NASA: Έκρηξη nova από το Διάστημα θα γίνει ορατή με γυμνό μάτι στη Γη -Πότε αναμένεται και πώς θα τη δούμε - iefimerida.gr

NASA: Έκρηξη nova από το Διάστημα θα γίνει ορατή με γυμνό μάτι στη Γη -Πότε αναμένεται και πώς θα τη δούμε

Εκρηξη Nova
Έκρηξη Nova αναμένεται να γίνει ορατή στη Γη ακόμη και με γυμνό μάτι, σύμφωνα με τη NASA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια σπάνια έκρηξη nova θα είναι σύντομα ορατή στον νυχτερινό ουρανό της Γης, σύμφωνα με αξιωματούχους της NASA.

Αν και δεν έχουν προβλέψει ακόμη την ακριβή ημέρα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το φαινόμενο θα είναι ορατό ακόμη και με γυμνό μάτι, οποιαδήποτε ημέρα από σήμερα ως και τον Σεπτέμβριο, το αργότερο, και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είδηση έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους αστρονόμους, καθώς ακόμη και ερασιτέχνες θα μπορούν να την δουν με τηλεσκόπιο ή με γυμνό μάτι, αν υπάρχει… σκοτάδι στο σημείο που θα βρίσκονται.

«Σίγουρα παρατηρούμε πολύ ενθουσιασμό, καθώς οι παρατηρητές του ουρανού αναμένουν την προβλεπόμενη νέα έκρηξη» δήλωσε στο Yahoo News η Κλερ Αντρεόλι, υπεύθυνη επικοινωνίας Αστροφυσικής στο Goddard Space Flight Center της NASA. «Είναι σπάνιο να έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες κάτι τέτοιου με τα μάτια μας» πρόσθεσε.

Η έκρηξη που θα γίνει ορατή βρίσκεται 3.000 έτη φωτός από τη Γη, το «T Coronae Borealis» (T CrB), με το παρατσούκλι Blaze Star, ένα δυαδικό αστρικό σύστημα στον αστερισμό Coronae Borealis.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το δυαδικό σύστημα, ένα νεκρό αστέρι και ένα αστέρι που πεθαίνει αργά (γνωστό ως «κόκκινος γίγαντας») είναι βαρυτικά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Κάθε 80 περίπου χρόνια, το υδρογόνο από τον «κόκκινο γίγαντα» συντήκεται με την επιφάνεια του λευκού νάνου, προκαλώντας συσσώρευση πίεσης και θερμότητας, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια θερμοπυρηνική έκρηξη.

Η τελευταία φορά που ένα T CrB nova ήταν ορατό από τη Γη ήταν το 1946.

«Το T CrB είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στη ζωή» δήλωσε η Δρ. Ρεμπέκα Χάουνσεν, αστροφυσικός στο Goddard Space Flight Center της NASA. «Αυτό το γεγονός θα εμπνεύσει μια νέα γενιά αστρονόμων, καθώς ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στην παρατήρηση αυτού του καταπληκτικού αστρονομικού γεγονότος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα δει κάποιος την έκρηξη nova

Όταν το T CrB γίνει nova, θα είναι ορατό με γυμνό μάτι για περίπου μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη ΝASA, για να το δει κάποιος θα πρέπει πρώτα να εντοπίσει τον αστερισμό του Ηρακλή και μετά να κοιτάξει προς τα δυτικά για το Βόρειο Στέμμα, μια καμπύλη αστεριών σε σχήμα πετάλου.

«Το Βόρειο Στέμμα μπορεί να αναγνωριστεί εντοπίζοντας τα δύο φωτεινότερα αστέρια στο Βόρειο Ημισφαίριο, τον Αρκτούρο και τον Βέγκα», λέει η NASA. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πραγματικά, προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις προσδοκίες και να παρέχουμε στους ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ώστε να είναι, ελπίζουμε, έτοιμοι να παρακολουθήσουν αυτό το κοσμικό θέαμα, που θα πραγματοποιηθεί μια φορά στη ζωή» πρόσθεσε η Αντρεόλι.

Για να μπορέσει να δει κάποιος το φαινόμενο, θα πρέπει να απομακρυνθεί από τα φώτα της πόλης ή οτιδήποτε φωτίζει τη νύχτα τον ουρανό. Ιδανικά θα πρέπει να βρεθεί σε σκοτεινό δρόμο για να δει την έκρηξη, αρκεί βέβαια να βοηθήσει και ο καιρός και να μην υπάρχει συννεφιά.

Ιστότοποι, όπως το Good to Stargaze, μπορούν να σας πουν εάν η πρόβλεψη της τοποθεσίας σας είναι ή όχι ευνοϊκή για παρατήρηση αστεριών.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το φαινόμενο χωρίς να ψάχνουν… αστερισμούς, υπάρχουν εφαρμογές, όπως το Sky Guide, που χρησιμοποιούν τεχνολογία AR για να μετατρέψουν το τηλέφωνο σε χάρτη προς τα αστέρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ NASA Nova έκρηξη διάστημα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ