Ο Δομίνικος Πρίτης αποφάσισε να φτιάξει μια πλατφόρμα που βρίσκει τον ιδανικό συγκάτοικο όταν γύρισε στην Ελλάδα από την Κρακοβία και δεν μπορούσε να βρει σπίτι για να νοικιάσει.
Ως γνήσιος nerd αλλά και καλλιτέχνης, όπως δηλώνει ο ίδιος, αποφάσισε να βάλει το λιθαράκι του ώστε να λυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα, δημιουργώντας το δικό του πρότζεκτ.
Η ακρίβεια αλλά και τα λίγα σπίτια που διατίθενται προς ενοικίαση, τον έκαναν να δώσει πνοή στην πλατφόρμα του με το όνομα MyRoomie και να κάνει τους Έλληνες να ανακαλύψουν την συγκατοίκηση, κάτι δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας.
Ο ίδιος μίλησε στο iefimerida.gr για το MyRoomie, τη συγκατοίκηση αλλά και το πρόβλημα των ενοικίων στην Ελλάδα.
Πες μας λίγα λόγια για σένα
Σπούδασα Computer Science ως γνήσιος nerd αλλά με κέρδισε η επικοινωνία όπου και «έφαγα» τα επαγγελματικά μου χρόνια περνώντας από σημαντικές εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως MAD TV, Antenna, Χρυσή Ευκαιρία και Google μεταξύ άλλων ενώ δίδαξα και στο Knowcrunch Digital Marketing. Επειδή, όμως, όπως συνηθίζω να λέω, είμαι καλλιτέχνης, πάντα δημιουργούσα δικά μου πρότζεκτ και πάντα ήθελα να κάνω πράγματα. Έτσι δημιούργησα το MyRoomie και βρήκα κάτι το οποίο έχει επιτυχία και προοπτικές.
Πώς σκέφτηκες να δημιουργήσεις το MyRoomie; Πώς λειτουργεί ακριβώς;
Ουσιαστικά ήταν ένα πρόβλημα που συνάντησα προσωπικά. Έμενα στην Κρακοβία, γύρισα στην Ελλάδα στα μέσα του 2022 και έμεινα προσωρινά στο πατρικό μου ψάχνοντας για σπίτι. Ωστόσο τα ενοίκια και οι προτάσεις δεν ήταν ελκυστικά. Ακόμα κι όταν αποφάσισα να κοιτάξω προς την λύση της συγκατοίκησης -μιας και στο εξωτερικό είναι διαδεδομένη- και πάλι είχα πρόβλημα στο να βρω κάτι που να με ικανοποιεί. Τότε ήρθε και η ιδέα του MyRoomie.
Η πλατφόρμα είναι απλή στην χρήση: Κάποιος που είτε έχει ελεύθερο χώρο, π.χ. ένα δωμάτιο που δεν χρησιμοποιεί, είτε είναι μόνος και ψάχνει να νοικιάσει δωμάτιο, μπαίνει στην πλατφόρμα και μπορεί να κάνει αναζήτηση στις αγγελίες με βάση μια σειρά από φίλτρα. Αν βρει κάτι που τον ενδιαφέρει, κάνει δωρεάν εγγραφή και επικοινωνεί με τον συντάκτη της αγγελίας. Aν δεν βρει κάτι που του κάνει κλικ, μπορεί να καταχωρήσει τη δική του αγγελία δωρεάν με μία εύκολη και γρήγορη διαδικασία και με μια σειρά από φίλτρα.
Για παράδειγμα, αν έχει προτίμηση στο φύλο του συγκατοίκου, αν είναι οκ με κατοικίδια, διατροφικά φίλτρα όπως vegan διατροφή, ακόμα και LGBTQ friendly φύλο. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες αγγελίες όπου κάποιος ζητούσε να συγκατοικήσει μόνο με gay άτομο. Παρακολουθούμε συνεχώς και τις αγγελίες, το feedback αλλά και την αγορά ώστε να βελτιώνουμε δυναμικά την εμπειρία και να την εμπλουτίζουμε διαρκώς.
Στην Ελλάδα παρατηρούμε προβλήματα σχετικά με την εύρεση σπιτιού προς ενοικίαση. Σε τι οφείλεται αυτό;
Η ακρίβεια είναι το Νο.1, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, την άνοδο του κόστους ζωής αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το να μοιραστείς τα έξοδα με κάποιον είναι μία ανάσα. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι πως δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους. Δηλαδή υπάρχουν, σύμφωνα με έρευνες περί τα 300.000 σπίτια είναι άδεια, αλλά είναι αγορασμένα και ίσως οι ιδιοκτήτες τους είναι εκτός Ελλάδας, έτσι παραμένουν άδεια και αδιαχείριστα. Οπότε εκ των πραγμάτων μειώνονται οι επιλογές.
Αλλά και στην συγκατοίκηση δεν είναι όλα ρόδινα. Oι μεσογειακές χώρες βασίζονται έντονα στην οικογένεια και τους φιλικούς κύκλους για να βρουν συγκάτοικο οπότε το «γνωστός του γνωστού» είναι από τις πρώτες και βασικές επιλογές. Έπειτα υπάρχουν γκρουπ όπως στο Facebook όπου δημοσιεύονται αγγελίες αλλά δημιουργούνται διάφορα άλλα θέματα. Δεν ξέρεις ποιος θα σου στείλει, τι στοιχεία μοιράζεσαι στο προφίλ σου, ποιος θα δει ή δε θα δει την αγγελία κ.α. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους δημιουργίας της πλατφόρμας, να οργανώσουμε δηλαδή την συγκατοίκηση.
Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, υπάρχουν σελίδες που δημοσιεύουν αγγελίες σχετικές με συγκατοίκηση αλλά δεν συνδέουν τους χρήστες μεταξύ τους, ούτε κάνουν κάποιον έλεγχο. Οι χρήστες του MyRoomie έχουν τρία βασικά οφέλη: Αυξημένη ασφάλεια, προχωρημένο matchmaking για να βρουν τον ιδανικό συγκάτοικο καθώς και ένα κεντρικό σημείο στο οποίο θα βρουν αγγελίες για συγκατοίκηση και ένα μπουκέτο χαρακτηριστικών και υπηρεσιών χτισμένα γύρω από αυτό. Δεν χρειάζεται να μπουν, για παράδειγμα, σε σελίδες που πουλούν ποδήλατα, νοικιάζουν σπίτια και έχουν και δωμάτια για συγκατοίκηση ή να ψάχνουν στα κοινωνικά δίκτυα για να βρουν συγκάτοικο.
Στο κομμάτι της ασφάλειας, που είναι σημαντικό, υπάρχει το report, αλλά πριν από αυτό υπάρχει έλεγχος των αγγελιών από εμάς, επικοινωνία με τους χρήστες. Αν η ομάδα ελέγχου κρίνει πως χρειάζεται εγγραφή μέσω κινητού τηλεφώνου, αυτό διασφαλίζει πως στην συντριπτική πλειοψηφία των καταχωρήσεων οι χρήστες είναι πραγματικοί που έχουν καταχωρίσει τους αριθμούς τους και έχουν ταυτοποιηθεί μέσω των παρόχων. Φυσικά δεν σταματάμε εδώ καθώς εξετάζουμε διάφορους τρόπους προηγμένου ελέγχου χρηστών διατηρώντας την χρυσή τομή ανάμεσα στην ευκολία χρήσης και την ασφάλεια.
Δώσε μερικά tips σε όσους ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι. Τι πρέπει να προσέχουν;
Στο MyRoomie έχουμε μερικά χρήσιμα tips συγκατοίκησης:
Είτε ψάχνεις στις αγγελίες είτε καταχωρείς τη δική σου, πρόσεξε τις λεπτομέρειες: Για παράδειγμα, όλοι αγαπάμε τις γάτες αλλά εσύ μπορεί να έχεις αλλεργία, δήλωσέ το στην αγγελία σου και αναζήτησε στα φίλτρα ψάχνοντας τις ήδη υπάρχουσες αγγελίες.
Ο χρόνος είναι χρήμα και δεν είμαστε για έξοδα: Αν έχεις ξεχωρίσει ενδιαφέρουσες αγγελίες, βάλε τις στα αγαπημένα και φρόντισε να κάνεις κίνηση άμεσα. Ο μέσος χρόνος από την καταχώριση μέχρι την ολοκλήρωση μιας αγγελίας είναι περίπου δύο εβδομάδες.
Έχουμε φροντίσει και για τους ΑΜΕΑ. Αν ανήκεις σε κάποια ειδική κατηγορία σίγουρα θα σε ενδιαφέρει η ύπαρξη ασανσέρ ή άλλων υποδομών μετακίνησης, μπορείς να το επιλέξεις στα φίλτρα καταχώρισης ή αναζήτησης.