Επτά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του μετά τα 60 αποδεικνύουν ότι η ηλικία είναι, απλώς, ένας αριθμός.
Η γαλλική εφημερίδα Ouest France εξηγεί ότι υπάρχει μια κοινή παρανόηση πως το να μεγαλώνει κάποιος σημαίνει ότι επιβραδύνει, χάνει τις ικανότητές του και, γενικά, δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει τα πράγματα που έκανε κάποτε.
Η συμπλήρωση των 60 ή 70 ετών δεν σημαίνει ότι βγαίνει κάποιος από το παιχνίδι.
Στην πραγματικότητα, αν συνεχίσει να κάνει αυτά τα επτά πράγματα δεν θα επιβιώσει απλώς, αλλά θα ευδοκιμήσει, υποστηρίζει το δημοσίευμα, και παρουσιάζει επτά σημάδια που δείχνουν ότι αθόρυβα πετυχαίνουμε στη ζωή, ακόμη και καθώς γερνάμε.
Πάντα σωματικά δραστήριοι
Η γήρανση δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τη σωματική δραστηριότητα. Αντιθέτως, η διατήρηση της δραστηριότητας είναι ένδειξη ότι συνεχίζει να ζει κανείς τη ζωή του στο έπακρο. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένας καθημερινός περίπατος, η κηπουρική ή το παιχνίδι με τα εγγόνια. Δεν χρειάζεται να τρέχει κάποιος έναν μαραθώνιο ή να πηγαίνει κάθε μέρα στο γυμναστήριο.
Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η κίνηση. Δεν προάγει μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική ευεξία. Κρατάει τη σύνδεση με τον κόσμο και διατηρεί το κέφι για ζωή.
Αν κάποιος είναι μεταξύ 60 και 70 ετών και παραμένει δραστήριος, είναι στο δρόμο για μια επιτυχημένη ζωή.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων. Βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, στη βελτίωση της ισορροπίας και στην πρόληψη των πτώσεων.
Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε
Στα 60 ή στα 70, η διαδικασία απόκτησης γνώσης και δεξιοτήτων οδηγεί αναμφισβήτητα στο δρόμο προς την ολοκλήρωση. Η διά βίου μάθηση διεγείρει τη γνωστική λειτουργία και προάγει την ψυχική ευεξία των ηλικιωμένων.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Cedefop υπογραμμίζει ότι η μάθηση μπορεί να έχει βαθιές φυσιολογικές επιδράσεις, συμβάλλοντας στην ψυχική υγεία και την ανεξαρτησία των ηλικιωμένων.
Ένα σταθερό κοινωνικό δίκτυο
Τα ανθρώπινα όντα χρειάζονται κοινωνικούς δεσμούς. Και δεν είναι απλώς μια συναισθηματική ανάγκη: η διατήρηση των σχέσεων μπορεί στην πραγματικότητα να παρατείνει τη ζωή.
Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει εκατό φίλους. Το σημαντικό είναι να έχει ουσιαστικές σχέσεις: στενούς φίλους, μια αγαπημένη οικογένεια, δραστηριότητες στην κοινότητα.
Αν η κοινωνική ζωή παραμένει ζωντανή και μετά τα 60, είναι σαφές ότι υπάρχει φροντίδα για την ψυχική υγεία και τη μακροζωία. Είναι ένα πραγματικό σημάδι επιτυχίας.
Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί συνδέονται με καλύτερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Η μελέτη του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη των ενηλίκων, που διεξάγεται από το 1938, αποκάλυψε ότι οι ποιοτικές κοινωνικές σχέσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.
Οικονομική ανεξαρτησία
Οικονομική ανεξαρτησία δεν σημαίνει να είναι κάποιος πλούσιος, αλλά να μπορεί να συντηρεί τον εαυτό του χωρίς να εξαρτάται από άλλους.
Στα 60 ή στα 70, το να μη ζει κάποιος με τον φόβο του οικονομικού μέλλοντος είναι μια πολύτιμη παρηγοριά. Επιτρέπει να απολαύσει το χρόνο του στο έπακρο, χωρίς περιττό άγχος. Θέτει τις σωστές βάσεις για μια γαλήνια και επιτυχημένη ζωή.
Σύμφωνα με μελέτη του INSEE, η συνετή οικονομική διαχείριση και η επαρκής αποταμίευση συνδέονται με καλύτερη ποιότητα ζωής μεταξύ των ηλικιωμένων πολιτών.
Να είμαστε καλά με τον εαυτό μας
Με τον καιρό, ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει τεράστια ελευθερία στο να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με τα προτερήματά μας και τις ατέλειές μας.
Αν κάποιος είναι μεταξύ 60 και 70 ετών και αισθάνεται επιτέλους καλά με τον εαυτό του, αυτό είναι ένα βαθύ επίτευγμα. Δείχνει ότι έχει ξεπεράσει τις παλιές του ανασφάλειες και έχει βρει την εσωτερική γαλήνη. Το να υπάρχει αποδοχή του εαυτού μας οδηγεί σε γνήσια ευτυχία και σε μια πιο ομαλή, πιο αυθεντική ζωή.
Η αυτοαποδοχή και η θετική εικόνα του σώματος συνδέονται με καλύτερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Aging Studies δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι με θετική εικόνα του σώματός τους έχουν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι η αυτοεκτίμηση γενικά αυξάνεται με την ηλικία, συμβάλλοντας στην ενισχυμένη συναισθηματική ευημερία.
Συνεχίζουμε να θέτουμε στόχους στη ζωή μας
Οι στόχοι δίνουν νόημα στην καθημερινή ζωή. Παρακινούν, εμπνέουν και κάνουν να θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Είτε πρόκειται για την ανάγνωση ενός συγκεκριμένου αριθμού βιβλίων είτε για την εκμάθηση μιας νέας τέχνης είτε για ένα ταξίδι σε ένα ανεξερεύνητο μέρος είτε για την έναρξη ενός προσωπικού έργου, η ύπαρξη στόχων είναι σημάδι ενός ζωηρού και περίεργου μυαλού. Και όταν κάποιος τους πετυχαίνει -ακόμη και τους πιο μικρούς- αποδεικνύει ότι δεν ζει απλώς από μέρα σε μέρα, αλλά εξελίσσεται, αναπτύσσεται και ευδοκιμεί.
Σε οποιαδήποτε ηλικία, το να έχει ο καθένας στόχους, να τους επιδιώκει και να τους πετυχαίνει είναι ένα σαφές σημάδι προσωπικής επιτυχίας.
Ο καθορισμός στόχων και η επίτευξή τους δίνει νόημα στη ζωή και ενισχύει τα κίνητρα, ακόμη και στην τρίτη ηλικία.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gerontology έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι με σαφείς στόχους έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Οι έρευνες θετικής ψυχολογίας υπογραμμίζουν ότι η επιδίωξη προσωπικών στόχων συνδέεται με μια «πετυχημένη γήρανση».
Να είμαστε ευτυχισμένοι
Στο τέλος της ημέρας, η πραγματική επιτυχία μετριέται με την ευτυχία. Το να είναι κάποιος ευτυχισμένος δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Σημαίνει ότι ξέρει πώς να εκτιμά αυτά που έχει, να απολαμβάνει τις μικρές χαρές και να ζει σύμφωνα με αυτό που έχει νόημα για τον ίδιο.
Αν, σε ηλικία 60 ή 70 ετών, μπορείτε να πείτε ειλικρινά ότι είστε ευτυχισμένοι, τότε έχετε πετύχει αυτό που πολλοί άνθρωποι αναζητούν σε όλη τους τη ζωή.
Η εύρεση της εσωτερικής ειρήνης και της απλής χαράς στην καθημερινή ζωή είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη νίκη όλων. Η ευτυχία και η συναισθηματική ευημερία αποτελούν βασικούς δείκτες μιας επιτυχημένης και γεμάτης ζωής.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, τα επίπεδα ευτυχίας συχνά αυξάνονται μετά την ηλικία των 60 ετών, λόγω της καλύτερης συναισθηματικής ρύθμισης και μιας πιο θετικής προοπτικής για τη ζωή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η ψυχική ευημερία είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.
Δεν γερνάμε απλώς, αναπτυσσόμαστε
Η ομορφιά της ζωής δεν έγκειται στον αριθμό των ετών που ζει κάποιος, αλλά στον τρόπο που τα γεμίζει. Μια επιτυχημένη ζωή δεν έχει να κάνει με την εκπλήρωση επιβαλλόμενων κριτηρίων ή με το να βάζουμε τικ σε κουτάκια.
Έχει να κάνει με την εύρεση ενός ρυθμού που ταιριάζει στον καθένα, την απλή χαρά και την αίσθηση της προσωπικής ολοκλήρωσης.
Καθώς μεγαλώνουμε, ανταλλάσσουμε κομμάτια της ζωής μας με πολύτιμες στιγμές, βαθιές εμπειρίες και ειλικρινείς δεσμούς. Και αν μπορούμε να κοιτάμε πίσω με ικανοποίηση, ενώ κοιτάμε μπροστά με περιέργεια και ελπίδα, τότε έχουμε πραγματικά κερδίσει στη ζωή.
Δεν γερνάμε απλώς, αναπτυσσόμαστε. Με τον δικό μας τρόπο. Αθόρυβα. Όμορφα, καταλήγει το γαλλικό δημοσίευμα.