Οργή σε Ιταλούς έχει προκαλέσει ένας Βρετανός συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, αφότου μοιράστηκε την «εύκολη» συνταγή του για ζυμαρικά Μπολονέζ.
Ο Άνταμ Τζέιμς Πόλοκ, συγγραφέας για φαγητά και φωτογράφος με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία, θέλησε να δείξει στους οπαδούς του πώς να φτιάξουν το «εμβληματικό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών» σε έναν οδηγό βήμα προς βήμα που δημοσίευσε στο Twitter.
Το πιάτο, γνωστό στα ιταλικά ως ragù alla bolognese ή απλά ragù, έχει γίνει ένα κλασικό πιάτο σε όλο τον κόσμο λόγω του ότι είναι σχετικά οικονομικό και εύκολο στην παρασκευή του.
Η συνταγή για Μπολονέζ βήμα προς βήμα από τον Άνταμ Τζέιμς Πόλοκ
Ο Άνταμ, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Sustenance», παρουσίασε με υπερηφάνεια το πιάτο του, χωρίς όμως να φαντάζεται ότι θα συναντούσε την οργισμένη αντίδραση των Ιταλών χρηστών.
Στην ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Η μπολονέζ είναι το πιο εμβληματικό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών και έχει τόσο όμορφη γεύση. Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε! Σε αυτό το thread θα σας δείξω πώς να το κάνετε!».
Ο σεφ ξεκινά κόβοντας τα λαχανικά του σε μικροσκοπικά κυβάκια, ωστόσο, προτιμά να μαγειρέψει πρώτα το κρέας. Προσθέτει το κρασί προτού αφήσει το μίγμα να σιγοβράσει, προσθέτοντας σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά. Στη συνέχεια το αφήνει να μαγειρευτεί για αρκετές ώρες, φροντίζοντας να το ελέγχει κάθε μισή ώρα.
Όμως παρά το γεγονός πως είχε δεκάδες εκατοντάδες έγραψαν πως θα ήθελαν να δοκιμάσουν τη συνταγή του, οι Ιταλοί χρήστες των social media εξέφρασαν αντιρρήσεις για το πιάτο του. Όπως σχολίασαν οι περισσότεροι, θα έπρεπε να είχε μαγειρέψει πρώτα τα λαχανικά ενώ τόνισαν πως το πιάτο του έμοιαζε περισσότερο με ραγού.
Εξοργίστηκαν οι Ιταλοί - Τα λάθη που έκανε
Μία Ιταλίδα έγραψε: «Πολλά λάθη! 1) Τα λαχανικά (χωρίς σκόρδο) τηγανίζονται πριν να προσθέσετε μοσχαρίσιο +χοιρινό κιμά (3/1), Όχι πανσέτα! Όταν το κρέας μαγειρευτεί προσθέστε κρασί, αφήστε να στεγνώσει, στη συνέχεια πασάτα ντομάτας (χωρίς κομμάτια ντομάτας). Μαγειρεύουμε στη χαμηλότερη θερμοκρασία για 3 ώρες με καπάκι και ανακατεύουμε».
Άλλοι έγραψαν: «Παρακαλώ, μην λέτε ότι αυτό το πιάτο είναι ιταλικό. Πιθανόν να είναι νόστιμο, αλλά η σάλτσα Μπολονέχ δεν υπάρχει στην Ιταλία και η ragu διαφέρει από τη συνταγή σας». Ενώ ένας άλλος ανέφερε: «Η σειρά είναι κάπως λάθος, πραγματικά θέλετε πρώτα ένα σοφρίτο, μετά προσθέτετε το κρέας σας (όχι πανσέτα ή σκόρδο), γάλα και μετά κρασί. Και όχι πάστα ντομάτας, δεν είναι σάλτσα ντομάτας….».
«Χριστέ μου, πάλι δεν είναι Μπολονέζ. Όχι, φίλε μου, όχι, όχι, έχεις κάνει εντελώς λάθος τη συνταγή, και η πανσέτα, θέλω να πω, ουάου, αυτό θέλει κότσια. Μου αρέσει το περιεχόμενό σου φίλε, αλλά δεν το κάνεις σωστά» ανέφερε ένας ακόμη κι ένας άλλος σχολίασε: «Αν και φαίνεται νόστιμο, η μπολονέζ δεν υπάρχει στην ιταλική κουζίνα. Λίγο σαν το τίκα μασάλα που δεν υπάρχει στην Ινδία. Υπάρχουν ζυμαρικά ραγού. Αλλά αυτό είναι μάλλον διαφορετικό».
Η πλειονότητα των χρηστών πάντως ήταν πολύ πιο κολακευτικοί, γράφοντας: «Αυτό φαίνεται καταπληκτικό. Θα είναι σίγουρα στο μενού μου αυτή την εβδομάδα». «Φανταστικό! Πρέπει να την δοκιμάσω τη συνταγή» έγραψε κάποιος άλλος.
Πώς φτιάχνεται η αυθεντική Μπολονέζ
Εκτός Ιταλίας, η Μπολονέζ αναφέρεται συνήθως σε μια σάλτσα με βάση κυρίως τη ντομάτα, ενώ ο κιμάς προστίθεται αργότερα.
Το 1982, η Ιταλική Ακαδημία Κουζίνας (Accademia Italiana della Cucina) κατέγραψε μια συνταγή για το «κλασικό ραγού Μπολονέζ» και την επικαιροποίησε τον Απρίλιο του 2023.
Περιγράφοντάς την ως την «πραγματική συνταγή» για το ραγού αλά Μπολονέζ, συνιστά να μαγειρεύονται πρώτα τα λαχανικά.
Η επίσημη συνταγή περιορίζει τα συστατικά μιας ραγού σε μοσχάρι, πανσέτα, κρεμμύδια, καρότα, σέλινο, πελτέ ντομάτας, λευκό κρασί και γάλα. Λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται φρέσκια χοιρινή πανσέτα – και πως η καπνιστή πανσέτα δεν είναι αποδεκτή εναλλακτική λύση.
Στην Μπολόνια, η σάλτσα παραδοσιακά συνδυάζεται με φρέσκες ταλιατέλες, αντί για σπαγγέτι. Συνήθως περιέχει ένα κλασικό «soffritto» (μείγμα λαχανικών σε κύβους) από κρεμμύδι, σέλινο και καρότο - το οποίο μαγειρεύεται πρώτα.