρητική κοσμική γυναίκα, την οποία οι New York Times αποκαλούσαν «η πιο πολυσυζητημένη και ομιλητική γυναίκα στην Ουάσιγκτον». Χωρίς να φοβάται να πει τη γνώμη της, έγινε πρωτοσέλιδο για τις ευαίσθητες πληροφορίες που κατά καιρούς διέρρεε στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μάρθα Μίτσελ ήταν πρώην γραμματέας και δασκάλα. Στις 30 Δεκεμβρίου 1957, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον σύζυγό της Τζον Ν. Μίτσελ. Το ζευγάρι απέκτησε μαζί μια κόρη το 1961, με το όνομα Μάρτι.
Μετά το διορισμό του συζύγου της ως Γενικού Εισαγγελέα του Προέδρου Νίξον, το ζευγάρι μετακόμισε στην Ουάσιγκτον το 1968 και άρχισε να ζει στο διαβόητο συγκρότημα Watergate.
Εκείνη την εποχή, η Μάρθα Μίτσελ είχε ήδη αποκτήσει τη διαβόητη φήμη της «πολυλογού Μάρθας» (Martha the Mouth), καθώς την έβρισκαν συχνά να καλεί τον Τύπο για να δώσει πολιτικά κουτσομπολιά.
Τι ήταν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ
Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ (Watergate) ήταν ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που συνέβη στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1970, μετά από μια διάρρηξη στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών (DNC) στο συγκρότημα γραφείων Γουότεργκεϊτ στην Ουάσιγκτον, στις 17 Ιουνίου του 1972 και την απόπειρα συγκάλυψης και συμμετοχής σε αυτές τις ενέργειες από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον και της κυβέρνησής του. Όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Νίξον αντιστάθηκε στους ελέγχους, το οποίο οδήγησε σε μια συνταγματική κρίση.
Το σκάνδαλο οδήγησε στην ανακάλυψη καταχρήσεων εξουσίας από τα μέλη της κυβέρνησης του Νίξον, την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης εναντίον του προέδρου που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Νίξον. Λόγω του σκανδάλου παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άτομα, από τους οποίους 48 βρέθηκαν ένοχοι. Πολλοί από τους κατηγορούμενους ήταν κορυφαίοι αξιωματούχοι της προεδρίας Νίξον.
Τι σχέση είχε η Μάρθα Μίτσελ με το Γουότεργκεϊτ;
Η Μάρθα Μίτσελ φέρεται να ήταν η πρώτη που μίλησε δημόσια σχετικά με την εμπλοκή της κυβέρνησης Νίξον στο επαίσχυντο σκάνδαλο Watergate. Ήταν μία από τις πιο γνωστές πληροφοριοδότριες της προεδρίας του Ρίτσαρντ Νίξον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να φιμώσει τη Μάρθα Μίτσελ, ο Λευκός Οίκος εκείνη την εποχή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, από το να την αψηφά, να την κακομεταχειρίζεται μέχρι το να την κατακεραυνώνει δημοσίως ως ψυχικά άρρωστη.
Όταν η αλήθεια φέρεται να αποκαλύφθηκε και η εμπλοκή του Νίξον στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ ήρθε στο φως, η Μάθα Μίτσελ αθωώθηκε αμέσως και επαινέθηκε ως μια αληθινή γυναίκα με όραμα.
Την ιστορία της αφηγείται στο νέο ντοκιμαντέρ The Martha Mitchell Effect, το οποίο χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό για να εξηγήσει ποια ήταν η Μάρθα Μίτσελ, γιατί υπάρχει ψυχολογικό φαινόμενο που πήρε το όνομά της (σύνδρομο Μάρθα Μίτσελ) και τη διαρκή επίδρασή της στην αμερικανική πολιτική διαδικασία.
Η επίθεση στη Μάρθα Μίτσελ και η φίμωση της
Τη νύχτα της διάρρηξης του Γουότεργκεϊτ - 17 Ιουνίου 1972 - η Μάρθα συμμετείχε σε μια σειρά εκδηλώσεων της προεκλογικής εκστρατείας με τον σύζυγό της στην Καλιφόρνια, όταν εκείνος έλαβε ένα τηλεφώνημα για πολλαπλές συλλήψεις. Ο Τζον - ο οποίος ήταν επικεφαλής της Επιτροπής για την Επανεκλογή του Προέδρου (CREEP) - αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και έφυγε λίγο αργότερα για την Ουάσινγκτον. Διαβάζοντας εφημερίδα τις επόμενες ημέρες, η Μίτσελ αναγνώρισε έναν από τους διαρρήκτες που συνελήφθησαν μέσα στα κεντρικά γραφεία του DNC, τον Τζέιμς ΜακΚορντ, ως τον παλιό φύλακά της. Τότε συνειδητοποίησε ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ της διάρρηξης της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατών (DNC) και του συζύγου της.
Εκείνη την εβδομάδα, η Μίτσελ, η οποία συνήθιζε να συνομιλεί αργά το βράδυ με δημοσιογράφους, τηλεφώνησε σε έναν από τους στενότερους έμπιστούς της στον Τύπο. Όμως η δημοσιογράφος άκουσε μια πάλη προτού η γραμμή πέσει, και όταν ξαναπήρε τηλέφωνο, της είπαν ότι η Μάρθα ήταν «αδιάθετη» και δεν ήταν πλέον σε θέση να μιλήσει. Η Μίτσελ μίλησε αργότερα για τον τρόπο με τον οποίο της φέρθηκαν εκείνη την εβδομάδα, λέγοντας ότι κρατήθηκε βίαια και φιμώθηκε.
Η Μάρθα Μίτσελ όντως απήχθη;
Σε επιστολή της προς το περιοδικό Parade, η Μίτσελ ισχυρίστηκε ότι κρατήθηκε όμηρος από τον φρουρό ασφαλείας της σε μια προσπάθεια να την εμποδίσουν να συνδέσει δημοσίως τη διάρρηξη του Watergate με την κυβέρνηση Νίξον και ισχυρίστηκε ότι κακοποιήθηκε σωματικά (κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα ο ΜακΚορντ). Η Μίτσελ ισχυρίστηκε ότι ο φρουρός «όχι μόνο μου επεφύλαξε την πιο φρικτή εμπειρία που είχα ποτέ - αλλά μου προκάλεσε και σωματική βλάβη». «Όπως, να με κλωτσάει, να με πετάει, να με κρατάει κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο για περισσότερες από είκοσι τέσσερις ώρες, να μην επιτρέπει σε κανέναν να μπει μέσα στη βίλα εκτός από τον γιατρό τον οποίο κάλεσε - και τέλος - τράβηξε το τηλέφωνο από το υπνοδωμάτιό μου ενώ μιλούσα με την Έλεν Τόμας».
Τι σχέση είχε η Μάρθα Μίτσελ με τον Λευκό Οίκο;
Μετά την αποφυλάκισή της, η Μίτσελ μίλησε δημοσίως για τη σχέση της διάρρηξης του Γουότεργκεϊτ με τον Λευκό Οίκο - αρχικά σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον σύζυγό της από το να αναλάβει την ευθύνη για το περιστατικό και αργότερα για να παροτρύνει τον Λευκό Οίκο να «πει τα πράγματα με το όνομά τους», σύμφωνα με τους New York Times.
Ο Λευκός Οίκος άρχισε να στέλνει πηγές για να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Μάρθας στον Τύπο, λέγοντας ότι ήταν αλκοολική στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Αν και ο Τζον Μίτσελ παραιτήθηκε από τη θέση του (δηλώνοντας ότι το έκανε για να περνάει περισσότερο χρόνο με τη σύζυγό του), παρέμεινε πιστός στον Νίξον.
Ο Τζον και η Μάρθα χώρισαν το 1973. Η Μάρθα, από την άλλη πλευρά, ζήτησε την παραίτηση του Νίξον, λέγοντας στους New York Times ότι εκείνος θα αποχωρούσε μέχρι τον Απρίλιο του 1974. (Αργότερα παραιτήθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους - μόλις τέσσερις μήνες μετά την πρόβλεψη της Μάρθας. Στις περίφημες συνεντεύξεις του με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Φροστ, ο Νίξον κατηγόρησε τη Μάρθα για το σκάνδαλο Watergate).
Πού είναι τώρα η Μάρθα Μίτσελ;
Μόλις δύο χρόνια μετά την παραίτηση του Νίξον, η Μίτσελ πέθανε στα 57 της χρόνια από μια επιθετική μορφή καρκίνου, το πολλαπλό μυέλωμα. Στην κηδεία της, μια ανθοσύνθεση από έναν ανώνυμο θαυμαστή της, έγραφε τη φράση «Η Μάρθα είχε δίκιο».
Τι είναι το φαινόμενο Μάρθα Μίτσελ;
Το 1988, ο ψυχολόγος Brendan Maher επινόησε τον όρο "The Martha Mitchell Effect" για να αναφερθεί σε κάποιον που διαγιγνώσκεται ως παραληρηματικός ή παρανοϊκός επειδή κάνει φαινομενικά απίθανους ισχυρισμούς, αλλά στην πραγματικότητα λέει την αλήθεια.