Ναραγιάνα Μούρθι: Ποιος είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος πεθερός του Σούνακ, που πλένει μόνος του τα πιάτα - iefimerida.gr

Ναραγιάνα Μούρθι: Ποιος είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος πεθερός του Σούνακ, που πλένει μόνος του τα πιάτα

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος και πεθερός του Ρίσι Σούνακ, Ναραγιάνα Μούρθι / Φωτογραφία αρχείου: Getty-Ideal images
Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος και πεθερός του Ρίσι Σούνακ, Ναραγιάνα Μούρθι / Φωτογραφία αρχείου: Getty-Ideal images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ν. Ρ. Ναραγιάνα Μούρθι μπορεί να έχει μια εκτιμώμενη περιουσία σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ, αλλά ο πεθερός του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ζει εδω και δεκαετίες με τη σύζυγό του, Σούντα, στο ίδιο διαμέρισμα στην Μπανγκαλόρ, οδηγεί ένα μικρό αυτοκίνητο, πλένει τα πιάτα και καθαρίζει την τουαλέτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μούρθι, πατέρας της Αξάτα Μούρθι και ιδρυτής το 1981 της ινδικής πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας Infosys Limited -που απασχολεί εργατικό δυναμικό άνω των 345.000 ατόμων- θεωρείται λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του, με το success story του να εμπνέει μέχρι σήμερα τη νεολαία. Η μόνη διαφορά από τότε που ο ίδιος και η γυναίκα του ήταν ένα άγνωστο, συνηθισμένο ζευγάρι, είναι ότι το διαμέρισμά τους είναι κατάμεστο με βιβλία, καθώς ο εσωστρεφής πεθερός του Σούνακ λατρεύει το διάβασμα.

Ο Ινδός μεγιστάνας Ναραγιάνα Μούρθι με τον γιο του, Ρόχαν, την κόρη του και σύζυγο του Ρίσι Σούνακ, Αξάτα και τη σύζυγό του Σούντα
Ο Ινδός μεγιστάνας Ναραγιάνα Μούρθι με τον γιο του, Ρόχαν, την κόρη του και σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, Αξάτα, και τη σύζυγό του Σούντα

Στο βιβλίο της με τίτλο «Three Thousand Stitches» («Τρεις Χιλιάδες Ράμματα»), που κυκλοφόρησε προ πενταετίας, η σύζυγός του, Σούντα, περιέγραψε πώς ο άνδρας της καθαρίζει την τουαλέτα του -κάτι που πολλοί Ινδοί αναθέτουν σε υπαλλήλους κατώτερης κάστας- και πλένει τα πιάτα του μετά τα γεύματα.

Ο Ναραγιάνα Μούρθι σε μια συνάντησή του με τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το 2014 σε εκδήλωση της Ιnfosys
Ο Ναραγιάνα Μούρθι σε μια συνάντησή του με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το 2014 σε εκδήλωση της Ιnfosys / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάλληλοι της Infosys μιλούν για την πίστη του Μούρθι στην αξιοπρεπή εργασία και λένε ότι τον έχουν δει να διορθώνει μικρά ηλεκτρικά προβλήματα στην καντίνα. Έχει αποκτήσει φήμη ακέραιου χαρακτήρα και ο ίδιος λέει ότι δεν δωροδόκησε ποτέ κανέναν στη ζωή του.

Ένα ακόμη πάθος του είναι η φιλανθρωπία. «Η πραγματική δύναμη των χρημάτων είναι να τα μοιράζεις», είναι ένα από γνωστότερα αποφθέγματα του Μούρθι.

Η ίδρυση του κολοσσού Infosys

Ο Μούρθι κι άλλοι έξι μηχανικοί φίλοι του μετά από μια μακρά κουβέντα στο διαμέρισμά του για το πώς θα μπορούσαν να στήσουν μια εταιρεία παραγωγής λογισμικών, ίδρυσαν την Infosys, που έμελλε να εξελιχθεί σε έναν κολοσσό. Ούτε Η/Υ υπολογιστή δεν είχαν στην αρχή και χρειάστηκε να δανειστούν 10.000 ρουπίες από τη Σούντα για να ξεκινήσουν την εταιρεία, με αρχική έδρα της το μπροστινό δωμάτιο του διαμερίσματος του Μούρθι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Infosys αναπτύχθηκε σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών για να προσφέρει υποδομές λογισμικού, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τεχνολογία και υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης και έλαβε μεγάλη ώθηση τη δεκαετία του 2000, όταν οι αμερικανικές εταιρείες άρχισαν να μεταφέρουν την ανάπτυξη λογισμικού και τις εσωτερικές υποστηρικτικές εργασίες (back-office) λόγω χαμηλότερου κόστους στην Ινδία.

Τα έσοδα της Infosys δεκαπλασιάστηκαν από το 1999 έως το 2004, φτάνοντας το 1 δισ. δολάρια. Σήμερα αποτιμάται στα 11 δισ. δολάρια. Πριν ο Μούρθι -πρόεδρος του ΔΣ της Infosys- βγει στη σύνταξη το 2011, είχε αποκτήσει φήμη για την ακρίβεια του προγράμματός του.

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ναραγιάνα Μούρθι (δεξιά) με τον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ το 2014
Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ναραγιάνα Μούρθι (δεξιά) με τον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, το 2014 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

«Μέχρι τη μέρα που βγήκα στη σύνταξη ήμουν κάθε πρωί στο γραφείο στις 06:20. Κι αυτό έστελνε ένα μήνυμα στους νεότερους να βρίσκονται στην ώρα τους στο γραφείο», δήλωσε ο πεθερός τού Σούνακ τον περασμένο Ιούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «γνήσια» ταπεινοφροσύνη του Μούρθι

Τα πεθερικά του Βρετανού πρωθυπουργού τιμώνται από τους συμπατριώτες τους ως ένα κλασικό ζευγάρι της μεσαίας τάξης της νότιας Ινδίας, που προτιμά απλά φαγητά, ρούχα και έπιπλα, δίνει έμφαση στις οικογενειακές αξίες, την εκπαίδευση και τη σκληρή δουλειά, την ειλικρίνεια και την ήπια συμπεριφορά.

Ο Ναραγιάνα Μούρθι με τον Μπιλ Γκέιτς σε τηλεοπτική τους συνέντευξη σε ινδικό δίκτυο το 2005
Ο Ναραγιάνα Μούρθι με τον Μπιλ Γκέιτς σε τηλεοπτική τους συνέντευξη σε ινδικό δίκτυο το 2005 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Στα πρώτα χρόνια από την ίδρυση της Infosys, όταν τα χρήματα ήταν λίγα, ο Μούρθι ταξίδευε σε οικονομική θέση ακόμη και σε διεθνείς πτήσεις. Σταμάτησε να το κάνει μόνο όταν η εταιρεία έφτασε σε έσοδα το 1 δισ. δολάρια.

«Ήταν ένα εξαιρετικό πρότυπο, πηγή έμπνευσης», λέει ο Σουχέλ Σεθ, γκουρού του μάρκετινγκ και διευθύνων σύμβουλος της Counselage, που γνωρίζει τον Μούρθι. «Έδειξε στον μέσο Ινδό της μεσαίας τάξης ότι μπορείς να πετύχεις στη ζωή σου όντας ταυτόχρονα ηθικός. Είναι η επιτομή του αυτοδημιούργητου ανθρώπου και η ταπεινοφροσύνη του είναι γνήσια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ναραγιάνα Μούρθι με τον γιο του Ρόχαν και τη νύφη του, Λάξμι Βένου
Ο Ναραγιάνα Μούρθι με τον γιο του Ρόχαν και τη νύφη του, Λάξμι Βένου / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Ο Μούρθι βγήκε στη σύνταξη όταν έκλεισε τα 65 του, το 2011, συμμορφούμενος με την πολιτική της εταιρείας, αλλά το ΔΣ τον έπεισε να επιστρέψει το 2013 για να δώσει νέα ώθηση στην Infosys. Την ίδια χρονιά ως εκτελεστικός πρόεδρος έφερε στον όμιλο τον γιο του, Ρόχαν, ο οποίος έχει διδακτορικό από το Χάρβαρντ, σε μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ήταν αντίθετη με τη μακροχρόνια αρχή της εταιρείας, την οποία υποστήριζε ο ίδιος ο Μούρθι, να μην προσλαμβάνει κανέναν συγγενή, ειδικά παιδιά, για να αποφύγει την οικογενειοκρατία.

Φαίνεται, όμως, ότι πήρε το μήνυμα, αφού όταν αποχώρησε ξανά έναν χρόνο αργότερα, το 2014, έφυγε μαζί του και ο γιος του, μολονότι το ΔΣ ήθελε να τον κρατήσει λόγω των ικανοτήτων του.

Ο Μούρθι αποφεύγει να σχολιάζει την επικαιρότητα, αν και μια φορά το έκανε, όταν προειδοποίησε προ διετίας ότι το σκληρό lockdown στην Ινδία θα σκότωνε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο κορωνοϊός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ανάρρηση του γαμπρού τους, Ρίσι Σούνακ, στην πρωθυπουργία της Βρετανίας το ενδιαφέρον για το ζευγάρι αναμένεται να αναζωπυρωθεί περισσότερο παρά ποτέ, αλλά, όπως λένε φίλοι τους, είναι απίθανο να αφήσουν τη φήμη τους να διαταράξει την ηρεμία που απολαμβάνουν ως συνταξιούχοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ